Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn er en forfatter jeg har hørt om men ikke lest noe av før jeg fant denne boken inne på Storytel. Så vakker du er er forfatterens fjerde bok og den første ungdomsromanen hans, en bok han vant brageprisen for i 2013.

SÅ VAKKER DU ER.jpg

Henrik er snart ferdig med 10.klasse, han er med andre ord i en alder hvor han er midt mellom barn og voksen. Dette er en tid som er utfordrende nok for de aller fleste, og for Henrik skal det bli ekstra krevende denne sommeren. Han bor til vanlig sammen med moren sin, men denne sommeren flytter onkelen hans Simon inn og alt blir annerledes. Simon er 31 år og dødssyk. Han har uhelbredelig kreft og har ikke lenge igjen å leve. Simon har vært både som en far og storebror for Henrik.

Eg hugsar aller best dei gule tennene hans. Kleda som hang som store gardiner på kroppen. Med disse ordene starter Henriks tilbakeblikk til den tiden onkelen hans visnet rett foran øynene på ham.
Men dette er ikke bare en trist fortelling om en ung gutt som mister en som står han veldig nær, Henrik er også opptatt av en jente i klassen som han er veldig interessert i. Kjersti som for tiden er i Italia og han klarer nesten ikke å vente på at hun skal komme hjem igjen. Når onkelen spør sier Henrik at han har kysset enda det ikke var sant, fordi han turde ikke når han hadde sjansen.

Så stod hun der.
Kjersti.
Med det vakraste håret av dei alle.
Med den vakraste, lysegule kjolen av dei alle.
Med den brunaste brunfargen av dei alle.
Ho stod der i døråpninga.
Og jeg hadde på meg den styggaste badekåpa av dei alle.

S.81

Etter hvert som teksten skrider frem får vi mer og mer forståelsen av at det nærmer seg slutten for Simon samtidig som vi får flere tilbakeblikk som viser hvor nært disse to sto hverandre. Julefeiring på hytten som de pleide, og ikke minst en teltur han og Simon hadde vært på. Men vi får også ta del i hvordan onkelen gradvis forsvinner for dem.
Samtidig får vi hilse på kameraten hans Sverre og  ikke minst Kjersti når hun kommer tilbake fra ferie.

 

Han heldt hendene sine framfor ansiktet.
Kva er det? spurte eg.
Eg er en idiot, sa Simon.
Kva meiner du? spurte eg.
Eg drikk meg full og kjeftar på deg.
Kva er det med meg? Vart du redd meg?
Simon såg på meg, det rann tårer ut av auga hans.
Litt, kanskje, sa eg.
Simon rista på hodet.
Eg er lei meg for det.
Eg meinte det ikkje.
Eg er bare så langt nede akkurat nå.
Skjønar du?
Det er jo sanninga.
At eg kjem til å dø.
Og det er vanskeleg å leve når ein veit ein skal dø.

S.102

 

Denne boken hørte jeg aller først på lydbok, men heldigvis hadde de den også som e-bok slik at jeg fikk lest og ikke bare hørt det nydelige  nynorske språket boken er skrevet i.
Forfatteren skriver i en kort og antydende form, og ved første øyekast ser teksten nesten ut som dikt.

Jeg kom innunder huden på Henrik umiddelbart og følte med ham i det han gikk gjennom denne tiden. Selv om boken for det meste har et trist tema så forteller den også fint om forelskelse og ikke minst klarer forfatteren å balansere triste og fine ting, men så er det vel også slik livet er for de fleste av oss,fullt av kontraster, det finnes både glede og sorg.

En klisjè å si men dette var en utrolig vakker bok og jeg er imponert over at forfatteren klarer å få så mye innhold inn på så få sider uten at man sitter igjen med følelsen av at det er noe mangler.

Boken er til tider meget sår og jeg satt flere ganger med tårer i øynene, og midt oppe i dette triste så finnes det er fin kjærlighetshistorie. Dette var en liten med akk så stor bok som jeg anbefaler deg å lese. Jeg forstår godt hvorfor forfatteren vant brageprisen for denne boken og jeg skal definitivt lese mer fra ham.

 

Silje, Isabella og Julie har også blogget om boken!


 Forlag: Cappelen Damm
Tittel: Så vakker du er
Forfatter: Brynjulf Jung Tjønn
Format:Lydfil
Sideantall/Tid: 114 sider / 1 t 5  min
Utgitt: 2013
Kilde: Storytel

 

 

Forfatter

jung_1

Brynjulf Jung Tjønn er født i 1980 i Seoul i Sør-Korea og er en norsk forfatter. Han debuterte i 2002 med romanen Eg kom for å elske. Så vakker du er er hans fjerde bok og den fikk han brageprisen for i 2013.

 

 

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn

  1. Det er lenge siden jeg har lest en ungdomsroman, kanskje jeg skal lese denne? Håper du har en herlig sommer Beathe, og at det er varmere i Bergen enn i Reykjarvik 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.