NOEN AV HØSTENS BØKER

Bokhøsten er i gang og forlagene har allerede begynt på sine bokturnèer og fra neste uke braker det løs her i Bergen også. En del bøker har kommet i hus allerede og noen er til og med lest og blogget om.  Det er ikke måte på hva en får gjort når en egentlig skulle lest 13 bookerbøker før den 20 denne måneden. Jeg har sendt ønskeliste til flere forlag og noen av dem har flere fristelser enn noen bokblogger noen gang har hatt godt av fordi man har ikke mulighet til å komme gjennom alt man måtte ønske å lese uansett hvor mange fristende bøker de gir ut.

Med skam å melde så har jeg ikke lest et eneste kløyva ord av Vigdis Hjorth ennå, uansett så kommer hun med en ny bok i høst. Lærerinnens sang heter den og stikkord for denne romanen er kunsthøyskolen og selvforståelse.
Speaking about Skam, det ble oppstandelse i flere leire når det ble klart av dronningen, altså Julie Andem gir ut fire bøker og JA, det er Skam-manuset.

skam bokDen første handler selvfølgelig om Eva og boken inneholder manuset akkurat slik det ble skrevet, samt Julies kommentarer og tankekart. Scener som aldri ble spilt inn og replikker som ble klippet bort.

Boken er på vei hjem til meg og dukker den opp i dag så vet dere hva jeg skal gjøre denne helgen liksom. Dette blir jo en god anledning til å binge serien på nytt etter hvert som manusene kommer. De kan lage så mange serier de bare vil, jeg kommer visst aldri til å slutte å snakke om Skam.

Men høsten handler ikke bare om Skam, det handler også om ungdommen og den første boken til Linn Skåber, Til ungdommen,  hvor hun har intervjuet en rekke ungdommer og ut i fra svarene hun fikk har hun laget noen fiktive monologer. Nevnte jeg at Lisa Aisato har illustrert boken?

til ungdommen

Den 5. oktober skal jeg på litteraturhuset for å høre Sheila Heti snakke om boken sin Morskap, den handler om kunst, kropp og kvinneliv, og spørsmålet om man vil ha barn eller ikke-dette er spørmål protagonisten stiller seg i romanen.
Selv om jeg ikke ble superbegeistret for Vær snill med dyrene så har jeg blitt nysgjerrig på Monica Isakstuens nye bok Rase, den følger visst i fotsporene til tidligere nevnte bok, og utforsker blant annet et ukontrollert sinne mot det være seg mann eller barn, eller andre man måtte elske.
Ida Hegazi Høyer har en unik stemme og i år kommer hun ut med en ny roman, Ene-skissen og handler om tre kvinner som bor sammen og det fungerer helt fint, helt til en fjerde kvinne gjør sin entrè. Jeg venter i spenning.

Det hender jeg kjøper engelske bøker som ikke blir lest sånn umiddelbart, det vil si at de blir liggende helt til det kommer norske versjoner. Jeg skylder på Booktuberne for det er de som ofte frister, de og bookerfolka. Anyways, Gail Honeyman sin roman Eleanor Oliphant har det bare bra er et eksempel på en slik bok. Det hender at jeg har rukket å lest en engelsk bok før den norske utgaven kommer, som Navnenes hus av Colm Toibìn. Den er som flere bøker i det siste en slags gjenfortelling av historien om Kong Agamemnon, men siden jeg har pratet om denne boken et par ganger så utdyper jeg ikke noe mer.

alt-er-mittEn av mine norske favoritter Ruth Lillegraven gir ut hele tre bøker denne høsten! Det kommer en ny diktbok for barn, Skogen for den grøne, og hun kommer med sin aller første krimbok, Alt er mitt,sist men ikke minst så kommer Cally som gikk på teateret i vår. Stykket handler om Cally Monrad som var en stor kulturpersonlighet her i Norge i begynnelsen av 1900-tallet, hun var lyriker og ga blant annet ut norges første okkulte roman, Petju. Og nå kommer altså skuespillet ut i bokform og alle Lillegraven-hjerter gleder seg!
Gunnhild Øyehaug kommer også med en ny roman i høst, Presens maskin heter den og handler om et mor-og datterforhold.
Gro Hoftun kommer ut med sin fjerde roman og den heter Svensken.Protagonisten er en svenske som jobber i Oslo og boken handler om å være på utsiden og om den norske fasaden og da tenker jeg ikke nødvendigvis bare på den bygningsfasaden som Jens og hans kollegaer balanserer på stillas foran.

Debutanter er alltid spennende og i høst kommer det flere som jeg har bitt meg merke i, blant annet Tora Sanden Døskeland som gir ut boken Behold meg, dette er en diktsamling og handler om en jeg-person som ønsker å komme tett på nesten alt, både natur og andre mennesker. Hun er en av de som skal være med på debutanttrippen jeg skal på i neste uke hvor de skal snakke om grensetilstander og hvordan de tematiserer en grensetilstand i bøkene sine.
En annen debutant jeg gjerne skulle lest er Prableen Kaur med romanen Ferdig med ting som blant annet handler om intimitet og et indre mørke.

Nevnte lenger oppe at noen forlag har så vanvittig mange bøker jeg kunne tenke meg å lese og fra Oktober forlag kan jeg nevne i fleng,Det er også vatn av Inger Bråtveit, Du er ny av Mikkel Bugge, Singularitet av Marita Fossum, Å hate gud av Jenny Hval, Forvandlinga av Kathrine Nedrefjord,Mens jeg husker det av Kristine Næss, Bok om sorg(Fortellingen om Nils i skogen) av Maria Navarro Skaranger og Doris av Tina Åmodt.

Per Schreiner skriver herlige og litt absurde bøker, den nye som kommer i høst har fått tittelen Dagen før halv tre. Forlagets omtale:

Han skal kjøpe brød.

Samboeren hans er på jobb.

Brødet er utsolgt.

Han vandrer gjennom parken.

Han tenker over livet sitt.

Han møter en gammel venn.

De snakker om den gangen de kjente hverandre.

Han går hjem.

Kanskje hans beste tid er over.

Klokken er halv tre.

Og nå kom jeg på at jeg ikke har skrevet om boken hans fra i fjor.

dukken Ismail Kadare har jeg ikke lest noe som helst av men jeg har lest endel omtaler av bøkene hans og de har gjort meg nysjerrig.  I høst kommer han med romanen Dukken- portrett av en mor og forlaget beskriver boken på denne måten: Dukken er en delikat utformet historie om hjem, familie, kreative aspirasjoner og personlig og politisk frihet. Ismail Kadare bruker kunsten – fra japansk masketeater til russisk lyrikk – som verktøy for å oppnå en bedre forståelse av «mysteriet mor».

 

Det har blitt en del krim på meg i år, jeg tror ikke jeg har lest så mye krim noen gang som det jeg har gjort i år. Høsten bringer med seg enda flere og noen av dem er allerede på plass i hyllen. Men jeg venter fremdeles spent på William Shaw og Salt Lane som er andre bok i serien om politimannen William South.
Dere krimfolk der ute har sikkert full oversikt over når favoritten deres kommer med ny bok så mer krim blir det ikke snakket om fra min side.

Det kommer ut mange flere bøker enn de jeg har tatt med i dette innlegget, jeg har kun tatt med et lite utdrag av de som jeg syntes virket interessante og som jeg ikke allerede har fått tilsendt. Helt avslutningsvis så vil jeg bare nevne at debutboken til Margaret Atwood,Den spiselige kvinnen kommer i oktober.

Jeg har pr nå lest 49 norske bøker anno 2018, 24 romaner og 25 i åpen klasse, ganske så jevnt med andre ord og  jeg har egentlig et solid grunnlag med tanke på bokbloggerprisen til neste år- men jeg kommer nok helt sikkert til å lese noen flere i løpet av høsten. Målet mitt er derimot å lese litt mindre av de helt nye bøkene og mer av en eldre årgang, men har jeg riktig fokus fremover så skal jeg i hvert fall få kommet i gang med det lesemålet.

Oppdatert: Skamboken glimtet med sitt fravær men det betyr bare at jeg har god anledning til å lese ferdig påbegynte bøker i løpet av helgen! 😉

 

 

HILSEN BEATHE

 

 

4 kommentarer om “NOEN AV HØSTENS BØKER

 1. Se der ja, en liten titt inn i høstens bøker. Tenker Lillegraven også kommer på min leseliste, kjenner jeg vil gjøre som deg, lese litt gammelt, noen kvinnelige Nobelprisvinnere, litt Hamsun, Andrè Bjerke også selvfølgelig mursteinen til Ildefonso Falcones. Frode sier akkurat at Havets katedral er en NetFlix-serie, så nå blir det kaaaaaaanskje tv på meg også 🙂 God helg Beathe!

  Liker

  1. Så noen minutter av den serien i går så jeg var tenkt til å si det til deg. Jeg kom på at jeg ikke har lest boken så det må jeg jo gjøre først. Tror det kan være en god plan å lese litt lett blanding, nobelkvinnene skal jeg også lese samt flere 1001-bøker og annet.

   God helg til deg også, Tine! 🙂

   Liker

 2. I år er jeg mer akterutseilt enn noen gang når det kommer til bokhøsten- har så vidt begynt på «Søsterklokkene» til Lars Mytting og Linn Skåbers bok er bestilt- og jeg innrømmer glatt at Lisa Aisato er et viktig argument, selv om jeg også har stor sans for Skåber ;o)
  På krimfronten tenker jeg at Anne Holt skal få komme inn i varmen, selv om jeg «slo opp» med henne for flere år sida- når hun har valgt langrenn som bakteppe MÅ hun jo bare få en ny sjanse!
  Ellers heier jeg på alle som velger å lese bøker som allerede står i hyllene- trur det er mange perler som står og støver ned rundt omkring, bøker som bør få lesetid og oppmerksomhet- mangfold er BRA også på lesefronten!
  Ønsker deg en finfin bokhøst, men gode leseopplevelser og det som hører til ;o)

  Liker

  1. Tusen takk for det, Berit! 🙂
   Søsterklokkene ligger på vent her så den skal leses om ikke så veldig lenge. Det var nok Aisato som gjorde at jeg ville lese boken til Skåber for meg også, liker så godt illustrasjonene hennes.
   Så et intverju med Holt at hun var sterkt uenig med straffen Johaug fikk, akkurat der er jeg uenig med henne men ser likevel frem til å lese boken for det er jo litt kjekt at det er hentet fra langrennsmiljø. Nå er det ikke så veldig lenge til sesongstart, ca 2 mnd, og det går fort.

   Håper jeg klarer å lese litt nytt og litt gammelt fremover, viktig å lese litt av det som allerede står der også.

   En fin høst til deg også, Berit!

   Liker

Kommentarer er stengt.