Sjøen om vinteren av Sivert N Nesbø

GRIPENDE OG SÅRT OM OVERGANGEN FRA BARN TIL UNGDOM

For tre år siden leste jeg forfatterens såkalte «vanskelige» andrebok, Som eit barn, som var skrevet på et aldeles nydelig og poestisk språk. Den hadde ikke så mye ytre handling men tok heller for seg menneskers tanker og følelser. Når jeg sier at den ikke hadde ytre handling så er det ikke slik å forstå at det overhodet ikke skjedde noe for det gjorde det, men det var ikke hovedfokuset i romanen. Sjøen om vinteren er etter det jeg kan se  skrevet litt etter samme oppskrift.

sjøen om vinteren

Her treffer vi 12 år gamle Eli og handlingen spenner seg over noen få måneder, fra sommeren og frem til sent på høsten.

Denne sommeren skal hun og foreldrene til besteforeldrene slik de pleier om sommeren. Bestefaren har i alle år lagt ut gaver til henne og storebroren Magnus, de letet etter gavene som  om det skulle være en skattejakt.

Eli er litt usikker på om hun får  slike gaver i år eller om hun er for gammel for det, på en måte føler hun seg for stor men helt sikker er hun ikke. Men dette er ikke det eneste hun går og grubler på for noe er annerledes med pappa. Eller er det det? Kanskje det bare er hun som oppfatter det på en helt annen måte enn hun kanskje har gjort før? Faren som denne sommeren bare stikker avgårde og blir borte i dagevis for så å komme tilbake igjen etter noen dager. Verken han eller moren sier noe til Eli om dette, nesten som om de ikke forstår at hun får det med seg, hun bruker mye tid til å tenke på hva det er med faren, blir noe usikker på ham. Vi som lesere føler akkurat det som Eli føler, denne gryende mistanken og uroligheten, denne følelsen av at noe er galt.

Selv om det er forholdet hennes til faren som er det mest fremtredende i romanen så var det særlig vondt og sårt når Eli er på leirskole og det skjer noe som ikke burde skje og som Eli sent vil glemme. Det er trist når skolekamerater og venner er stygge med hverandre og hendelsen kunne fått katastrofale konsekvenser. Det er aldri godt å bli satt litt på utsiden. Og dette er noen av tankene hun satt med.

Kvifor kom dei ikkje? Torde dei ikkje? Var det ikkje stort å bry seg om, syntes dei at ho overdreiv, meinte de det var feil at Runa og Stine hadde vorte sendt heim?Ho tenkte lenge på dette, og hugsa at ho hadde vorte glad då dei andre jentene ho delte hytte med kom litt seinare på kvelden. Dei hadde verka glade, hugsa ho, som om det ikkje var noko i vegen, som om det aldri hadde vore noko i vegen.

S.40

Når hun er hos besteforeldrene er hun med søskenparet Andreas og Selma,men denne sommeren ble ikke alt helt det samme med de lenger heller selv om hun var sammen med dem flere ganger. Er det dem eller rett og slett bare hun selv som har endret seg i løpet av det året som har gått?

Igjen har forfatteren skrevet en vond, sår og til tider gripende roman,denne gangen om en jentes første tegn på at hun er i ferd med å forlate barndommen for å ta fatt på ungdomstiden. Dette er en tid og et sted som for de aller fleste kan være både sår og  forvirrende. Man er for gammel til å gjøre enkelte ting og samtidig for ung til å gjøre andre ting, som å være alene hjemme, jobbe eller dra på fester slik Eli vet at broren får lov til. Men hun har ikke kommet dit hen, ikke ennå.

I likhet med Som eit barn har også denne aller mest fokus på hovedpersonens tanker og følelser og de ytre handlingene er satt litt i bakgrunnen nærmest som de skulle være statister og det er helt greit. Forfatteren har vært flink til å skape Eli for jeg kommer under huden på henne nærmest umiddelbart og følger henne på veien disse månedene.

Jeg kom til å tenke på den nye serien som går på Nrk super,Lik meg, som handler om to jenter som har vært venninner helt siden barneskolen men nå som de går siste året på barneskolen eller første året på ungdomsskolen endrer ting seg. I serien blir den ene,Oda, satt på utsiden av de andre på skolen,også hun som hun har vært venninne med i alle år. Samtidig gjør hun veldig mange dumme ting, ting som gjør at hun blir vanskelig å like, men det eneste hun vil er å bli godtatt av de andre, være med de andre. På en måte kan Eli minne meg litt om Oda,bare at hun ikke har denne irriterende oppførselen.

Vi som voksne lesere kan til en viss grad ane hva som kommer til å skje,men Eli har naturlig nok ikke den samme forståelsen fullt ut selv om hun er i ferd med å merke at hun selv ser annerledes på ting nå enn det hun gjorde for bare få måneder siden. Hvordan skal man forholde seg til denne nye innsikten man får i det som skjer rundt en? Hvordan skal man forholde seg til de aller nærmeste etter at man begynner å øyne at de slett ikke er så perfekte som man tidligere hadde trodd?

Jeg likte veldig godt å lese om forholdet Eli hadde til bestefaren sin,da særlig turen hvor de hadde sittet på en stein og bare sett utover.  Helt avslutningsvis må jeg si at forfatteren har klart med stor bragd «å gå inn i hodet» på en 12 år gammel jente, for Eli kunne vært en hvilken som helst jente på 12 år og jeg syntes han klarte veldig fint å få frem tankene og følelsene hun satt med og den gnagende uroen hun hadde noen ganger fremstod meget troverdig.
Det var litt forfriskende og kjekt med en bok som handlet om overgangen fra barn til ungdom samtidig som den er omtrent kjemisk fri for forelskelser selv om jeg hadde tålt det også!

Jeg håper at forfatteren har planer om å skrive mer og i mellomtiden skal jeg få med meg debutboken hans for den har jeg ennå ikke lest.

En vond, sår og fin roman som jeg anbefaler på det aller sterkeste!

 

Eli har lest og skrevet om boken, få gjerne med deg hennes fine omtale også!

Dei smilte til henne då, men hadde ikkje elles noko ve seg som inviterte henne til å vere med, til å bli med på kva dei hadde føre,og snart var dei forbi.


Forlag: Tiden
Tittel: Sjøen om vinteren
Forfatter: Sivert N Nesbø
Format:Innbundet
Sideantall:134
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks

Forfatter

Nesbø,+Sivert+N.
Foto Paul Audestad

Sivert N Nesbø er født i 1982 og er en norsk forfatter. Han debuterte i 2013 med romanen Skårgangar, i 2015 kom romanen Som eit barn. Sjøen om vinteren er forfatterens tredje bok.

 

HILSEN BEATHE

10 kommentarer om “Sjøen om vinteren av Sivert N Nesbø

 1. Glad for at også du fremsnakker denne boken. – Forøvrig en god omtale jeg håper mange, mange leser og lar seg lokke av 🙂

  Tror faktisk denne fortjener en nominasjon til Bokbloggerprisen. Og apropos! Nå har jeg endelig lest Jeg skal beskytte deg. Hva skal man vel si… eller skrive, jeg må få knotet ned en omtale, og jeg er så begeistret at jeg sliter med å finne ord. Takk for innstendig anbefaling!

  Liker

  1. Takk for det! 🙂 Boken fortjener absolutt all mulig fremsnakking så jeg skal bidra så godt jeg bare kan!

   Gleder meg å høre at du også likte Emanuelsen sin bok, både den og denne, samt Stranger sin som du må lese om det ikke allerede er gjort. Drit om den har fått mye blest, av og til er den en grunn til det.
   Holder på med norske roman nr 29 av året og jeg begynner å slite nå for om det dukker opp flere gode nå så kommer jeg til å slite med å velge ut 7 som skal komme gjennom nåløyet. Det blir knallharde vurderinger når vi kommer så langt.Bøkene «Svartstilla»,»kinderwhore» er også oppi der uten at jeg skal røpe hele den foreløpige listen min, den endrer seg forløpende.

   Liker

 2. Å ja, Stranger er lest. Absolutt en nominasjon verdig. Min favoritt for øvrig er Ida Frischs Klør.

  29 norske? Haha, jeg er vel ikke kommet oppi det antallet hva antall leste bøker uansett årstall eller opprinnelse gjelder en gang. Skjønt, en hel roman lest på bare to dager er ny rekord for meg i år.

  Liker

  1. Bra at Stranger er lest og likt. Vet ikke om Klør kommer med hos meg selv om jeg likte den også. Ja og 31 i åpen klasse men til mitt forsvar så går jeg hjemme om dagene. Hadde ikke klart det antallet om jeg hadde vært i jobb. Ikke at antallet er så viktig, det gjelder vel mer å treffe riktig på de bøkene en velger å lese.
   Denne ble lest fort hos meg også,under lesemaratonet i helgen!

   Liker

 3. Også jeg som ikke har lest noen av bøkene hans..! Jeg noterer meg navnet og krysser fingre for at det er nok til at det ringer noen bjeller hvis han (eller kanskje aller helst noen av bøkene hans) skulle dukke opp ;o)
  Tipper det går an å finne noe på ebokbib 🙂

  Liker

  1. Tusen takk! 🙂 Dette er en kort bok og således går den fort å lese. Jeg får ikke helt ebokbib til å fungere jeg, og det er synd for jeg brukte den en del. Jeg får håpe at de får fikset det slik at jeg kan bruke den igjen.

   Liker

Kommentarer er stengt.