Jeg hadde egentlig planer om drøye litt med flere ungdomsromaner nå men når denne dukket overraskende opp i postkassen min for en stund siden satte jeg den likevel opp på leseplanen. Den skulle vise seg å være noe annerledes enn en tradisjonell ungdomsbok og det ble jeg veldig glad for.
Det jenter er lagd av handler om Nina Faye som 14 år gammel får prentet inn i hodet fra moren at det er ingenting som heter ubetinget kjærlighet enten det er mellom mor og barn eller mellom kjærester/ ektefeller. Hun får beskjed om at moren når som helst kan slutte å elske henne og at hennes egen kjærlighet til sin egen mann er betinget. På den måten at den avhenger av en rekke ting, at hun orker å lytte til ham når han forteller om dagen sin, eller at hun er flink til å lage mat,at hun gjør seg attraktiv for ham, og sist men slett ikke minst at hun har sex når det måtte passe ham. Til gjengjeld får hun blant annet skiftet ut bilen sin hvert tredje år. Ja, dette var jo kjempelure ting å prente sin 14 år gamle datter inn med- NOT SO MUCH. For dette er ord som beit seg fast i hjernebarken til Nina og når hun var 16 år og innledet et forhold til Seth som hun og venninnen Louise hadde hatt et godt øye til gjennom hele barneskolen. Nina er da i en tro at hun må ligge med ham for at han i det hele tatt skal like henne, for dette har jo moren sagt og da må det jo stemme eller? Hun gjør alt for å plise ham. At Nina kommer sammen med Seth fører også til at vennskapet med Louise blir ødelagt og når det skjer det som skjer med Nina må hun gå andre veier for å få støtte. Jeg tror ikke jeg røper for mye når jeg sier at forholdet til Seth ikke holder.
Av og til blir vi tatt med tilbake til den gangen når Nina var 14 og moren tok henne med på en reise til Roma og ved en anledning skjenket henne full på rødvin. Hun fortalte blant annet om den gangen hun som ung student møtte Nina sin far ved skulpturen av Den hellige Teresas ekstase som står inne i barrokkirken Santa Maria della Vittoria. Og nettopp disse kvinnelige helgenene står tildels sentralt i denne romanen for moren har helt siden Nina var liten innprentet henne med at disse jomfruene uttrykker vel så mye seksuell ekstase som gudommelig kjærlighet. I det hele tatt har hun pratet veldig mye om sex til datteren helt fra hun var ganske så liten.
Nina soner en samfunnstjenste for noe hun har gjort året før i forbindelse med eksen til Seth, og i den anledning jobber hun på en dyreklinikk. Når hun kommer i en situasjon som krever mye av henne så er det nettopp blant kollegaene der hun går når ting butter i mot for henne og hun endelig begynner å stille spørsmålstegn ved det meste moren har fortalt henne.
Sugar and spice and everything nice: That`s what girls are made of.
Vi får med ujevne mellomrom servert en tekst som står skrevet med grå sider i stedet for hvite, disse handler blant annet mye om disse jomfruene og viser seg å være et prosjekt Nina jobber med på skolen. Dette er gjenfortellinger av historiene moren har fortalt henne i oppveksten.
Forfatteren har et godt språk og romanen er kjemisk fri for søtsuppe og klisjeer, noe jeg syntes var befriende. Jeg likte første del av romanen veldig godt men etter hvert så dabbet interessen min for Nina av så forfatteren har ikke ovenfor denne leseren i hvert fall klart å holde henne interessant nok. Jeg tok meg i å ikke bry meg så mye om hva som skjedde med Nina og jeg trodde egentlig ikke noe særlig på henne selv om det ikke var usannsynlige ting som skjedde med henne. Det var også sekvenser hvor det ble litt for detaljerte beskrivelser selv for meg som ikke er spesielt prippen av meg, jeg forstod bare ikke helt vitsen med dem og romanen hadde stått stødig uten disse for enkelte andre sekvenser var utrolig sterke, og ikke minst etterordet til forfatteren.
Moren til Nina hadde trengt et lite kurs i feminisme og ikke minst lært datteren sin å stå opp for seg selv. Ikke lære henne at kvinnen er til for å plise mannen og at kvinnen omtrent skal oppføre seg som en martyr.
Det Nina går gjennom er noe mange unge jenter opplever uansett hvor godt man prøver å forberede dem på det. Og sånn sett gir romanen et meget troverdig bilde av hvordan livet kan fortone seg for unge jenter. Derfor var det så synd at jeg ikke følte med Nina og det hun gikk gjennom.
Foreldrene og da særlig moren til Nina burde kanskje vært på banen, samtidig er det kanskje forfatterens mening at Nina skal finne ut av ting selv og søke hjelp selv andre steder for kanskje det er nettopp slik ungdommen er, at de ikke går til foreldrene med det de måtte ha på hjertet. Julie Andem var bevisst på dette i Skam og derfor ser vi nesten ikke noe til noen av foreldrene. I Ninas tilfelle var vel ikke moren en hun følte hun kunne stole på heller så hun måtte trå til selv, det ble det mest naturlige.
Og siden vi nå likevel snakker om ungdommer og det de går gjennom på sin ferd til å bli voksen, bare et lite hjertesukk fra meg i håp om at de som lager serier som Paradise Hotel, Love Island, Ex on the beach, hvor sistnevnte kan virke som er verstingen i klassen,skulle snuble innom her – hvorfor lage serier hvor man får belønning/ lønn etter hvor mye drama og ikke minst etter hvor mye sex man har på tv? WTF, liksom? Jeg forstår at mange unge og vakre og veldreide ungdommer er sugen på å bli «sett», og bruker slike serier som dette for å bli «kjendis», bruker det som et springbrett til et «bedre» liv. Men helt alvorlig! Er dette greit, selv om de er over 18 år og sånn sett myndig, men vet de hva som er til sitt eget beste, sånn egentlig? Er det virkelig greit at en tv-kanal legger opp til at ungdommer skal ligge rundt med hvem som helst og drikke seg snydens full hver eneste dag for at tv-kanalen skal tjene mye penger på det? Er dette virkelig alt ungdommene våre fortjener av underholdning og hvor mange slike serier «trenger» man?
Helt avslutningsvis vil jeg si at dette først og fremst er en roman om en ung jentes liv, en utforskning av kvinnekroppen, og kroppens historie gjennom tidene -men det er også en roman om «omsorgssvikt», kanskje ikke i vanlig forstand men moren hadde mye å gå på før hun kan bli kalt «Mother of the year» for å si det sånn. Jeg vil også tro at unge jenter kan finne lærdom her, og da er det nesten som jeg tenker at det er håp for de unge som vokser til i dag om aldri så mye søppel-tv blir kastet deres vei. Bare så synd at jeg ikke brydde meg om karakteren forfatteren har skapt.
Forlag: Kagge
Original tittel: What girls are made of
Norsk tittel: Det jenter er lagd av
Forfatter: Elana K. Arnold
Oversetter: Vibeke Saugestad, MNO
Format: Innbundet
Sideantall: 223
Utgitt:2017
Min utgave: 2018
Kilde: Leseeks
Forfatter

Foto: Kagge.no
Elana K Arnold er en amerikansk forfatter som skriver både barne- og ungdomsbøker.
HILSEN BEATHE
Nå kom jeg på at jeg har en upublisert omtale av denne boka liggende. Puh, tør ikke lese din først, vi høres etterpå 😀
LikerLiker
Ah, blir spennende å lese omtalen din, Eli!
LikerLiker