Lempi av Minna Rytisalo

Lempi er finske Minna Rytisalos  første bok og hun blir av flere sammenlignet med både Sofi Oksanen og Tommi Kinnunen, nå har jeg kun lest noe av sistnevnte men jeg må si meg enig i den beskrivelsen.

lempiLempi er en roman hvor handlingen starter i Finland i 1944 i en tid hvor Lapplandskrigen herjer i bakgrunnen og tar oss med helt frem mot vår egen tid. Selv om jeg nevner Lapplandskrigen så er ikke dette på noen måte en krigsroman – det er først og fremst en roman om blant annet ung kjærlighet men også om misunnelse og sjalusi, og ikke minst om hva disse følelsene kan utløse.

Det er ingen tvil om at krigen preger livet til de som bor i det nordlige Finland på denne tiden hvor landsbyer raseres og familier etterhvert må forlate hjemmene sine.

Romanen fortelles gjennom tre ulike fortellerstemmer,Viljami som er gift med Lempi, Elli som er tjenestepike på den lille gården og til slutt er det Lempis tvillingssøster Sisko som får ordet. I disse sekvenene blir vi kjent med dem og hvordan de lever og ikke minst så får vi et innblikk i hvilket forhold de har til  romanens hovedperson Lempi.

Først ut er Viljami som blir hodestups forelsket i den vakre kjøpmannsdatteren, klarer å kapre henne og tar henne med til det lille gårdsbruket sitt som han har arvet etter foreldrene sine  slik at de kan starte det nye livet sitt sammen.
Til å begynne med er alt bare såre vel, helt til han blir kalt til fronten og må etterlate en gravid Lempi sammen med hushjelpen Elli, eller hjelpejenta som hun kalles.

Romanens første del er både vakker og sår, og jeg blir nesten slått i bakken av det mektige og gode språket forfatteren har. Her får vi også et godt innblikk i hvordan det er å leve i dette området på denne tiden og man skal være ganske så hardfør for å overleve for at det er harde kår levner det ingen tvil om.

Viljami havner på sykehus og må ligge der en stund før han kan vende nesten hjem igjen til Pursuoja, og når han endelig er hjemme igjen er Lempi sporløst forsvunnet.

Vi satt ved siden av hverandre, ingenting hastet,vi hadde all verdens tid…….(….)…
Minnet om den sommeren sliter i stykker og river opp. Hendene dirrer, jeg har mose i nevene og sjelen bever, det er en tomhet i den som aldri blir fylt, en hulhet som gjør vondt.

S.25/26

I romanens andre del er det hjelpejenta Elli som får ordet og her får vi et helt annet inntrykk av Lempi og det kommer tidlig frem av Elli hele tiden har vært misunnelig og sjalu på Lempi. Ja, hun hater henne rett og slett.Vel, hun er ikke helt riktig vel bevart denne dama her og jeg fikk bakoversveis av tankegangen hennes. Når Lempi forsvinner og Viljami er ved fronten er det Elli som tar ansvaret for både gård og barn. Lempi fikk sønnen Aaarre i tillegg til Antero, en foreldreløs gutt som Lempi tok til seg.

Selv om jeg ikke fikk sansen for Elli i det hele tatt så er det ingen tvil om at også denne sekvensen er meget sterk skrevet.  Her får vi også ta del i hvordan gårdslivet var, hva de måtte gjøre når gården etterhvert måtte evakueres og ikke minst hva som skjedde når de endelig kunne komme tilbake. Hun legger ikke noe skjul på at hun vil ha Viljami og syntes selv at hun fortjener å bli hans etter alt hun har gjort for barn og gård. Og hun er villig til å gjøre det meste for at hennes drøm skal gå i oppfyllelse.

Den siste delen av romanen er også den lengste og her får vi endelig vite hva som egentlig har skjedd med Lempi. Sisko er Lempis tvillingssøster og her fikk vi ta del i en del av oppveksten deres, samt at vi får et innblikk i hvordan det ble sett på om en finsk ung jente ble forelsket i en tysk soldat. Sisko forelsker seg i soldaten Max som lover henne en lysende fremtid i Tyskland når krigen er over. Vi møter Sisko som en gammel dame og tidsmessig er vi vel da nærmere vår tid enn krigens dager.
Selv om vi fikk nøstet opp trådene i denne sekvensen så opplevde jeg likevel ikke denne delen like sterk som de to foregående, ei heller syntes jeg at karakteren Sisko trådte like sterkt frem som både Viljami og Elli gjorde.

Du var som et flakkende irrlys og kunne  bare holde deg en kort stund på samme sted, men hvordan ville det bli når du måtte knuse skorpa på ishullet for å få vann til krøtterne, bare en sånn ting. Det ville kreve en langt mer utholdende kjærlighet enn du hadde å gi. I morgen tidlig fyrer vi opp i badstua en gang til. så ordner jeg håret ditt,det sa jeg. Men jeg sa ikke at jeg kom til å dø av lengsel uten deg. Det måtte du jo vite uten at det ble sagt.

S.177/78

 

For en roman! Jeg hadde ikke lest mange sidene før jeg satt med en følelse av dette var noe helt spesielt, og når en tenker på at dette er forfatterens debutbok så er det bare å glede seg til fortsettelsen og håpe at forfatteren har mye mer på lager. Rytisalo har et mektig og godt språk,til tider ganske så poetisk og den finske naturen er nydelig beskrevet. Jeg ble mildt sagt imponert over måten  forfatteren klarte å beskrive Viljamis knuste hjerte på, det var så vakkert, sårt og vondt. Fra ganske tidlig ble det sådd en liten mistanke hos meg når det gjaldt Lempi og måten forfatteren flettet hele historien sammen på er veldig imponerende.

Jeg blir i grunnen veldig fascinert av både det finske folket og naturen, begge deler har en slik råhet over seg at jeg til tider blir satt helt ut. At forfatteren har vunnet flere priser for sin debut er ikke det minste rart for dette er en veldig bra bok som jeg anbefaler på det varmeste!

 

Tine har også skrevet om boken og hennes innlegg finner du her.


Forlag:Pax
Original tittel:Lempi
Norsk tittel:Lempi
Forfatter:Minna Rytisalo
Oversetter: Turid Farbregd
Format:Innbundet
Sideantall: 260
Utgitt:2016
Min utgave:2018
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

minna rytisalo
Foto: Marek Sabogal

Minna Rytisalo er født i 1974 og er en finsk forfatter. Hun jobber til daglig som lærer ved  den videregående skolen og er i tillegg litteraturskribent. Lempi er hennes første bok.

 

 

HILSEN BEATHE

15 kommentarer om “Lempi av Minna Rytisalo

 1. Jeg driver og leser denne. Første del var helt fantastisk godt skrevet. Elli hadde psykopatiske trekk som var veldig godt beskrevet, hun var ekkel.
  Tredje del har jeg ikke fått lest og heller ikke lest hva du har skrevet, vil ikke vite noe mer enn de pekerne som er lagt ut av Elli. Står midt oppe i en utstilling, så det blir ikke før til helgen jeg vil ta meg tid til siste del.
  Fantastisk flott debut bok!
  Hun vil vi høre mer om tror jeg for hun har et fantastisk språk.

  Liker

  1. Helt enig angående Elli, og selvfølgelig i det du skriver om selve boken denne forfatteren har skrevet. Det er et imponerende stykke arbeid hun har gjort det er ingen tvil om det. Så spennende med utstilling,Ingun! 🙂 Ser virkelig frem til omtalen din av denne.

   Ha en fin kveld:-)

   Liker

 2. Jeg hadde ikke tenkt å lese denne siden jeg er ganske mettet på krigslitteratur.. men når dere er tre stykker som lovpriser den blant annet på grunn av språket, kan det hende jeg må revurdere min mening.
  Fristende omtale Beathe.:)

  Liker

  1. Takk for det, Anita! Dette er ikke krigslitteratur…..Lapplandskrigen er for et vagt bakteppe å regne så jeg håper ikke at det hindrer deg i å plukke opp denne boken. Jeg tror du vil like denne og har lyst til at du skal få den samme leseopplevelsen som vi tydeligvis har fått med denne.

   Liker

  1. Jepp, nå er den bestilt.
   Men jeg har egentlig alt for mye ulest her, både nytt og nesten-nytt (2017) og gammelt. Trøster meg med at det er lenge til høstkatalogene setter inn..;)

   Liker

   1. Ja,sånn sett så har vi jo god tid til å få lest litt unna før bokhøsten er over oss! 😀 Jeg merker at jeg holder litt igjen når det gjelder å få tilsendt bøker,men så er det jo en del som frister også og da er det ikke enkelt å la det være heller.

    Har forløpig klart å holde meg unna Mamutsalget men det er jo flere bøker som frister der også så jeg får se… Vi får vel aldri nok bøker uansett hvor mange bøker som «ligger på vent»

    Liker

 3. Ja, jeg holder også igjen, men som du sier så er det stadig noe som frister. Og så er det en del krimbøker jeg bare MÅ lese som har kommet og kommer.

  Jeg har kjøpt neo på Mammut, men det er diktsamlinger og et par andre sakprosa som jeg vet blir lest før eller senere og er gode å ha

  Liker

  1. Jeg ble nysjgerrig på diktsamlingene så kanskje jeg må ta meg en tur jeg også!
   Mange bøker som frister og så lenge de blir lest så er det jo ikke så farlig å få tilsendt, men jeg har en tendens til at noen av en eller annen grunn blir liggende lenge ulest og da føltes det dumt å ha bedt om den liksom. Dette er vel noe alle bokbloggere føler litt på av og til.

   Liker

   1. Ja, de diktsamlingene fra Aschehoug på Mammut (kun Norli og LIbris) er gullkupp!

    Jeg liker heller ikke at det samler seg leseeks som jeg ikke får lest, men det er nok uunngåelig noen ganger fordi man bare ikke rekker å lese alt, eller det ikke matcher med leselysten når det kommer til stykket..

    Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.