Alltid tilgivelse av Anne B Ragde

alltid tilgivelse
Leste Neshov-bøkene i sin tid og likte dem aldeles godt og ble kjempeglad når jeg hørte at Ragde skulle gi ut en fjerde bok i serien, og på Lindmo på lørdag kunne hun konstatere at det kommer flere bøker! Bare å glede seg for alle fans der ute!

Jeg har prøvd meg på flere av Ragde sine bøker, en likte jeg ikke noe særlig ( Nattønsket) og en avbrøt jeg i sin tid (Arsenikktårnet) men den har jeg bestemt meg for å prøve og lese igjen fordi jeg hører mange si at det er hennes aller beste.

Forlaget skriver dette om Alltid tilgivelse:

Hvordan skulle folk greie å prise livet når de ikke kjente til døden? Margido kjente til døden. Var det noen som kjente til døden, så var det vel han. Og her satt han og dagdrømte om døden uten akkurat å prise livet i særlig grad. Han lukket øynene og inhalerte dypt gjennom nesa, det luktet sterkt og ekte av denne naturen han ikke hadde noe forhold til, alt ble borte for ham, her satt han som en tykkfallen levning med skitne sko og et sammenkrøllet matpapir mellom hendene. Hadde bare tingene gått annerledes for seg da Torunn kom den gangen, slik at hun ikke hadde forduftet og alt ble lagt brakk. Han savnet henne så inderlig.

Tre år er gått siden Torunn reiste fra Neshov og søkte tilflukt hos Christer i skogen utenfor Oslo. Erlend og Krumme er blitt travle småbarnsfedre med nye, strålende utsikter til det gode liv i København. Skjønt livet – det kan ingen ta for gitt. Margido har funnet tilbake til sin Gud, men må samtidig ta konsekvensen av at det er nye tider også i gravferdsbransjen. Torunn har fylt førti og begynner å innse at hun ikke har noen fremtid hos den notorisk utro hundekjøreren. Men hva skal hun gjøre med livet sitt videre? Fins det tilgivelse for at hun sviktet Neshov-familien den gangen?

Boken er delt i 2 deler hvor den første og største delen for det meste var viet til Erlend og Krumme i København. Her får vi ta del i tiden før og etter fødselen av de tre barna og frem til nåtid hvor de er 3 år gamle. Og jeg må si at det var aldeles herlig å møte disse to igjen. Vi får også et lite innblikk i hvordan det går med Torunn og hennes forhold til den notorisk utro Christer- den kjekke hundekjøreren hun har vært samboer med de 3 siste årene.
Vi blir enda bedre kjent med einstøingen Margido og han sliter med en av de ansatte om dagene. Han driver som vi husker et begravelsesbyrå. Det vokser også frem et godt vennskap mellom Torunn og Margido som var meget hyggelig å lese om.

De var rolige, harmoniske barn, de var alle tre ute av bleiene for lenge siden, de hadde ikke engang en ørliten allergi eller matintoleranse, enda den slags var skikkelig hot for tiden, det var vel det eneste hotte han ikke hadde savnet, til og med på fine restauranter måtte menyen opplyse om de ulike rettene inneholdt gluten eller egg eller nøtter eller en kvart daddel eller to sukkerkorn, det var et moderne massehysteri, og hadde han vært kokk på et slikt sted, hadde han satt forskjærskniven mot håndleddene sine like gjerne først som sist.

S.19-20

I del to av boken er handlingen for det meste lagt til Neshov og tildels Flatåsen hvor Margido bor. Her får vi høre om Torunns planer for fremtiden og vi møter bestefaren ( Tormod) hennes igjen når hun og Margido besøker ham på gamlehjemmet.

-Du trenger ikke tilgi meg eller noe sånt, det er ikke det jeg ber om, jeg ville bare si unnskyld, så du skal vite at jeg er lei for det.
-Det finnes alltid tilgivelse, sa han.
-Jeg følte meg som en dritt da jeg dro, og har hatt veldig dårlig samvittighet for at jeg ikke tok kontakt med deg, men det ble liksom aldri til at jeg…..jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle…
-Ikke tenk mer på det. Du var snill mot meg. Veldig snill.
-Det var ikke så mye som skulle til . Sånn som du hadde hatt det, sa hun.

S.163

 

Jeg leste ikke de tre første bøkene på nytt før jeg begynte på denne, men jeg hørte på et intervju med forfatteren som jeg fant her og det tror jeg var fornuftig å gjøre. Jeg kom fort inn i boken og plasserte karakterene umiddelbart. For de som ikke har lest de tre første bøkene i serien så vil jeg anbefale å gjøre det før man tar fatt på denne.
Ragde skriver veldig godt og jeg ble av og til sittende og humre for meg selv for den var litt morsom innimellom. Men for det meste var det en hjertevarm og herlig fortelling, som en liten oppdatering for å fortelle oss hvordan det står til med våre gamle venner fra Neshov.

Det var mye hverdagsliv og kanskje ikke så mye spennende som skjedde og etter å ha lest den kunne jeg nesten skjønne at dette var en ny begynnelse og at det ville komme flere bøker.  Dette var et kjekt gjensyn og jeg storkoste meg og håper at det kommer flere enn èn bok til fra Neshov.

Andre har blogget om boken: Kleppanrova og Reading-Randi

 


Forlag: Oktober
Tittel: Alltid tilgivelse
Forfatter: Anne B Ragde
Format: Innbundet
Sideantall: 303
Utgitt:2016
Kilde: Leseeks

 

Forfatter

Anne B Ragde

Anne B Ragde er født i 1957 og er en norsk forfatter.Hun debuterte som forfatter i 1986 med barneboken Hallo!- Her er Jo. Hun har siden gitt ut en rekke barnebøker,ungdomsbøker, noveller og romaner. Hun har mottatt en rekke priser for sitt arbeidet, blant annet så fikk hun  Riksmålsforbundets litteraturpris for første bind i Neshov-bøkene, Berlinerpoplene i 2004.

 

HILSEN BEATHE

15 kommentarer om “Alltid tilgivelse av Anne B Ragde

 1. Mamma anbefalte meg de første bøkene for flere år siden. Kanskje jeg en vakker dag leser dem, det høres ut som om jeg kan like dem, men jeg har jo en tendens til å velge mine kjære ungdomsbøker framfor annet når jeg har tid til å lese. Takk for en interssant omtale, som minte meg på at dette er bøker jeg en dag må få med meg.

  Du burde vært med på treffet på lørdag, Beathe, der kunne du innkassert mange poeng for din kunnskap om brødrene Neshov. Det var nemlig spørsmål om dem i litteraturquizen. Neste år kanskje?

  Liker

  1. Tusen takk for kommentar, Mari! 🙂 Vet du? Jeg klarte nesten ikke å lese noe som helst om lørdagen, jeg satt hele tiden og følte jeg skulle vært der med dere i stedet for å sitte hjemme så jeg skal gjøre alt som står i min makt for å være der neste år. Jeg har jo enda ikke vært der så det er på høy tid!

   Gi gjerne disse bøkene en sjanse en eller annen gang – det er etter min smak gode bøker. Jeg skulle jo lese mange Bookerbøker nå men jeg har kastet meg over de nye norske bøkene i stedet. Sånn er det. Viktig å lese det man trives best med, ikke minst for leselysten sin del og ungdomsbøker er helt ok å lese, leser gjerne det innimellom jeg også.

   Liker

 2. Jeg har begynt å lese boka i dag, men er blitt avbrutt av en liten treåring som skal være hos bestemor og bestefar noen dager, så det tar nok litt tid før jeg får lest den ferdig. Men gleder meg til fortsettelsen!

  Liker

 3. Har lest og hørt en del om boka nå, og skjønner at Alltid tilgivelse både er en oppsummering, ny inntuning til neste bok og en mellombok før neste kommer. Har den liggende og ser frem til å få lest den snart, men nå begynner høstbøkene å hope seg opp altså. Har i alle fall bøker til et stykke ut i oktober.;)
  Håper å se deg på treff neste år Beathe.:)

  Liker

  1. Ja, en liten oppdatering og bli kjent med karakterene på ny før neste bok virker det som, men en lettlest og fin leseopplevelse var det.

   Har lest en del av de høstbøkene jeg har fått tilsendt faktisk men et par er det igjen på vent og i morgen begynner høstmøtene med forlagene med Cappelen Damm først ut – da blir det vel et par bøker til i morgen tenker jeg.

   JA, skal på treff neste år! Jeg skulle nok prioritert det i stedet for Justin Bieber konsert senere denne måneden for jeg var urolig hele lørdagen og ville så absolutt vært der!

   Liker

 4. Anita: Har hatt noe feil med mailen min så jeg har mistet den første mailen jeg fikk hvor det stod oversikt over hvilke byer de skulle til….mener de skulle være i Trondheim også… sender deg PM på facebook.

  Liker

 5. Denne ligger klar og jeg grugleder meg litt til å begynne på den. Har etterhvert skjønt at det ikke blir noe jordskjelv, men heller som du (og Anita) er inne på ei oppdatering og klargjøring for neste bok. DEN gleder jeg med

  Liker

 6. Ooops… Vi prøver på en fortsettelse/ avslutning..
  DEN gleder jeg meg til, bok nummer fem, altså! Egentlig godt at man ikke behøver å lese alle tre bøkene på nytt for å komme a’ jour med hendelser, folk og fe…

  Liker

Kommentarer er stengt.