Bokhøsten 2017 & noen av bøkene jeg skal lese.

BOOKS AND FALL

Forlagene har begynt å presentere boklistene sine og invitasjoner til å være med på bokmøter rundt omkring i det ganske land har begynt å komme. Det levner ingen tvil – bokhøsten 2017 er i gang.

Strengt tatt burde jeg holde meg langt unna alt som har med nye bøker å gjøre og heller konsentrere meg om det som allerede er i bokhyllene mine for der nærmer det seg faretruende 800 bøker som ennå ikke er lest.

Vel, nok om hva jeg burde gjøre, det er mye gøyere å konsentrere seg om det man har lyst til å gjøre, og akkurat nå er det å finne noen av høstens bøker som jeg har lyst til å lese.

Jeg har bladd gjennom et par kataloger hos et par forlag som har lagt ut disse, samt  sett på andre forlag sine nettsider og funnet et par bøker som jeg kunne tenke meg å lese. Har på ingen måte fått med meg alle bøkene som kommer denne høsten så jeg satser på at det dukker opp noen overraskelser underveis.

Den første boken jeg har tatt med har ikke direkte med bokhøsten å gjøre men det er kanskje den av bøkene på langlisten til årets Manbooker pris jeg gleder meg aller mest til å lese.

Home fire av kamila Shamsie(Riverhead Books)
home fire
Boken er nettopp bestilt på nett så det drøyer nok litt før jeg får den i hende. Det finnes flere utgaver av denne men jeg likte dette coveret så godt.
Når det gjelder handlingen så er det er en slags moderne versjon av  den greske mytologien Antigone av Sofokles og  inngår i den delen av de greske tragediene som kalles Theben-kretsen, det vil si tragedien rundt den mytiske herskerslekten i det antikke kongeriket Theben. Det samme gjorde forøvrig Colm Tòibìns House of names som er en gjenfortelling av Orestien.

De som har fulgt bloggen min i år har fått med seg at jeg har fått meg en ny favoritt fra Danmark. Nei, jeg har  på ingen måte gjort det slutt med Helle Helle. Jeg har bare fått Dorthe Nors med kjøpet so to speak. Etter en bok var jeg ganske overbevist og etter to bøker var jeg solgt og kom til et point of no return.  Nå passer det kanskje godt å si at den «Norsiske» måten å skrive på er litt «Helle Helle-isk», og kanskje det er nettopp derfor jeg liker henne.
Gleden var derfor stor når jeg så at hun kommer med enda en bok på norsk nå i høst – just keep èm coming` I say.

Manna mangler et øvingslokale av Dorthe Nors ( Cappelen Damm)
minna dorthe nors
Jeg derimot mangler det norske omslaget så jeg nøyer meg med det danske enn så lenge, som jeg fant på goodreads og stjal sånn helt ærlig og redelig.
Manna er komponist og har verken mann eller barn. Hun har derimot familie og venner rundt seg men hun sliter med et eller annet og må derfor ta noen grep for å finne seg selv igjen eller noe sånt. Mulig vi har lest noe slikt hundre ganger før men I don`t care, jeg skal lese den og gleder meg stort.

 

Når det gjelder Manbooker så er jeg i gang men jeg har en tendens til å begynne og ikke fullføre så jeg må ta meg selv litt i nakken for å få lest flest mulig av de som er på langlisten før «fristen» går ut 13 september. Det er to bøker som kommer ut på norsk nå i høst og det er 4 3 2 1 av Paul Auster, det blir mitt aller første møte med forfatteren og boken er på nesten 900 sider – jeg bare nevner det.  Den andre boken er Ministeriet for den høyeste lykke av Arundhati Roy. Sistnevnte kommer ut etter at kortlisten er lagt ut og dermed får jeg ikke lest den før «fristen» går ut men sånn er det.

Lyset bak øynene av Tommi Kinnunen( Pax)
lyset bak øynene
Forfatterens debutroman Der fire veier møtes var en leseopplevelse av de sjeldne og derfor er det knyttet stor spenning til forfatterens «vanskelige» andrebok. Boken er på vei hjem til en postkasse like i nærheten – jeg gleder meg.
Handlingen i denne nye romanen er lagt til Helsingfors og vi treffer en Hanne både som barn og voksen, samt hennes nevø som kommer dit for å studere. Boken handler blant annet om å finne sine egne veier og om ensomhet.

Når det gjelder norske bøker anno 2017 så har jeg pr dags dato lest 28 bøker ( 10 romaner og 18 i åpen klasse) Og med det skal jeg ha et greit grunnlag for å velge bøker til bokbloggerprisen rett etter nyttår. Jeg har ikke planer om å lese et visst tall men jeg har uleste bøker i bokhyllen som jeg har planer om å lese samt at jeg har sett meg ut flere titler som mest sannsynlig blir lest i løpet av høsten. Her kommer noen av dem.

Blå av Maja Lunde ( Acshehoug)
BLÅ
Jeg har kun lest ungdomsboken Battle av forfatteren og det var en bok jeg likte selv om jeg savnet noe ved den. Flere har sikkert fått med seg at det skal lages en film av den, og de begynte innspillingen i sommer. Hvem som skal spille i filmen er en vel bevart hemmelighet  inntil videre men i flere sosiale medier går det rykter om at en eller flere Skam-skuespillere skal være med. Jeg vet at Cenzig Al ( Yousef) er danser men han skal jo være med i «Skal vi danse?» så da spørs det. Herman Tømmerås ( P-Chris) er også danser og er i samme dansegruppe som Cenzig Al, så det er jo en mulighet. Yousef Hjelde (Mikael) er også danser. Lisa Teige (Eva) har gått på danselinjen når hun gikk på videregående. Noen sier at den godeste Tarjei Sandvik Moe blir å finne i filmen, men akkurat det tviler jeg på. Nå holder han på å spille inn en erotisk thriller og er i gang med øvelser til Grease som har premiere i januar – men den gutten er ikke redd for å jobbe så det skulle ikke forundre meg heller.
Det blir spennende å se om det dukker opp noen kjente ansikter, jeg gleder meg til filmen uansett.

skam noora bokhøst

Eli Fossdal Vaage gav for et par år siden ut diktsamlingen Hekla Myter som jeg nominerte til bokbloggerprisen samme år, i høst kommer hun ut med en ny diktsamling, Herlege lærarar. Det er bare å glede seg.
Og når vi snakker om dikt….her kommer en samling jeg er veldig nysgjerrig på.

Fyrste gong me møtest som snø av Sondre H Bjørgum (Aschehoug)
fyrste gong med møtas
Forfatteren er en av høstens debutanter og denne diktsamlingen er en slags nedtelling, 60 sekunder,60 tanker,60 dikt. Blir beskrevet som en
slags krimhybrid der poesien møter Twin Peaks. Noe som kan bli spennende.

 

 

Krigeren på fanget av Hege Woxen ( Tiden)
Layout 1Denne diktsamlingen er forfatterens tredje utgivelse etter at hun debuterte som forfatter i 2000. Den handler om en kvinne som lever et avsondret liv på landet sammen med mann og barn. Diktsamlingen  balanserer mellom det hverdagslige og det eksistensielle, mellom tull og trøst og tungsinn, mellom lengselen etter å være alene og frykten for ensomheten. Denne kjenner jeg at jeg ser frem til å lese.

 

I hans armar av Marit Tusvik ( Oktober)
i hans armar
For noen år siden leste jeg romanen Fleur, en meget god roman som kanskje hadde fortjent å bli framsnakket enda mer enn den ble selv om både meg og Anita snakket varmt om den i sin tid. Uansett så er forfatteren tilbake med en ny roman og denne gangen handler det om kjærlighet og forhold, og om hvorfor noen velger å bli værende i et forhold som kanskje ikke er til det beste for de? Denne blir et absolutt «must» for meg denne høsten.

 

Talte dager av Heidi Linde( Gyldendal)
Talte-dager_productimageHar kun lest Agnes i Senga av forfatteren så verken Norsk sokkel eller Nu Jævlar har jeg fått med meg – ennå.
Dette virker som en sterk roman hvor vi får ta del i de siste dagene i en ung jentes liv, vi får flere historier og skjebner  flettet inn som alle på sett og vis er knyttet til denne Kaja som snart skal forlate denne verden.

 

En av høstens debutanter, Zeshan Shakar, kommer med en bok som heter Tante Ulrikkes vei, og den handler om to gutter som vokser opp på Stovner i Oslo og har muslimske foreldre.

Herbjørg Wassmo kommer med en ny roman i serien om Dina, Den som ser. Dette er en bok jeg har veldig lyst til å lese men med skam å melde så har jeg ikke lest resten av serien. Tore Renberg kommer også ut med en ny roman om Hillevågsgjengen, Skada Gods, også her må jeg melde pass fordi jeg ikke har lest de første bøkene.

Kaja Schjerven Mollerin kommer med en bok om Vigdis Hjorth, Vigdis, del for del, heter boken. Og når vi først snakker om Vigdis Hjorth så har jeg planer om å lese både Arv og miljø samt søsterens motsvar , Fri Vilje av Helga Hjorth. Vet ikke helt hva jeg skal tenke om dette og ikke minst så er jeg meget spent på om  jeg klarer å lese Vigdis sin bok som en roman. Jeg finner det derimot litt rart at søsteren kan påstå hva som er falske minner og ikke, om det har seg slik at denne romanen faktisk er basert på forfatterens egne minner så er det vel ikke slik at den som har utført disse grusomhetene som overgrep er har annonsert det ut til alle i familien  om hva som foregikk.

Merethe Lindstrøm kommer også ut med en ny bok, Nord, som er en mørk fortelling om en ung gutt.

 

Jeg leser gjerne ungdomsbøker og det er særlig èn jeg ser virkelig frem til i høst, og det er tredje og siste boken om Gunn, Niklas og ikke minst Jens og Edor. Jeg snakker selvfølgelig om Monika Steinholms nye bok, Under snøen.

Under snøen av Monika Steinholm ( Vigmostad & Bjørke)
under snøen
Likte så godt både Fuck verden og Nærmere kommer vi ikke, hvor vi i sistnevnte fikk en fin kjærlighetshistorie mellom Jens og Edor. Når jeg leser hva boken skal handle om så kan det se ut til at det er knute på tråden mellom Jens og Edor, eller #Jedor som jeg har shippet dem. Jeg håper at Monika «tar en Julie Andem» og gir fansen det de vil ha – # Jedor in love, for som du vet ♥Alterlove♥  om ikke håper jeg å kunne overtale henne til en bok nr fire.

 

Kan vi bare late som av Camilla Sandmo(Vigmostad & Bjørke)
kan vi bare late som

Dette er en ungdomsbok skrevet av en debutant. Den handler om vennskap, den første kjærligheten , kunstløp for å nevne noe.
Men også at forfatteren har vært eller er fremdeles bokblogger. Spennende.

 

 

Sist men slett ikke minst så har jeg lyst til å lese boken Gullracet- medaljer,makt og mysterier i norsk langrenn av Lars Backe Madsen og siden det ikke var mulig å finne et eneste bilde av boken så fikk jeg en god anledning til å legge ved et bilde av helten min,Petter Northug.

Petter Northug
Finner ikke noe informasjon om boken men tittelen sier vel det meste om hva den handler om og siden jeg er (litt over ) gjennomsnittet interessert i denne sporten ( fra sofaen vel å merke) så blir denne et «must» for meg denne høsten.

Det kommer ut drøssevis av bøker og jeg vet det er flere andre jeg ønsker å lese som jeg ikke har tatt med i innlegget, men siden jeg skal på flere bokmøter utover høsten  så kommer det nok flere slike innlegg utover høsten.

 

ØNSKER DEG EN FIN BOKHØST!

 

HILSEN BEATHE

4 kommentarer om “Bokhøsten 2017 & noen av bøkene jeg skal lese.

 1. Eg har lest Helga Flatlands «En moderne familie», Agnes Ravatns nye ligger klar og Paul Auster kjem i posten 🙂 Elles må eg ha med meg Jørn Lier Horsts nye krimbok og den illustrerte utgåva av Harry Potter 3.

  Liker

  1. Har lest både Flatland og Ravatn. Har blitt lite tid til lesing den siste uken men håper å komme i gang med Bookerbøkene igjen snartes mulig. Horst har jeg med skam å melde ikke lest et eneste ord av, og Harry Potter har jeg ikke lest mer enn èn av, den første tror jeg, for min eldste sønn når han var liten.

   Det er mange forfattere der ute som jeg kunne tenke meg å lese, men tiden strekker ikke til alt og alle.

   Liker

Kommentarer er stengt.