Møte med Sofi Oksanen på Litteraturhuset i Bergen 2.mars 2016

Sofi 1

I går kveld var det duket for storfint besøk når den finske forfatteren Sofi Oksanen  skulle ha en samtale med Ellen Mortensen  i en fullsatt sal på Litteraturhuset her i Bergen. Dette var et arrangement jeg svært gjerne ville gå på men som jeg rent hadde glemt å bestille billlett til og det ble utsolgt etter veldig kort tid. Men jeg var heldig og  klarte å kjøpe en billett bare timer før arrangementet startet. Så jeg lot Ski Tour Canada fare for denne gang og satte kursen for sentrum i stedet.

Det var først og fremst hennes siste bok Norma det skulle snakkes om men hun var innom tematikken fra noen av de andre bøkene sine også.

Bøkene hennes er oversatt til 50 språk og  Ellen Mortensen beskriver bøkene hennes som «vanskelig» litteratur, men likevel er de såkalte pageturnere.

Sofi Oksanen vil underholde med bøkene sine men mener at all tekst er politisk på en eller annen måte , selv hair is political som hun sa og henviser til et av temaene i den nyeste boken, hårindustrien, og hvor handlingen er lagt til Ukraina. Andre tema i boken er surrogati, noe som er ulovlig i Norge men tillatt i blant annet Ukraina.

Når hun begynte å skrive på denne boken var det først meningen at dette skulle bli en liten novelle, men når hun hadde skrevet  ca 100 sider på 2 uker så skjønte hun at det slett ikke ble noen novelle denne gangen.

Sofi 2

Med Norma har Sofi Oksanen skrevet en noe annerledes bok i forhold til de andre hun har skrevet før, dette er en sjangerblandet og original spenningsroman, et mørkt familiedrama som  kan leses som en moderne tragedie.

Navnet til hovedpersonen Norma har hun blant annet hentet fra Bellini opera, og da måtte jeg jo google litt når jeg kom hjem i går kveld.

Det var veldig kjekt å overvære dette når det er sagt så er det et stort MEN her for flere ganger underveis spoilet Mortensen fra handlingen( til og med slutten!) og Oksanen sa flere ganger at man ikke måtte «gi for mye bort» – og i tillegg refererte hun feil fra boken flere steder som hun ble gjort oppmerksom på. Det kunne nesten virke som hun ikke hadde forberedt seg godt nok og jeg ble nesten litt flau på hennes vegne.

Med skam å melde har jeg ikke lest et eneste ord fra denne damen men det skal jeg gjøre nå og har flere bøker liggende på vent. Hun virket både jordnær, engasjert og er en utrolig fascinerende dame som jeg ser frem til å bli enda bedre kjent med – gjennom bøkene hennes.

Sofi 3

Måtte selvfølgelig kjøpe med meg et eksemplar av Norma som jeg fikk signert!

oksanen collage

Omtale fra forlaget:

Toget kom susende inn. Mor slengte skoene og håndveska under benken, så var hun borte.

Det er noe spesielt med Norma. Først da hun mister moren, oppdager hun hvor farlig verden er for sånne som henne – og hvor langt enkelte er villige til å gå for å få tak i det hun har.

Norma har arvet sykdommen av sin mor Eva, en genetisk feil som gjør at håret hennes vokser veldig fort.

 

Nå gleder jeg meg enda mer til å bli kjent med bøkene hennes!

HILSEN BEATHE

 

10 kommentarer om “Møte med Sofi Oksanen på Litteraturhuset i Bergen 2.mars 2016

 1. Uproft og irriterende at det ble avslørt for mye av handlinga i den nye boka- sånn skal de da virkelig ikke gjøre!?
  Jeg har lest «Utrenskning» og begynte på «Stalins kyr» som jeg ikke fullførte- den fikk jeg rett og slett ikke taket på og gav opp. Skal notere meg «Norma», så får vi sjå om den slår an bedre. Takk for tips og referat!

  Liker

  1. Ja, ikke sant? Forferdelig irriterende og forfatteren så litt oppgitt ut flere ganger, nei, den intervjueren får jeg holde meg unna en annen gang. Trodde jeg hadde «Utrenskning» men det var «Stalins kyr» og «Baby Jane» og «Duene som forsvant» jeg hadde. Jeg ser frem til å lese noe av henne og litt mer etter møtet.

   Liker

 2. Så kjekt å høre fra bokbadet du var på. Har ikke lest noe av forfatteren, kjenner bare navnet. Den litt kjedelige erfaringen fra Litteraturhuset er nok ikke enestående. Jeg har begynt å sjekke ut hvem som er intervjueren før jeg deltar, for noen av dem er skikkelig dårlige. Norma er notert bak øret 🙂

  Liker

  1. Ja, det skal jeg gjøre heretter og jeg kan si at selv om ikke alt var like ille så var hun ikke spesielt flink heller. Litt synd at de ikke har «proffe» intervjuere for det ødelegger ganske mye.

   Liker

 3. Kjedelig med dårlig intervjuforberedelse altså.. Men boka er fin på omslaget, og jeg har lyst å lese den. Har Dueboka henne her, ikke lest enda..

  Liker

  1. Boken er helt nydelig! Ser jeg har tre bøker av henne liggende på vent så det er vel bare å sette i gang, men jeg vil ikke planlegge noe konkret helt ennå. Ja, det var kjedelige greier det der, og jeg så forfatteren ble litt oppgitt enkelte ganger, prøvde så godt hun kunne å fikse på «blemmene».

   Liker

 4. Oksanen er en flott forfatter, og jeg skulle gjerne «møtt» henne. Har lest bøkene hennes, og må nok få med meg Norma, når den kommer. Så dumt at intervjueren avslører for mye!

  Liker

 5. Henne kunne jeg tenke meg å hør, men det hørtes ikke så proft ut det arrangementet du var på. Jeg blir sur hvis de spoiler slutten 😀 Jeg har lest to bøker av henne og vil ha med meg denne siste også.

  Liker

  1. Nei, hun intervjueren skal jeg holde meg unna heretter, syntes ikke hun var flink! Ser frem til å stifte nærmere bekjentskap med forfatterskapet hennes og håper det blir snart! Gratulerer med dagen, Astrid Terese!

   Liker

Kommentarer er stengt.