Eg er eg er eg er av Ruth Lillegraven

egeregereger-687x1024

I tillegg til den fine diktsamlingen Sigd har Ruth Lillegraven kommet ut med denne diktboken for barn nå i høst. Jeg har ikke lest noen av barnebøkene hennes ennå så jeg visste ikke helt hva jeg hadde å forvente når jeg begynte på denne, samtidig vet jeg jo at forfatteren skriver godt når hun skriver for voksne – så en viss forventning lå det vel i luften.

Diktsamlingen  Eg er eg er eg er  er delt inn i fire deler, en for hver av årstidene og det er 39 dikt tilsammen. Hver del er fargerikt illustrert av illustratøren Mari Kanstad Johnsen.

Vi følger en ung jente gjennom de ulike årstidene og tar del i hennes tanker, følelser og opplevelser.  Første gangen jeg leste gjennom boken leste jeg diktene hver for seg, og når jeg leste  boken på nytt i går så leste jeg den som en fortelling i diktform for det går en slags rød tråd gjennom boken akkurat som det har gjort i de andre diktsamlingene hennes.

 

Hjartet mitt

berre vent

langt inni skogen
den mørkaste grøne

der finn du
mitt vesle hjarte

det som klyv i trea

stuper kråke mellom
røtene

legg seg til
å symje i mosehav
og skogstjernesjø

eg er eg er eg er
syng det vesle
hjartet

S.8

Vi  blir aldri fortalt hvor gammel denne jenten er, men jeg vil tro at hun ikke er så veldig liten for det kan virke som hun er i ferd med å komme i den alderen hvor hun skal løsrive seg litt fra foreldrene så jeg vil tro at hun begynner å nære seg tenårene. I et av diktene blir hun forelsket i en gutt på skolen men får hjertet sitt knust.

 

 

Rett i bakken

kjærleik
gjer som han vil

kjærleik er som
ei fuglefjør mot kinnet

men like etter
eit piskeslag over handa

kjærleik får meg til
å stige opp opp opp

berre for å falle
ned ned ned

treffe bakken som
ball mot grus

S.35

 

 

Jeg vil tro at både voksne og de større barna som leser denne  samlingen vil  kjenne seg litt igjen i disse diktene. Voksne har også vært i denne fasen denne jenten er i nå, hvor man  føler seg både liten og stor på en gang.Personen i boken får også kjenne på en stor sorg når et familiemedlem dør, og i diktet som heter Alle dei andre så kjenner hun litt på det at de andre har så mye mer enn henne, og skal så mye mer enn det hun skal. Ikke at dette er viktig i det store og hele, men mange barn føler seg nok litt utenfor om de ikke har de samme tingene som de fleste og her tar forfatteren såvidt opp det som flere forfattere og ikke minst debutanter tar opp denne høsten – nemlig det nye klassesamfunnet vi har i Norge i dag.
Men det er slett ikke alt denne jenten reflekterer over for hun ser lenger ut i verden også og bekymrer seg blant annet for klimaet vårt.

Dette var en fin og til tider rørende diktsamling og det kan se ut som at forfatteren mestrer kunsten å skrive dikt for barn også. Skjønt denne vil jeg tro er beregnet på litt større barn og ikke de aller minste. Det er slett ikke rart at denne forfatteren seiler opp til å bli en av mine norske favoritter- hun skriver så poetisk og vakkert, og en blir rørt av det hun skriver.


Forlag: Samlaget
Tittel: Eg er eg er eg er
Forfatter: Ruth Lillegraven
Illustratør:Mari Kanstad Johnsen
Format: Innbundet
Sideantall: 56
Utgitt: 2016
Kilde: Leseeks

 

Forfatter

ruth lillegraven

Ruth Lillegraven fra Granvin er født i 1978 og er en norsk forfatter. Hun debuterte som forfatter med diktsamlingen Store stygge dikt i 2005. Hun har deretter skrevet flere barnebøker, samt romanen Mellom oss(2011), diktsamlingen Urd (2013) som hun mottok både Brageprisen og Bokbloggerprisen for. I 2014 kom diktsamlingen Manilahallen ut. Tidligere i høst kom hun ut med diktsamlingen Sigd( 2016)

 

HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Eg er eg er eg er av Ruth Lillegraven

  1. Sigd står definitivt på leselisten min. Jeg liker veldig godt Lillegraven. Forstår at hun med denne diktsamlingen for barn føyer seg pent inn i årets tradisjon: Knausgård har skrevet de fire siste bøkene om de fire årstidene, Espedal (som jeg leser nå) har nettopp gitt ut Året, og Lillegraven deler opp Eg er eg er eg er i årstider. «Året» er tydeligvis populært i år 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.