Kort bokanmeldelse: Lukk øynene av Josh Malerman

lukk øyneneForlag: Vigmostad & Bjørke
Original tittel:Bird Box
Norsk tittel: Lukk øynene
Forfatter: Josh Malerman
Oversetter: Hilde Stubbhaug
Format: Innbundet
Sideantall: 300
Utgitt: 2014
Min utgave: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar

 
 
 
 
 

Forfatter

Josh malermanJosh Malerman er fra USA og er en amerikansk forfatter og vokalist i rockebandet The high Strung. Han begynte å skrive tidlig og har skrevet en del romaner som ennå ikke er publisert. Bird Box som denne boken heter på originalspråket er forfatterens debutroman. Filmrettighetene er allerede solgt til Universal Studios.

 

 
 
 
 

Dette er en dystopisk spenningsroman og dystopi er ikke noe jeg leser så veldig mye av men heldigvis er jeg ikke redd for å lese bøker i sjangere jeg kanskje ikke leser til daglig.
Boken ble slukt på en dag- så spennende var den! Det blir en kort omtale av boken for jeg tror det kan være lett å skrive for mye og det ødelegger jo for deg som ikke har hatt gleden av å lese den ennå.

 

Dette skriver forlaget om boken:

Det er noe der ute …
Hva du enn gjør, ikke åpne øynene!
Det er noe der ute som ikke må bli sett. Ett sekund, og personen som ser, drives til dødelig vold. Ingen vet hva det er, og hvor det kom fra.

 

Boken starter såvidt i nåtid og vi følger romanens hovedperson Malorie og hennes kamp for å overleve. Ser at jeg har skrevet i notatene mine et sted at dette er merkelige greier og det er det også. Men når vi deretter blir tatt med tilbake til hvordan det hele startet forstod jeg litt mer hvorfor Malorie oppfører seg som hun gjør.

Hun trenger ikke ta denne avgjørelsen i dag. Det er oktober i Michigan. Det er kaldt. En tre mil lang tur opp langs elven blir for tøft for barna. De er kanskje for små fortsatt. Hva om en av dem faller ut i vannet? Hva skulle Malorie, med bind for øynene gjort da?
Et uhell, tenker Malorie.Så grusomt. Sånn som hun har strevd, etter å ha overlevd så lenge. Å dø på grunn av et uhell. Malorie ser på gardinene. Hun begynner å gråte. Hun har lyst til å kjefte på noen. Hun vil tigge enhver om måtte høre på. Dette er urettferdig, ville hun sagt. Dette er grusomt.

 

Det hele startet for 5 år siden når folk plutselig og tilsynelatende helt umotivert tok sitt eget liv på de mest grusomme måter. Dette spredde seg rundt om i hele verden på ganske kort tid. Det ble forklart at det var «skapninger «eller noe som dukket opp og så du på det så var du ille ute. Ingen som så på «skapningen» overlevde. Derfor begynte folk å stenge seg inne i husene sine, dekte vinduene til med tepper og annet, og ikke minst måtte de dekke til øynene sine om det var slik at de måtte ut av huset et ærend.
Folk raidet butikker på jakt etter mat og annet de hadde behov for, men etter 5 år i en slik verden så sier det seg selv at matlagrene tar slutt en gang… folk blir mildt sagt desperate..

Du gjør det. Du ror. bare fortsett å ro. Alt dette betyr bare at du kommer til å klare det. Du blir nødt til å åpne øynene. Du klarer det. Fordi du må.

Jeg kunne selvfølgelig skrevet enda mer om både Malorie og de andre vi møter i boken, men jeg velger å stoppe her. Dette er en bok som det kan være greit å ikke vite altfor mye om før man leser den, for å bevare mest mulig spenning. Romanen er lettlest og velskrevet, har et godt driv fra start til slutt. Kanskje klisèaktig å si at boken var vanskelig å legge fra seg, men det stemmer faktisk, for den var utrolig spennende og jeg måtte bare vite hva som hendte videre. En fantastisk om noe merkelig roman fylt med både action og dramatikk, og som jeg anbefaler på det aller varmeste!

Andre som har lest og skrevet om boken: Tine, AnitaTone  og Zeldajenta

 

HILSEN BEATHE

7 kommentarer om “Kort bokanmeldelse: Lukk øynene av Josh Malerman

  1. Takk for det,Anette! Det var ikke så lett å skrive om den uten å røpe mye fra handlingen. Nå skal jeg ikke si hva du tør og ikke men jeg ville prøvd meg om jeg var deg, ellers så går du glipp av en god bok.

   Liker

   1. He he, jeg er fæl til å leve meg inn i bøker, og bare det som står på vaskeseddelen er nok til å gi meg grøss på ryggen. Så vi får se når sommeren er her, og det er lyst hele døgnet 😉

    Liker

 1. Så kjekt at du har lest den og ikke minst likt den. Den er ikke så skremmende Anette, så kjør på! Jeg er helt enig med deg at den er vanskelig å legge fra seg, så får det være så klisjèfylt det bare vil, men sånn er det!

  Liker

Kommentarer er stengt.