Lanseres i disse dager -Noe skal skje av Therse Aasvik

I fjor leste jeg forfatterens debutroman Fie Faller, en bok jeg ble veldig begeistret for, og om kun få dager lanseres hennes andre roman, Noe skal skje. Boken leste jeg som en av de siste i 2016.

noe-skal-skje
I Noe skal skje møter vi Fred, en stille og kanskje litt ensom fyr som sjelden eller aldri gjør noe som er uventet. Han reiser ofte å fisker, besøker søsteren og hennes to barn hver torsdag. Alt gjør han i et gjentagende mønster som føles trygt for ham. Når han ikke gjør dette så oversetter han tekniske brosjyrer for et sykehus i nærheten.

En dag han er ute og fisker får han øye med en kvinne og hennes datter som holder til på den andre siden av sundet. Hver gang han er der ute så ser han de, men han er usikker på om han skal tørre å ta kontakt med dem.

Noen av  avsnittene i romanen tar oss tilbake til barndommen hans i Son hvor vi møter kameratene hans Stian og Kai, sistnevnte bor i Oslo og de ser han kun om sommeren. Alle ser opp til Kai og jentene flokker seg rundt ham, og hver høst når Kai reiser hjem igjen bruker kameratene flere uker på å gli inn i sin vante gang igjen, nærmest i en slags sorg over at Kai har reist hjem.

 

 – Fred! Jeg heter Fred!
De få som kjenner meg, vil nok si at nanvet passer. Jeg trenger ikke psykolog for å se at jeg gjør mye, for å gjøre lite av meg. Men det vokser et ønske i meg om å forstyrres her jeg sitter. Jeg vil at det skal skje noe som tar meg ut av denne duppedvalen, den hypnotiserende vannflaten som sjelden brytes av annet enn bølgene.

S. 8

En dag Fred har vært ute og fisket finner han en lapp under vindusviskeren på bilen hvor det står at Noe skal skje, han blir veldig usikker og ser rundt seg uten å få øye på noen. Det går en stund og han får flere lapper,samt en nøkkel og andre ting som dukker opp på tilsyntelatende uforklarlig vis.

Etter hvert som historien skrider fremover fremstår Fred noe mer selvsikker i hvert fall når det gjelder å ta kontakt med det andre kjønn. Mysteriet rundt lappene får også sin oppklaring og med den følger det mørke avsløringer. Tragiske hendelser som skjedde i ungdommen som har fulgt Fred hele livet men som han samtidig har prøvd å fortrenge.  Grusomme ting som han har en enorm skyldfølelse for, og kanskje det er derfor han har valgt dette ensomme livet for seg selv – som en slags straff for det han føler seg skyld i? Og sånn må han leve til han eventuelt en gang for en slags tilgivelse og deretter kan gå videre med livet?

 

Det skulle bare være mellomrom igjen i livet mitt. Jeg hadde planlagt det sånn. Innerst inne så har jeg vel tenkt at jeg ikke har rett til å gjøre mer av meg. Men nå husker jeg ikke sist jeg bare satt. det er for mye, det er altfor mye som skjer, plattformen rister under meg rister med alt jeg har dratt med meg.

S.89

Dette var en stillferdig, fin og til tider litt sår roman om liv og død. Forfatteren har et enkelt og godt språk som driver fortellingen sakte men sikkert fremover. Jeg fikk nesten litt sånn «Ove-følelse» av Fred særlig i de situasjonene hvor han hysjet på de barna som så inn til ham fra barnehagen som ligger rett ved siden av der han bor. Men også i dette valget om å leve store deler av livet i ensomhet og med faste rutiner som nesten tvangsmessig må utføres på en bestemt måte. Men det skinner veldig gjennom at han er ensom og kanskje egentlig ville ha levd et helt annet liv, og da får jeg veldig vondt av ham.

Likte godt måten boken tok seg opp på mot slutten når disse hendelsene fra ungdommen ble tatt opp,når det er sagt så har jeg en liten innvending å komme med for det var et par hendelser der jeg har litt vanskelig for å tro kunne skjedd i virkeligheten uten at jeg skal utdype disse her. Ellers så syntes jeg at forfatteren har klart brasene med den såkalte «vanskelige andre boken» veldig bra. Den forrige boken var det mer fart i enn denne, men jeg liker stillferdige og lavmælte bøker også og jeg syntes det er fint at forfatteren velger å skrive begge deler, og holder hun tempoet hun har holdt til nå  så blir det  vel samme tid samme sted neste år da?

 

 


 Forlag: Vigmostad & Bjørke
Tittel: Noe skal skje
Forfatter: Therese Aasvik
Format:Forhåndseksemplar
Sideantall: 185
Utgitt: 2017
Kilde: Leseeks

Forfatter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Therese Aaasvik  er født i 1974 og bor i Oslo. Hun har studert kommunikasjon ved University of North Dakota, og har bodd og jobbet sju år i USA. Hun har bakgrunn som Art Director, designer og tekstforfatter, og er også billedkunstner. Hun debuterte som forfatter i 2016 med romanen Fie Faller . (Bilde har jeg lånt på forfatterens nettside.)

 

 

HILSEN BEATHE

 

9 kommentarer om “Lanseres i disse dager -Noe skal skje av Therse Aasvik

 1. Så gøy at du har blogget om denne akkurat i dag, som jeg har begynt å vente på bok i postkassen 🙂 Gleder meg til å lese, jeg likte godt Fie faller. Skal finlese omtalen din når jeg har lest romanen selv. Gode tanker!

  Liker

 2. Noen fortellinger kler jo også å være av det stillferdige slaget. Det er imponerende med de forfatterne som faktisk klarer å skrive en roman i året, jeg ser for meg at det er litt av en jobb. Spennende at du er i gang med 2017 utgivelsene!

  Liker

  1. Ja, noen fortellinger må nesten være det og det er fint syntes jeg. Heldigvis trenger jeg ikke fart og spenning til enhver tid. Ja, nå har jeg lest 2 2017 bøker og skal begynne på min tredje i kveld 🙂

   En bok i året høres mye ut ja, men det er noen som fikser det også, nå har hun skrevet 2 forholdsvis tynne bøker på ca 200 sider, men uansett, det skal skrives!

   Liker

 3. Denne boka har gått meg hus forbi! Takk for tipset!

  Ellers ser jeg at du holder på med Agnes Ravatns herlige bok «Stillstand». Jeg leste den (og blogget om den) høsten 2014 – etter at jeg var skikkelig i siget med Ravatnbøker etter at hun vant Bokbloggerprisen det året. Gleder meg til å lese din anmeldelse!

  Liker

  1. Blir spennende å se om du plukker denne opp, Rose-Marie! 🙂

   I gang med Ravatn og hun er en kul dame altså! Jeg har lest et par romaner av henne og den med selvdisiplin, så leste jeg den som heter «Folkelesnad» på denne tiden i fjor. Usikker på om jeg har alt hun har gitt ut, det må jeg sjekke opp i og eventuelt få gjort noe med.
   Omtale kommer og jeg skal være på utkikk etter din! 🙂

   Liker

 4. Tusen takk for en fin anmeldelse av Noe skal skje, Beathe! Fie faller og Noe skal skje ble jo antatt samtidig, og jeg har vært veldig spent på hva lesere av Fie faller ville synes om denne mer stillferdige historien om Fred. Som du antar, er jeg godt igang med roman nummer tre og håper ihvertfall at den kommer ut i løpet av 2018, selv om det kanskje blir litt lengre uti året 🙂 varm hilsen Therese Aasvik

  Liker

  1. Bare hyggelig, Therese! 🙂 Og stas at du vil legge igjen en hilsen her inne, og det er en fin bok du har skrevet denne gangen også! Gleder meg til å lese ditt neste prosjekt til neste år en gang da! Ønsker deg en fin dag 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.