Morsdag av Graham Swift

Har endelig kommet i gang med omtalene av de bøkene jeg leste tidligere i år og denne leste jeg treffende nok på morsdagen i år så det er over to måneder siden allerede. Swift var for meg en ny forfatter men etter denne leseopplevelsen kommer jeg garantert til å plukke opp flere bøker for dette var absolutt en skjønn bok.

morsdag_productimage
I Morsdag er det Jane Fairchild som er fortellerstemme og romanen er et tilbakeblikk til den gangen hun var tjenestepike for en rik familie ved Beechwood-godset. Ja, vi er i England. Handlingen er for det meste lagt til slutten av mars 1924 og den siste gangen hun er med elskeren sin,Paul Sheringham, arvingen til Upleigh-godset. Han skal gifte seg med en kvinne som er av samme samfunnsklasse som han selv og det ligger dermed i kortene at disse to skal slutte å møtes slik de har gjort i lang tid.

Det er morsdag, det vil si at alle tjenestepiker får fri fra herskapet for å besøke mødrene sine. Jane har ikke foreldre og vokste opp på et barnehjem så hun syklet bort til Paul i stedet. Om skikken var slik på den tiden at tjenstefolket fikk en fridag for å besøke mødrene sine er jeg meget usikker på.

 

Det var bare mars, men så varmt at en flue summet og dunket noe iherdig mot vinduet. Og med ett fikk hun øye på den, på den andre siden av skrivebordet: en liten enklave med bøker, svært lik den hun kjente og hadde tilgang til på Beechwood. Hun drog til og med kjensel på velkjente titler, bøker hun faktisk hadde lest. Så hun var ikke en fremmed eller en inntrenger her. På en måte hørte hun til og med hjemme.

S.43

 

Det skjer i grunnen ikke så veldig mye i denne boken og det er sånn sett en vanskelig bok å skrive om uten å si for mye, men det meste av handlingen er lagt til denne siste dagen i mars 1924 og dette er på en tid hvor det er nærmest mangel på unge gutter fordi mange av dem mistet livet under første verdenskrig. Dette og klasseforskjellene som var på denne tiden danner et bakteppe for romanen.

 

Jeg liker stillferdige bøker og dette var en slik. Likevel var det noe spenning i luften som gjorde at historien ble drevet fremover. Språket var veldig godt og det samme var oppbyggingen av selve historien. Den var også litt morsom på den måten at Jane lagde sine egne «historier» om hvordan folk rundt henne reagerte på gitte situasjoner. Jane er en gammel dame på langt over 90 år når hun gjennom denne romanen ser tilbake til den gangen hun var 22 år og tjenestepike, og ikke minst om sitt forhold til Paul. Yrke som tjenstepike hun kom seg fort ut av da hun ble en annerkjent forfatter og skrev en rekke romaner i løpet av sitt lange liv. Boken inneholder også referanser til flere bøker og forfattere og som bokelsker er det alltid et stort pluss ved en roman. Denne beskrev tydlig hvilke forskjeller det var mellom de ulike samfunnsklassene på denne tiden og det er alltid like interessant å lese om, selv om det kanskje ikke kom frem noe nytt i den forstand. Dette var en liten skjønn bok som anbefales!

 

Tine har også skrevet om boken.

 

 


Forlag: Gyldendal
Original tittel: Mothering Sunday
Norsk tittel: Morsdag
Forfatter: Graham Swift
Oversetter:Merete Alfsen, MNO
Format:Ebok
Sideantall: 78
Utgitt: 2016
Min utgave: 2017
Kilde: Lånt på eBokBib

 

Forfatter

© Harry Borden / IPG 2002 Graham Swift

Graham Swift er født i 1949 og er en engelsk forfatter. Han debuterte i 1980 med romanen The Sweet-Shop Owner, han har skrevet ti romaner og flere av dem har senere  blitt filmatisert. I tilelg har han skrevet en sakprosabok og to novellesamlinger. I 1996 vant han bookerprisen for romanen Last orders.

 

HILSEN BEATHE

 

 

 

 

 

 

 

 

9 kommentarer om “Morsdag av Graham Swift

 1. Så kjekt at du er i gang med skrivingen, veldig gøy å lese din fine omtale. Takk for linking, håper mange flere finner frem denne 🙂

  Liker

 2. Denne lånte jeg også på ebokbib, men «plutselig» (dvs eter 21 dager…) forsvant den ulest.. De fleste som har lest den, har stort sett vært enige om at den er bra, så med tid og stunder kommer jeg nok til å hente den fram på nytt!
  Takk for påminnelsen ;o)

  Liker

 3. Så fint å få tips om bra, koselige bøker. Har lest så mye krim i april at nå må det bli andre typer bøker i mai. Vårhilsen til deg!

  Liker

 4. Denne tippet jeg som en mulig kandidat til Bookerlonglist i fjor, men den kom ikke med. Dermed ble den heller aldri lest. Nå har jeg tatt til vettet og kjøpt den inn tross manglende priser, for dette virker som en fin liten velskrevet bok. Er for øvrig helt enig i at det er gøy med referanser til andre bøker og forfattere i romaner. Vi blir tydeligvis aldri mettet på boktips, uansett hvor lange leselistene blir.

  Liker

Kommentarer er stengt.