Kort om:Kanskje det er hjertet av Helene Guåker

kanskje det er hjertet
For noen år siden leste jeg Pølsefabrikken av samme forfatter og den ble jeg ikke kjempebegeistret for så det var med litt blandede følelser jeg satte i gang med denne ungdomsboken som er skrevet som et langdikt.

Kanskje det er hjertet tar for seg hvordan overgangen fra barn til ungdom kan være. Og vi treffer hovedpersonen Vilde som er noe usikker på dette med å begynne på ungdomsskolen, og hun legger fort merke til en annen jente, Susanne som hun etter hvert blir bestevenner med. Susanne bestemmer at de skal lage en pakt, en pakt som tilsier at de skal kunne stole på hverandre – og dette går Vilde med på. Som ungdommer flest blir det noen forelskelser på gang og Vilde blir først forelsket i Lars og deretter i den noe eldre Peder.
For første gang siden hun ble kjent med Susanne føler Vilde nå en avstand til henne, og de har ikke lenger den gode kontakten de har hatt – og dette i en tid hvor Susanne hadde trengt hennes støtte.
Forholdet med Peder er ikke så bra som det kanskje burde ha vært, og Vilde har det slett ikke så godt hun heller.
Jeg vil dele et par sitater med dere som gjorde inntrykk på meg.

 

Hjertet mitt

hvem vil være der
når det sprekker

S.70

Det er ingen som egentlig
kjenner meg
eller er det jeg
som ikke kjenner noen

S.76

Må si at jeg ble positivt overrasket over denne boken og likte den bedre enn den forrige romanen jeg leste av henne. Nå har forfatteren skrevet både en roman og en ungdomsroman mellom denne og Pølsefabrikken men de kan jeg ikke uttale meg om siden jeg ikke har lest de. Men  det kan virke som det har vært en utvikling siden den gang.

Dette langdiktet er skrevet på en original måte og  med et stramt språk. Hun får fint frem den usikkerheten som Vilde føler og som kanskje gjør at hun er noe lett å lede? Det er tydelig at hun ser veldig opp til både Susanne og Peder, og av den grunn blir hun kanskje med på ting som hun i utgangspunktet ikke ville vært med på.

Denne sitringen og utålmodigheten etter at noe skal skje er til tider til  å kjenne seg igjen i fra egen ungdomstid. Dette var både en fin og til tider sår fortelling som jeg tror mange vil kjenne seg igjen i.

 


Forlag: Gyldendal
Tittel: Kanskje det er hjertet
Forfatter: Helene Guåker
Format: Innbundet
Sideantall: 84
Utgitt: 2016
Kilde: Leseeksemplar

Forfatter

helne guåker

Helene Guåker er født i 1983 og er en norsk forfatter. Hun har gått forfatterstudiet i Bø og studert Nordisk litteratur ved universitetet i Agder. Hun debuterte som forfatter med seks fortellinger i antologien Signaler som kom ut i 2009. Hennes første roman ble utgitt i 2010 og het kjør! Hun har i tillegg skrevet nevnte Pølsefabrikken i 2012, romanen Vil ikke reise, kan ikke bli i 2014 og ungdomsromanen Juksemaker i 2015.

HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Kort om:Kanskje det er hjertet av Helene Guåker

  1. Det hørtes både spesielt ut og krevende å lese en bok som består av et langt dikt. Men så tenker jeg på Manilla, og så er det muligens ganske vakkert og 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.