Skam sesong 1:Eva av Julie Andem

ITS NOT ALL ABOUT SKAM WEB SERIES,IT`S  ALSO ABOUT THE BOOKS.

Det er blitt en trend å gi ut manus i bokform, tidligere i år leste jeg «Thelma» og jeg ble litt overrasket over hvor lite detaljert manus egentlig er. Uansett er det veldig interessant å lese bøker på denne måten.
Dere som følger bloggen min og har gjort det en stund kan ikke ha unngått å få med seg at jeg er en ihuga Skam-fan,eller for å si det på en annen måte- de som ikke fikk det med seg under samlesingen av Um sakne springe blome i fjor med diverse skam memes må ha lagt under en stein i hele april 2017. Uansett gikk det ikke mange minuttene fra jeg fikk nyss om bøkene til jeg hadde sendt mail til forlaget for disse MÅTTE jeg bare få med meg.

skam bok.jpegFørste boken i serien handler selvfølgelig om sesong 1 og Eva, min favorittsesong etter den legendariske tredje sesongen.

Eva Kviig Mohn går i første klasse ved Hartvig Nissens skole i Oslo. Hun bor sammen med moren sin som har en jobb som gjør at hun reiser mye. Faren bor igjen i Bergen og har fått ny familie der.

Hun er sammen med Jonas og har ingen venninner når sesongen starter og er dermed kun med Jonas og kameraten hans Isak.

I høstferien reiser Jonas, Isak og Eva på hyttetur og Elias dukker opp(med weed) og hytteturen blir på ingen måte som Eva hadde sett for seg. Hun innser at tiden er inne for å skaffe seg nye venninner. Noe hun også gjør.

Vilde,Chris og Noora har hun møtt såvidt før, men i forbindelse med en russebuss de skal ha sammen blir de også kjent med Sana(den kuleste jenten i hele Skamuniverset).

I store deler  av denne sesongen blir vi mer kjent med Eva og jentegjengen hun er med, men for det aller meste handler den om Eva og Jonas sitt turbulente kjæresteforhold. Vi får også vite hvorfor hun ikke er venner med Ingrid og Sara.
Det blir flere ganger antydet at Isak kan være homofil og siste scene i sesongen antyder også dette.( Lite ante vi den gang hva vi hadde i vente ♥) Og for de som følger Andem på insta så er det heller ingen hemmelighet at boken inneholder en scene hvor Jonas og Isak  kysser slik hun ser for seg at det kunne foregått.

Dette er sesong 1 i hovedtrekk og lesing av dette råmanuset var som å se sesongen på nytt(noe jeg også har gjort). Etter endt lesing syntes jeg at Jonas sine issues angående Eva kom mye tydeligere frem og jeg forstår mer hvor han kommer fra.

Vi får en scene som jeg ikke ante jeg savnet før jeg leste manuset, og det er en scene som går over flere sider hvor Eva og Sana snakket sammen på telefonen. Jeg kommer ikke på en eneste gang hvor de to jentene har snakket sammen verken på telefon eller face to face uten at andre var tilstede, det er egentlig litt synd.

Det var helt herlig å lese Andems kommentarer underveis i lesingen og jeg har lagt ved et lite eksempel.

kommentar fra julie ok.jpg

Jeg har med vilje ikke skrevet så veldig mye om hva sesongen handler om for ikke å spoile for mye til de av dere som mot formodning ikke har sett serien ennå men tenker å gjøre det, noe jeg håper dere vil for ellers går dere glipp av noe stort.

So what`s the fuzz about? tenker du kanskje…er ikke dette «bare» en serie for ungdom…det kan umulig være så bra liksom..? Vel,ja, det er en serie for ungdom og de unge selv var faktisk med å bestemte hva serien skulle hete i sin tid. For kanskje det nettopp er mye skam forbundet med mye av det de unge nødvendigvis må gå gjennom. Mange voksne har også trykket serien til sitt bryst og skulle ønske de hadde en slik serie når de var i tenårene. Og,JA,den kan være så bra fordi det er Julie Andem som står bak og hun er et geni rett og slett, intet mindre. Her er intet overlatt til tilfeldighetene må vite.

Serien tar blant annet opp tema som vennskap, seksualitet, religion, voldtekt, for å nevne noe. Og flere av de kvinnelige karakterene er feminister.

Skal ikke rippe opp i hvor mange ganger jeg har sett denne sesongen, men det er «noen ganger» for å si det sånn. Likevel var det utrolig kjekt å lese manuset og ikke minst lest Andems kommentarer og sett noen av tankekartene hennes. Det var også utrolig kjekt å lese noen av de scenene som ikke kom med i serien.

Jeg kan ikke skrive om sesong 1 uten å henvise til referatet fra foredraget om Ibsens dramaturgi i Skam hvor det blant annet ble nevnt at Skams Eva er tettere opp mot Ibsens Nora enn det Andems Noora var i sesong 2. Men det betyr ikke at det ikke finnes et spor av Ibsens Nora i Skams Noora. Referatet jeg henviser til inneholder noen spoilers fra de andre sesongene.

Siden jeg ikke har laget særlig med skam memes siden samlesingen av Um sakne i fjor..

 

MEMES SKAMBOK 1.jpg

Ja,nettopp sånn føles det! Men guri så kjekt det er!

One down -three to go!

skambøkene.jpg

Under et slikt bilde på instagram var det en tekst som lød: Burn all other books.These are the only ones now. Vel, som bokelsker og bokblogger vil jeg ikke anbefale det, men manuset til Skamserien er et «must» for svorne Skamfans der ute og de er det mange av. Ikke at jeg skal drive med salg her men dette må jo være en perfekt gave så måte!

 

Anbefales varmt og inderlig!

 


Forlag:Armada
Forfatter:Julie Andem
Format:Innbundet
Sideantall:205
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks

Forfatter

JulieAndem9_foto Daniel Nilsen McStay
Foto: Daniel Nilsen McStay

Julie Andem er født i 1982 og er en norsk manusforfatter,regissør og TV-produsent. Før Skam jobbet hun med serier som Sara, Mia og Jenter. Sammen med Mari Magnus vant hun Gullruten i 2016 for årets inovasjon for Skam, det året vant serien hele 5 priser på Gullruten, Gullruten 2017 for beste manus-Skam, og Gullruten 2017 for beste regi –Skam. Samt at hun var nominert for beste manus Tv-drama for Gullruten 2018.

 

HILSEN BEATHE

 

tankekart

2 kommentarer om “Skam sesong 1:Eva av Julie Andem

    1. Det var det vet du! Disse bøkene blir et «must» for de som er blodfan. Jeg har jo lest et par manus før men ikke med tankekart og kommentarer som det Julie Andem har med her, helt supert for meg å få det med meg! 🙂

      Liker

Kommentarer er stengt.