Døden og andre tiggere av Anne Helene Guddal

untitled
Denne diktboken fikk jeg tilsendt fra forlaget sammen med Arbeidsnever som jeg har skrevet om tidligere. Og nå må jeg bare gjenta meg selv for det er slik at hver eneste gang jeg tar fatt på en diktsamling trakker jeg langt over det som er komfortsonen min. Samtidig tenker jeg at man har godt av å utfordre seg selv og ta fatt på en tekst man risiker å ikke skjønne bæret av.

Forlaget skriver dette om diktsamlingen:Døden og andre tiggere samler dikt om politikk og kjærlighet, ensomhet og motstand, ødeleggelse og erindring. Det poetiske uttrykket spenner fra det saklige til det elegiske, med anstrøk av aforismens moralske karakter.

 

At dette til tider kan være en mørk diktsamling som rommer både ødeleggelse og død ligger jo i navnet på samlingen.Men jeg må bare si at enkelte dikt handlet om kjærlighet også så det var ikke bare sorgen.

Månen lyser opp
de tomme gatene

som om alle hjem
var trygge i kveld

og alle vet bedre
enn å åpne dørene

for døden og andre tiggere

S.22

Jeg leste i denne artikkelen i  Aftenposten at forfatteren forventer en informert leser, at når man for eksempel leste følgene «Hun putter steiner i lommene / og stiger ut i elva»       så skulle man automatisk vite at dette henviste til forfatteren Virginia Woolfs selvmord.
Vel, når jeg leste samlingen så trakk jeg ikke den parallellen der, men nå har jeg lest fint lite om forfatteren men jeg ble likevel berørt av diktet for jeg forstod jo at her var det en som valgte å ta sitt eget liv.

Når du leser diktet
tenker jeg på dikteren
skrivende på et stykke papir
bare kort tid igjen å leve
og da du våknet var jeg der
med et ansikt som i et maleri
du eide som ung gutt

S.75

Dette var kanskje ikke  den mest utfordrende teksten jeg har lest med tanke på hva jeg forstod og ikke, men likevel så fant jeg ikke alle tekstene like «tilgjengelige» likevel. Noen av diktene ble jeg veldig berørt av mens andre ikke. Kanskje jeg rett og slett hadde hatt noe bedre utbytte eller glede av denne samlingen om jeg hadde vært en mer «informert leser», om jeg hadde visst hva forfatteren hentydet til i de enkelte diktene. Men så er det slett ikke sikkert at alle diktene var en allusjon heller.

Jeg fant ingen bloggomtaler av denne samlingen og jeg ser frem til flere omtaler av denne for jeg er veldig spent på hvordan andre liker denne.


Forlag: Kolon
Tittel:Døden og andre tiggere
Forfatter: Anne Helene Guddal
Format:Innbundet
Sideantall: 79
Utgitt:2016
Kilde: Leseeks

Forfatter

anne-helene-guddal

Anne Helene Guddal er født i 1982 og er en norsk lyriker og romanforfatter bosatt i Bergen. Hun debuterte som forfatter med boken Også det uforsonlige finnes i 2014, i 2015 gav hun ut romanen Bebo. Døden og andre tiggere er hennes tredje bok.

 

HILSEN BEATHE

5 kommentarer om “Døden og andre tiggere av Anne Helene Guddal

 1. Denne boka har jeg på vent og ser frem til å lese den. Men jeg må bare finne riktig tidspunkt. Jeg likte veldig godt Guddals første diktsamling, og har hørt henne lese fra den, det gjorde sterkt inntrykk. Har blogget om den her: http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/06/diktanbefaling-ogsa-det-uforsonlige.html

  Jeg tenker at du ikke bør være så redd for om du er «informert leser» eller ikke. Det som treffer treffer, det som gir gjenklang gir mer mening enn det som ikke gjør, enten liker du det eller ikke..

  Har lest Bebo også..

  Liker

  1. Hun skriver godt og jeg tenker at dette er en god diktsamling selv om ikke vi ble bestevenner i denne omgang. Når jeg bladde litt gjennom boken igjen når jeg skrev omtalen følte jeg at jeg likte noen av diktene bedre enn jeg gjorde de to andre gangene jeg leste dem- Jeg ser frem til å lese omtalen din når du har lest den for da får jeg sikkert sett den fra en litt annen vinkel igjen.

   Takk for link, jeg skal inn å sjekke nå etterpå. Jeg husker jeg lånte «Bebo» på ebokbib i fjor men det ble levert tilbake ulest for jeg er ikke alltid så god på å huske de bøkene jeg låner der.

   Jeg likte en del av diktene men føler vel at jeg ikke har knekt koden helt ennå- men forhåpentligvis «ser jeg lyset» en gang jeg også! 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.