Han av Atle Håland

HanDiktsamlingen Han er forfatterens debutbok og handler om ung kjærlighet og forelskelse. Det er forfatteren selv som er jeg-et i diktene.

Samlingen består av en rekke korte og noen lengre dikt som alle tar for seg det som skjedde den sommeren jeg-et var sammen med personen som bare blir kalt han. Handlingen er lagt til Kristiansand.

 

Kobberveien
blokka han bodde i
lå en halvtimes gåtur unna
jeg så den i horisonten
kledd i svak gul aluminium
elleve etasjer
ble reist på sekstitallet
for å gi arbeiderklassen utsikt
og et sted å hoppe fra

S.5

 

Det viser seg at kjæresten er en sånn sykt frem og tilbake type som ikke under noen omstendigheter  skal vise sin kjærlighet offentlig. Og jeg-et står ofte bak siloen og venter på at kjæresten skal bli ferdig å spille, han er nemlig musiker.

 

navnet hans så høyt
sammen med ham var jeg så skjelven
skammelige og sympatiske sider om hverandre
han kunne knulle meg i stykker
komme i øyet mitt
bruke meg som han ville
jeg hadde aldri hatt det sånn med noen før

S.16

 

Dette var en fin diktsamling først og fremst om forelskelse mellom to unge menn, men  også om rus, usikkerhet og kjærlighetssorg. Den var til tider sår siden han jeg-et var forelsket i kunne finne på å skyve ham vekk om han ble for nærgående når de var ute  blant andre. Han ville eller kunne ikke vise at han var en sånn type som likte gutter, ikke ovenfor venner, de andre i bandet eller sin egen mor. Sånt må være sårt for begge parter tenker jeg og det var nettopp disse diktene, de som fikk frem denne sårheten som gjorde mest inntrykk på meg.
Det ble en liten berg-og dalbane tur for best som alt var fint mellom dem  så endret dette seg og jeg-et stod såret tilbake for deretter å komme inn i varmen igjen….

Det var ikke alle diktene som berørte meg like mye og jeg klarte ikke alltid å komme inn på noen av dem så for meg ble det en noe ujevn samling og kanskje dette er en diktsamling som passer best for en som er yngre enn det jeg er. Når det er sagt så fikk de diktene som viste den sårbarheten deres meg til å få skikkelig gåsehud. Og var det oppdragelsen hans og det at moren var kristen som fikk ham til å være så redd for å vise kjærligheten offentlig? Og hvor sårt er det ikke for den som er opp etter ørene forelsket å se at den personen ikke kunne tenke seg å vise seg offentlig sammen med deg?

 

 


Forlag: Flamme
Tittel: Han
Forfatter:Atle Håland
Format:Ebok
Sideantall: 102
Utgitt:2015
Kilde:eBokbib

 

Forfatter

atle håland

Atle Håland er født i 1985 og en en norsk forfatter. Han debuterte som forfatter i 2015 med denne diktsamlingen.  I fjor gav han ut diktsamlingen Vannfall.

 

 

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Han av Atle Håland

 1. Du store hvor likt vi leser for tiden – kan ikke engang skylle på bokhøsten. Eller for tiden er kanskje en overdrivelse Han leste jeg til bokbloggerprisen det året den kom ut, tror til og med jeg nominerte, litt nede på lista. Synes som deg at den var litt opp/ned men hovedinntrykket var bra – som er så ordrik jeg pleier å være om dikt. De fleste dikt.
  Har også såvidt begynt på alkoboka til Alex Schulman, synd han ikke er norsk, har trua på den er bra, årets bok i Sverige og greier…

  Ja, også har jeg endelig begynt på Totland, creepy..

  Liker

  1. Hehe….litt artig at vi leser de samme bøkene, og etter dine ord på Goodreads så tror jeg at vi har temmelig oppfatning av Totland sin bok, den burde kanskje vært noe lenger. Jeg er spent på hva du syntes om Schulman sin bok når den tid kommer.

   «Han» var noe ujevn men det som fenget gjorde det til gangs, kommer nok sikkert til å prøve meg på andre diktsamlingen også, men fremover blir det trangt å komme gjennom nåløyet her, for jeg må få lest flere norske romaner av året for jeg har lest dobbelt så mye i åpen klasse for øyeblikket.

   Liker

Kommentarer er stengt.