Kort om-Sjelden fugl av Guadalupe Nettel

Original tittel: La híja única-Engelsk tittel: Still born-Norsk tittel: Sjelden fugl-Forfatter: Guadalupe Nettel-Norsk oversettelse av: Øyunn Rishøi Hedemann,mno-Format:Ebok-sideantall:265-Utgitt:2020-Min utgave:2024-Kilde:Bookbites

NYDELIG OM SORG,VENNSKAP OG FORELDREROLLEN

Jeg kjøpte den engelske utgaven av denne boken i fjor i forbindelse med at den var på (kort)listen til den internasjonale bookerprisen. Den ble ikke lest da men når den dukket opp på Bookbites var jeg ikke sen med å laste den ned. Den engelske boken har tittelen Still born, som er noe misvisende i forhold til innholdet i romanen og da syntes jeg sjelden fugl passet bedre. Romanen er skrevet av meksikanske Guadalupe Nettel og er delvis basert på en historie om en venninne av henne.

Sjelden fugl handler om to venninner, Alina og Laura, hvor sistnevnte er romanens hovedperson og forteller. De var begge to fast bestemt på at de aldri skulle gifte seg og stifte familie, da de satte egen frihet veldig høyt. Laura gikk til og med til det drastiske skrittet at hun steriliserte seg mens Alina fikk seg kjæreste og etter hvert ombestemte seg med hensyn til det å få barn.
Mens Alina og kjæresten gjør alt for å bli foreldre blir Laura mer og mer involvert i den nyinnflyttede naboen Doris og sønnen hennes Nico. Siden de flyttet inn noen uker tidligere har hun hørt at sønnen i naboleiligheten har noen skikkelige raserianfall og en dag tar hun kontakt for å se om det er noe hun kan hjelpe til med for det er tydelig at den lille familien trenger hjelp.

Venninnen Alina blir etter hvert gravid og det viser seg at noe er galt, og hun sliter med å forholde seg til det som skal skje og hvordan hun skal klare å knytte seg til barnet.

For en nydelig roman dette var!
Forfatteren har et fint språk og det flyter lett. Hun skriver med stor omsorg og empati for de temaene hun tar opp i romanen.
Her handler det om sorg over noe som ikke ble helt som det skulle, det handler om vennskap og her må jeg si at jeg liker veldig godt det vennskapet som skrives frem mellom Laura og nabogutten Nico. Og da kommer vi inn på et av de store temaene boken handler om, nemlig morsrollen eller foreldrerollen. Hvem har ansvar for å påta seg den rollen, er det bare foreldrene selv eller har andre også et ansvar? Det er en speiling i boken mellom Laura og Nico, og barnepiken Marlene og det lille barnet hun passer. Hvor jeg syntes den ene parten gjorde ting riktig mens den andre etter min mening krysset over en grense og gikk altfor langt. Det finnes flere sekvenser som tok opp morsrollen, blant annet Laura sitt forhold til sin egen mor og noen fugler som laget rede på balkongen hennes.
Morsomt at Laura holder på å lese romanen «Solenoid» av Mircea  Cartarescu og henviser til denne flere ganger underveis. Boken vant Dublin litery award i forrige uke og boken har jeg hatt liggende siden i fjor og den skal snart leses.
Nettel beskriver veldig godt den ambivalensen det er å være mor eller gå inn i en morsrolle, og hvor vanskelig det kan være å finne den rette balansen mellom egne og andres behov. Jeg leser gjerne mer fra denne kanten for dette likte jeg veldig godt.



ROMANEN ANBEFALES PÅ DET ALLER VARMESTE!




Forfatter

Guadalupe Nettel er født i 1972 og er en meksikansk forfatter. Hun har skrevet fire romaner og tre novellesamlinger,i tillegg har hun skrevet for flere aviser, blant annet New York times.
Forfatteren fikk sitt internasjonale gjennombrudd med nettopp denne romanen som har tittelen La híja única på spansk. Hun har fått en rekke priser for sitt arbeide og ses på som en viktig stemme i latinamerikansk samtidslitteratur. Tre av romanene hennes har blitt oversatt til norsk.



HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Kort om-Sjelden fugl av Guadalupe Nettel

  1. Det er ikke ofte jeg har lest en meksikansk forfatter, takk for tips Beathe, jeg skal ha øynene opp for denne 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..