Dette er Berit Hedemanns såkalte «vanskelige» andrebok, eller nå stemmer det ikke helt siden hun har både en barnebok og to fagbøker bak seg i tillegg. Men det er forfatterens andre roman og i likhet med den første, All min forakt. En kjærlighets historie, skriver hun også her om hvor utfordrende det kan være å leve i et parhold. Om kjærlighet i godt voksen alder, eller snarere mangelen på sådan.
I Bjørnejegerskens bekjennelser blir vi godt kjent med den 60 år gamle Birgit Bergemoen som er skuffet over livet og hvordan det har blitt. Ikke minst så er hun lei av svik og av menn som gang på gang svikter henne. Hun selger til slutt villaen sin på Oslos vestkant og bestemmer seg for å flytte tilbake til skogsbygden svartelvdal, bygden hun vokste opp i. Som tittelen tilsier så stammer altså Birgit fra en bjørnejegerslekt som har vært bosatt i området.
Ikke nok med at hun selger alt hun eier for å flytte hjem igjen men som hevn over alle svikene planlegger hun å bygge et tempel som hun ser for seg skal være en miniutgave av Pantheon, bare at dette skal være utført i rød kvartsitt stein som bygden har mye av.
Hennes intensjon er at dette tempelet skal være et sted for godhet og kvinnelig seksualitet.
Hjemstedet har ikke vært bebodd på mange år og det er mye å ta tak i når hun kommer frem, og bare det å komme frem er ikke bare bare heller, det er ikke vei helt frem og det siste stykke må hun nemlig ro over en elv for å komme til den nedlagte lille gården som ennå ikke har eget toalett innendørs. Det er store kontraster til hvordan hun har levd livet i storbyen.
Vi blir gjennom Birgit noe kjent med bygdens frisør som Birgit kaller Profetinnen som utenom det å være frisør også driver med healing.
Bonden Per Gålåstuen er en annen Birgit etterhvert får god kjennskap til, det er nemlig han som kan skaffe steinen til tempelet og han får et godt øye til Birgit.
Ja, hun får gjennom planene sine om tempelbygging selv om de ulike innbyggerne har noe forskjellige tanker for hva dette tempelet kan brukes til.
Vi som lesere får også et godt innblikk i hvordan de ulike forholdene til Birgit har utviklet seg og etterhvert kommer det også frem at det er slett ikke bare mennene som har sviktet. Birgit selv har også vært den som har sveket, både mennene i sitt liv men også sin kjære datter i sin søken etter å finne kjærligheten. Det var perioder av livet hvor det var viktigere for henne å ha lidenskapelige forhold til menn enn å faktisk ta seg av sin egen datter. Romanen tar med andre ord også opp et mor- og datter forhold som blir satt på prøve og skildrer godt hvordan relasjoner på tvers av generasjoner kan forholde seg.
Jeg er ikke den samme gamle dama. Jeg er den gamle dama du ikke kjenner. En som syntes det er blitt vanskeligere å leve.
Det skjedde stadig oftere at Birgit strakte hjernen ut mot en tanke, en setning som sto på nettet, hun strakte hjernen ut,og så forsto hun det likevel ikke. Var det alderen? Hun hadde alltid vært motstander av alderdom, sykdom og død.
S.84
Birgit er en kvinne som liker å skrive, skrive for å prøve forstå dette med kjærlighet og relasjoner mellom mennesker og notatboken har hun med seg overalt hvor hun ferdes. Men det er en annen som også er meget sentral i denne romanen og som vi stadig får sitater fra og det er en yppersteprestinne som levde over 2000 år før kristus, nemlig Enheduanna. Hun er den aller første poeten vi kjenner ved navn og hennes diktning om personers bevissthet om sitt eget indre liv og ikke minst hennes tildels lidenskapelige dikt er med på å forsterke romanens feministiske tema.
Denne boken likte jeg veldig godt og jeg syntes at forfatteren har et veldig godt språk. Hun har vært flink å skape karakteren Birgit og det hele virker trodverdig i mine øyne, kanskje med unntak av denne tempelbyggingen som jeg tviler på at man hadde fått gjennom i virkeligheten og det skal sies at akkurat den delen er ganske så spesiell.
Birgit blir etter mange svik gjennom tidene noe hevngjerrig og en smule sint kan man si, hun er så opptatt med å forholde seg til disse tidligere svikene at hun ikke evner å se at hun som alle andre fortjener å bli elsket for den hun er, og selv om man har blitt sveket før så betyr ikke det at alle som kommer ens vei er ute etter å såre en.
Samtidig prøver hun å forstå hva som skjer og selv om hun kan fremstå litt sint til tider, eller kanskje noe bitter….så føler jeg ikke at hun er en person som syntes synd på seg selv heller, hun prøver bare å finne ut av hvem hun er og hva som skjer. Det var ganske så befriende.
Forfatteren har en original tilnærming til romanens tema, noe jeg fant både forfriskende og litt morsomt. Jeg kjente meg litt igjen i Birgit på en måte, selv om jeg kanskje ikke er så opptatt av tidligere svik som det hun er. Men samtidig er de delene meget troverdig fortalt og det er kjekt å se at det også skrives om kjærlighetsforhold mellom «eldre» mennesker og denne romanen viser vel at den er like kompleks som den bruker å være uansett om man er ung eller » gammel». Jeg fikk sansen for Birgit selv om jeg ikke alltid var enig med henne eller forstod valgene hun tok til enhver tid.
I tillegg til sitatene fra Enheduanna som vi får servert i en annen skrifttype enn romanen ellers har så får vi ta del i noen andre tekster som kommer i kursiv, disse sitatene finner man en oversikt over bakerst i boken så sånn sett er de ulike sitatene lett å skille fra hverandre.
Jeg liker så godt romanen som gjør at man finner veien frem til andre litterære verk og jeg har gjennom sitatene fra profetinnen Enheduanna blitt nysgjerrig på tekstene hennes og må undersøke om de kan skaffes på et vis. Det er heller ikke noe minus at romanen til tider er både lun og morsom. Det kunne i grunnen vært kjekt å se denne filmatisert for jeg innbiller meg at hun bor i et naturskjønt område.
Ble nysgjerrig på dette forfatterskapet og skal garantert få med meg forfatterens forrige roman og håper hun har mer på lager også.
Anbefales!
Forlag:Gyldendal
Tittel:Bjørnejegerskens bekjennselser
Forfatter:Berit Hedemann
Format:Innbundet
Sideantall:365
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks
Forfatter

Foto: Julie Pike
Berit Hedemann er født i 1949 og er en norsk journalist, radiodokumentarist, foredragsholder og forfatter. Hun er cand. philol. fra Universitetet i Oslo med psykologi, historie og norsk. Hun debuterte som forfatter i 1990 med barneboken Melindas Mystiske Mysterium og gav deretter ut et par fagbøker før hun ga ut sin første roman,All min forakt. En kjærlighets historie, i 2014. Bjørnejegerskens bekjennelser er forfatterens andre roman og hennes femte utgivelse.
HILSEN BEATHE
Yes! Til positive omtale. Plukket opp denne på bib i helga – etter å ha lest noen kapitler fra hennes forrige (ebokbib). Må bare gjøre ferdig bio + samlesninggreier først, men kjenner jeg gleder meg til å lese. Begynner å få en forkjærlighet for heltinner over 40…
LikerLiker
Ja, man kan bare undre hva som gjør at man plutselig finner heltinner på 40 pluss interessante! 😀 selv om en selv knapt har fylt 36(ish)
Nå ser jeg frem til «dommen» din og håper at du liker den. Skal selvsagt få med meg den forrige romanen hennes etter hvert også. Her er jeg litt bakpå når det gjelder samlesing/bio-bok men jeg skal bli ferdig før feb går over i mars, bare så det er sagt.
LikerLiker
[…] begjær er mer annerkjent nå enn det var før ble blant annet tatt opp og i sin siste roman Bjørnejegerskens bekjennelser tematiserer Hedemann nettopp dette med begjær, kjønn og […]
LikerLiker
[…] er mer annerkjent nå enn det var før ble blant annet tatt opp og i sin siste roman Bjørnejegerskens bekjennelser tematiserer Hedemann nettopp dette med begjær, kjønn og […]
LikerLiker