Oppsummering#6: Juni 2017

meme tusen takk julie andem

Det er uten tvil SKAM som har stått i fokus her hos meg denne måneden og lørdag var det duket for den aller siste oppdateringen EVER når det gjelder den norske utgaven. Dere som ikke har sett SKAM kan bare scrolle forbi…og om du gidder å lese og ser mine innvendinger til den siste sesongen så ikke la det stoppe deg om du har planer om å se serien! Den ER god! Just saying.

Selv om sesong 4 var den sesongen jeg likte minst så hadde den sine fine øyeblikk den også  Usikker på om jeg lærte så veldig mye( eller jeg lærte jo litt da…) men det kom i hvert fall frem at ungdommer med muslimsk bakgrunn i det store og hele er som ungdommer flest her i Norge, med sine utfordringer og feil som alle andre. Den delen syntes jeg at Andem fikk fint til, og det var bra at Sana ikke måtte endre seg for å passe inn, for det var vel litt av poenget med sesongen , at Sana ikke trengte å kaste hijaben eller ha sex uten å være gift for å passe inn i det norske samfunnet.

Det jeg ikke var så fornøyd med i denne sesongen er at mye foregikk på bakrommet som jeg kaller det, etter min mening relevante ting ble henvist til en chat eller melding som hadde føltes mye sterkere om man hadde fått det i et klipp i stedet. Stakkars fredagsfolka sier jeg bare ( fredagsfolka = de som kun ser på klippene på tv og IKKE får med seg verken chat,sms,instabilder, eller youtubevideoer) de må ja ha et større hull i handlingen enn det jeg sitter med. Ta for eksempel intrigene mellom Sara og Sana som oppstod når Sana laget en fake instakonto for Sara og Sara og venninnene lagde en insta for Vilde og ting gikk utover henne.  «Oppgjøret» mellom Sana/Vilde og Sana/Sara ble ikke vist i et klipp men kun henvist til en melding. Det samme med vennskapet mellom Even og ballonggutta med Mikael i spissen, her sa Elias en ting om det som skjedde med Even på Bakka den gangen mens Yousef sa en annen ting. Satt med en følelse av at det ble bygget opp slik at det som skjedde den gangen når Even prøvde å kysse Mikael egentlig skjedde med Yousef siden han alltid ser trist ut på de YT videoene når Evens navn blir nevnt, samt at han er den eneste som nevner Evens selvmordsforsøk. Han står heller ikke sammen med gutta når alle er samlet til Evas bursdag, men sitter heller med Jonas og Mahdi som han ikke kjenner. Men her er det også et hull, for hvordan ble alle plutselig venner igjen?  Alt var bare helt chill?  Greit nok at man kan klare å gjette seg til hvordan det foregikk men hadde det ikke føltes litt sterkere om vi hadde fått sett hvordan det første møte eller kontakten fant sted? Even var langt nede og hadde mistet alle vennene sine, kanskje ting ikke var så ille mellom gutta som vi først kunna anta? Men likevel….Og hvor ble det av Evens samtale med Isak  om det som har skjedd og hvorfor fikk ikke vi ta del i det?  Det kunne vi selv om vi så ting fra Sanas POV denne sesongen.  Syntes også det ble litt drøyt å bringe frem at Even hadde prøvd å ta selvmord og så blir det ikke fulgt opp på en annen måte enn at Even selv nevner det i en bisetning i en setting hvor det egentlig ikke passer inn ( I en YT video med ballonggutta). Nesten som jeg tenker at skaperne har lest kommentarfelt hvor dette har vært etterlyst og man har funnet en nødløsning bare for å få det med liksom.  Om de ikke hadde tid til å behandle det på en god måte så hadde de ikke trengt å ta det med i det hele tatt, sammenbruddet hans på revygruppens facebookvegg hadde stått godt alene.

Syntes sesongen bar preg av for dårlig tid og mange «unødvendige» snarveier,det hadde vært bedre om de hadde tatt seg noe bedre tid slik at alle løse tråder hadde blitt nøstet opp i på en god måte. Det hadde Andem fint klart om det hadde vært laget 2 episoder til i sesongen. Jeg savnet virkelig den følelsen jeg satt med i høst hvor jeg ikke omtrent sov på flere måneder for jeg var innunder huden på Isak 17 år og stormforelsket i Even på 19.

Den siste uken inneholdt mange fine klipp og de er mine absolutte favoritter fra sesongen. Så all min frustrajon gjennom disse ukene over ting vi ikke fikk ta del i ble delvis tilgitt. Vilde og ikke minst jente-Chris fikk vist sider av seg selv vi ikke har sett før og det er synd at de ikke får skinne i hver sin sesong. På samme måte syntes jeg at det er trist at ikke Even får fortalt sin historie. Men som alltid med Andem, hun gir oss noe som er veldig bra men det er alltid en liten hake ved det og denne gangen  ble det i form av gode smakebiter med en noe bitter ettersmak fordi de minnet oss på hva vi kommer til å gå glipp av.

Sesong 3 er min absolutte favoritt av alle sesongene, skuespillerne har en utrolig kjemi sammen og ikke minst er de veldig dyktige  Isak er min favorittkarakter av alle i Skam, han har hatt en utrolig utvikling gjennom disse fire sesongene. Joda, det er flere som har hatt det men han er nå min favoritt likevel. Jeg ser virkelig frem til å følge  skuespilleren bak karakteren videre og har til og med bestilt billett til Grease showet han skal være med i februar neste år .  Sesong 1 er på en god andreplass når det gjelder favoritter og jeg likte løsningen som ble valgt for Eva og Jonas. Fint at det hele sluttet der det startet, med Jonas 

Blir spennende å se om den amerikanske versjonen, SHAME, kommer til å leve opp til den originale. Om Julie Andem får bestemme like mye der borte så blir det helt sikkert bra.

Gutten som ikke klarte å holde pusten under vann av Even Bech Næsheim

 

 

skamsluttmeme

 

takk for alt

 

Det er ikke akkurat så mye å skrive hjem om med to leste bøker i bagasjen denne måneden. Det kan kun bli bedre.

 

BØKER LEST

 1. Bare du av Anna Ahlund- Ungdomsroman – Oversatt – Leseeks
 2. Jente møter gutt av Ali Smith – Roman – Oversatt – Kjøpt

 

I tillegg har jeg begynt på tre bøker: Skinnet bedrar av Agnes L Matre, Ivy & Abe av Elizabeth Enfield og Et sted på grensen av Emilie Edland.
Har også lest et manus på en bok som kommer ut til høsten.

 

BØKER KJØPT

Tre bøker er kjøpt denne måneden og den ene er allerede lest.

 1. Jente møter gutt av Ali Smith
 2. Alberte og friheten av Cora Sandel
 3. Miniatyrlesingar av Gunnhild Øyehaug

 

 

FRA BOK TIL FILM/  TV-SERIE – FILM

 

Jeg følger med på mange tv-serier, og det dukker stadig opp «nye» som jeg ikke har sett før.

Akkurat nå holder jeg på med The 100, en sci-fi serie, som er basert på Kass Morgans bøker med samme navn. Holder på med den 3 sesongen, den siste som foreløpig ligger ute på Netflix. De skal i gang med sesong 5 i 2018.

 

 

 

Leste Margaret Atwoods Tjenerinnens beretning i fjor men har ikke fått skrevet om den ennå, men jeg tenkte å lese den på nytt i forbindelse med at jeg ser på serien som gikk på HBO tidligere. Jeg har kommet til episode 3 så jeg har heldigvis noen episoder igjen å kose meg med.

 

 

Jeg har  vært på kino denne måneden og sett Everything Everything som er basert på boken med samme navn av forfatter Nicola Yoon, på norsk har boken tittelen Verden er en boble.  Har ikke lest boken ennå.

 

 

 

LITTERÆRE ARRANGEMENT

 

Har vært på to boklanseringer sånn helt på tampen av juni. Den  første var boklanseringen av barneboken  Nesetyvene skrevet av Ragnhild Yndestad ( Datteren til Monika Yndestad)

ragnhild yndestad nesetyvene

 

Den andre var jeg på i går kveld, og da var det Gunnhild Øyehaug og Olav R Øyehaug som hadde en felles boklansering for sine nye bøker. Her var det også opplesinger av Cecilie Løveid og Tiril Broch Aakre i tillegg til de to nevnte forfatterne.

Her fikk jeg ikke tatt bilder da det var så dårlig lys i lokalet, men jeg fikk kjøpt med meg Gunnhild Øyehaugs nye bok Miniatyrlesingar.

 

 

 

 

HALVÅRSRAPPORT

 

Halvveis i 2017 så har jeg lest 51 bøker og da har jeg ikke regnet med de tre jeg har begynt på men ikke lest ferdig. Jeg tror  jeg skal få lest litt mer det neste halve året så jeg ligger an til å havne på rundt  130 bøker. Ikke at antallet spiller noen rolle men litt greit med en liten pekepinn på hvor jeg havner.

De siste månedene har jeg vært helt elendig med bloggingen men jeg har planer om å komme litt mer på banen fremover.

 

Norsk anno 2017

Ved utgangen av juni har jeg lest tilsammen 22 bøker fra i år, av disse er 8 i kategorien for romaner/ krim og 14 i åpen klasse.
Jeg har en del bøker liggende som jeg ikke har lest ennå, og med bokhøsten i sikte litt lenger fremme så satser jeg på at antall norske bøker skal doble seg ved utgangen av 2017.

Bokhyllelesingen

Her ligger jeg så dårlig an at det ikke er gøy en gang, vurderer sterkt å legge inn håndkle men jeg får gi det en liten sjanse til og se om jeg kommer i gang igjen. Her har jeg lest en del av bøkene men ikke alle og jeg har heller ikke fått skrevet om dem.

 

SER FREMOVER MOT JULI

 

Solen skinner og det er altfor drøyt å sitte inne og skrive i dette været men jeg skal straks ut å sette meg i solen med en god bok. Håper på mange flere slike dager nå i juli måned. Bokhøsten nærmer seg, postkassen har allerede vært fylt opp med bøker som kommer etter sommeren – men aller først skal sommeren faktisk nytes med mange forhåpentligvis gode bøker! Den 27 juli blir langlisten til den vanlige Bookerprisen lagt ut og foreløpig har jeg planer om å få lest en del fra den listen når vi kommer så langt.

 

Ønsker alle mine lesere i riktig god lesesommer!

 

god sommer 2017

 

HILSEN BEATHE

 

 

 

10 kommentarer om “Oppsummering#6: Juni 2017

 1. Min oppsummering kjem i morgon då eg ikkje har tid til å sette meg inn i tanker rundt månaden som snart er over i dag.

  Eg har ikkje for mykje å skrive heim om eg heller, men mine fem er betre enn dine to. Satser på at både tid og leselyst kjem seg når ferien starter. TV-serier ser eg og ein heil del på, akkurat nå går det i Nashville på Viaplay. Avhengighetsskapende!

  Ali Smith har eg ikkje lest, men ho står på den eviglange leselista. Har du tenkt på Booker i juli?

  Liker

  1. Takk for påminnelsen,Elida! Jeg glemte å føre det inn i innlegget men nå er det rettet. Jeg skal følge med og selvfølgelig lese bøker fra langlisten når den blir lagt frem om nesten 4 uker. Det blir spennende. Skal også prøve å få lest ferdig kortlisten + vinneren av den internasjonale booker innen den tid.

   Jeg elsker countrymusikk og har fulgt med på Nashville, fikk dog ikke med meg den siste sesongen som gikk på tv( mulig den går ennå) så jeg må hente meg inn igjen der også. Liker den serien veldig godt 🙂

   Fem er mye bedre enn to, jeg holder på med «Et sted på grensen» som jeg begynte såvidt på i april faktisk men det er kjedelig for å si det rett ut, håper den tar seg opp litt ellers så går turen fort over på en annen litt mer givende bok.

   Ser frem til oppsummeringsinnlegget ditt 🙂

   Liker

   1. Leser du noko på forhånd til Booker eller venter du til langlista kjem? Goodreads har ei meget god Eligible-liste (link i mitt oppsummeringsinnlegg) og det er faktisk bøker som allerede har blitt oversatt til norsk.

    Liker

 2. Flott omtale av det du har prioritert i juni. Jeg blir hekta hvis jeg begynner å se på serier, og nå er jeg midt inne i The Leftovers. Har avsluttet The handmaids tale, og venter bare på neste sesong. Er også midt inne i en serie som går på NRK, Poldark, sesong 2. Må prøve å begrense meg, for det er mye spennende å følge med på. Nå skal jeg avslutte dagen rolig, etter å ha vært ute i sommervarmen og lekt med en 7-åring noen timer. God juli, Beathe!

  Liker

  1. Takk for det, Åslaug! 🙂 Godt å lese at det ikke bare er meg som blir fort hekta på serier. Har jeg ikke fått med meg verken The leftovers eller Poldark så kanskje jeg må sjekke dem ut etterhvert, Høres ut som du har hatt en fin dag og det er alltid godt å avslutte dagen rolig. Ha en fin juli du også! 🙂

   Liker

 3. Hei. Du har jo fått med deg mye, selv om du er skaminfisert;)
  Og Handmaid`s tail er jo bare superbra!
  Har lest 9 bøker så langt i juni, kanskje rekker/orker jeg å bli med ferdig med nr ti før dagen er omme, men da må jeg slå av dataen..hehe.
  Ha en flotters juli Beathe.:)

  Liker

  1. Jo, takk! Og nå blir jeg avskamifisert enten jeg vil eller ikke, eller serien kommer alltid til å ligge ute så den kan man se når man måtte ønske men det blir uansett ikke helt det samme som det har vært,og det er godt på en måte. Man får frigitt mye tid nå som man tidligere brukte på facebook i en eller annen skamgruppe eller med å bingewatche serien. Men det har vært gøyt å være med på analyseringen.
   Hehe…. ikke alltid like lett å løsrive seg fra denne dataen heller det er helt sikkert – det er litt lett å bli avhengig av ting merker jeg.

   Ser dog frem til å besøker mer blogger enn det jeg har gjort de siste månedene…

   Ha en fin juli du også, Anita! 🙂

   Liker

 4. Fikk nesten hikke da jeg så to bøker 🙂 Vel, du har hatt det travelt med andre ting, og ikke minst skrevet en flott sak om SKAM som jeg likte godt å lese. Gleder meg til fortsettelsen, for det kommer vel mer? Jeg er ferdig med The Handmaidstale, syntes den var utrolig bra. Har også lest boken for lenge siden, men kjenner meg ikke igjen, så jeg må nok til pers igjen.
  Var filmen du så på kino bra? Har et gavekort på lur, så kanskje jeg skal gå å se den…
  Jeg har ferie denne uken og skal mest sannsynlig være hjemme. I morgen skal jeg passe Oda, men jeg gir en lyd om det blir hjemmeferie resten av uken, da MÅ vi treffes 🙂

  Liker

  1. Hehe….hikke faktisk! Det kan nesten ikke bli mindre enn to bøker liksom. Det kommer ikke mer Skam i den norske versjonen,dessverre….

   Liker Handmaidstale sålangt, og ser frem til å se resten men jeg tror jeg skal lese boken på nytt for jeg kan ikke si at jeg husker så mye.

   Everything, everything var en ganske rolig men god film med en mildt sagt overraskende slutt.

   JA til treff om det passer seg slik.

   Liker

 5. JESS!! Endelig en måned jeg har lest mer enn deg! Har holdt meg på det jevne, men det jevne her, er jo normal opptil flere bøker færre enn du pleier å lese- så når juli er omme, er vi vel tilbake til at du har lest mange flere bøker enn meg, tenker jeg ;o)
  Uansett, det er ikke og skal heller ikke bli noen konkurranse. Det som er dumt, er hvis man ikke leser og ikke gjøre noe annet i stedet- det har du gjort, så da er det greit ;o)

  Liker

Kommentarer er stengt.