jonathan og sailor j av Jonathan August Lengali

Jonathan August Lengali er en av vårens debutanter og  dette er min tredje norske diksamling anno 2018 og jeg må bare si at dette er en desidert beste av dem så langt.

jonathan

jonathan og sailor j handler om den unge jonathan som møter en annen ung gutt som han gir navnet sailor j og blir hodestups forelsket i,noe de aller fleste diktene bærer preg av.

Men som vi vet så var ikke Adam lenge i paradis ei heller sailor j for den saks skyld for ganske så snart blir diktene fylt av en lengsel så vond og sår at jeg fikk vondt langt inn i sjelen.

Jeg fikk  litt assosiasjoner til filmen Call me by your name når jeg leste, det er noe med at den første kjærligheten kanskje aldri varer? Det er vakkert og fint men akk så vondt og sårt også.

 

 

hva er det du finner så vakkert
hva er det som er så vanskelig

jeg ser på bilder av pene blomster
tenker på
deg

at det skulle være så lett
det forvirret meg

og jeg er ikke et lite nattevesen, jeg står ved treet i solen
vil ha alle solstrålende på
meg

jeg vil falme i solen

og jeg vil falme etter deg

S.21

Hele diktsamlingen er som en berg- og dalbane av følelser for best som de er sammen og har det fint så er det noe som holder dem adskilt. Det kan på en måte virke som den godeste sailor j ikke kan være helt ærlig om hvem han er og hvem han er glad i, men det kan også være at han holder sin sanne kjærlighet skjult på grunn av omgivelsene. Det kan være at han har en familie også, men siden dette er en diktsamling om to unge menn så velger jeg å tro at han ikke er helt klar selv til å vise sin kjærlighet offentlig. Samtidig virker det som de ikke klarer å holde seg unna hverandre når de møter hverandre.
Dette er bare noe jeg antar siden sailor j aldri kommer til orde og ikke får fortalt sin versjon av dette så jeg tolker det utifra jonathans beskrivelser.

 kuken min  smaker sjokolade,mandler, jeg bryr meg ikke om blodårene
du er the fuckboi of my dreams
i bar overkropp og en stram, svart polocaps
du blunker til meg, en vits

happy hungry horny

vi gjør det sammen, du elsker meg

gresset er grønt

og strandsommeren

ditt ansikt

S.55

 

Diktene er fylt med kjærlighet og lengsel men er til tider også svært kroppslig. Vi får hele tiden bruddstykker av møtene deres og diktene er ispedd en rekke vakre og til tider ganske så dramtatiske naturbeskrivelser. Forfatteren  kombinerer klassisk mytologi med populærkulturen og jeg må si at jeg digger at han blander inn engelske uttrykk i tekstene sine. Jeg liker den råheten som er å finne innimellom i diktene som samtidig er fylt med en lengsel så sår, en lengsel til den kjærligheten som er «forbudt» eller ikke kan finne sted. Bare leker sailor j med ham eller er følelsene ekte? Som så ofte blir det et tøft møte med «den første kjærligheten» for jonathan.

Har flere ganger skrevet «jeg digger dette» i notatboken min så da gjør jeg vel det da, jeg digger denne diktsamlingen og at jeg fikk assosiasjoner til den Oscarnominerte filmen Call me by your name er slett ikke noe minus for den filmen likte jeg veldig godt. Jeg føler at deler av temaene er de samme, en av partene er trygg på seg selv og det han står for mens den andre kanskje ikke er det.

Jeg har ikke kommet over noen bloggomtaler av denne ennå men jeg håper at flere vil lese denne diktsamlingen som virkelig gjorde inntrykk på meg. Det blir også spennende å se hvordan andre har tolket denne.

Dette var en berg-og dalbane av en diktsamling og jeg ser frem til å lese mer fra denne kanten!

Anbefales!

 

Jeg hadde hjertesorg fra første gang jeg så deg.

 


Forlag:Oktober
Tittel: jonathan og sailor j
Forfatter: Jonathan August Lengali
Format:Heftet
Sideantall:94
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

Lengali-Jonathan-August
Foto: Pernille Marie Walvik

Jonathan August Lengali er født i 1993, og jonathan og sailor j er hans debutbok.

 

 

HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “jonathan og sailor j av Jonathan August Lengali

 1. Veldig kjekt å lese din omtale av denne diktsamlingen, som jeg vet vi har lest samtidig. Slenger på en lenke til din omtale hos meg, for dine tanker nyanserer mine på en fin måte. Du likte nok denne mye bedre enn meg, og du har nok blitt en mye mer erfaren diktleser enn meg etterhvert, for noen av betraktningene dine kjente jeg meg ikke igjen i i det hele tatt. Tolker det som at du har sett noe jeg ikke så.

  Liker

 2. Denne virker fin. Du er så med i følelsene når du leser, det kan jeg se av hvordan du omtaler den. Fint skrevet og en bok som virker fin, som jeg skal være våken for.:) Fin søndag Beathe!

  Liker

  1. Oj, tusen takk for fine ord, Anita! 🙂 Tror du må ha litt av æren for det med å ha følelsene med seg særlig når en leser dikt, det har jeg vel delvis ihvertfall plukket opp av deg.
   Tidligere har jeg vært mer fokusert på de sekvensene i en diktsamling jeg ikke forstod, men jeg har lært meg at man ikke trenger å forstå absolutt alt og at det er nettopp stemningen og følelsene som kommer frem når en leser som er store deler av selve lesingen, og det som betyr noe.

   Det er ikke så «skremmende» lenger å lese (eller skrive om) dikt, og det at jeg slapper av når jeg leser dikt har vel kanskje også gjort at jeg får mer ut av en diktsamling nå enn det jeg gjorde for bare få år siden.

   Jeg håper at du leser denne, det er alltid kjekt å lese andre betraktninger av bøker man leser, og kanskje nettopp dikt som kan tolkes på ulike måter.

   En fin søndag til deg også, Anita 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.