Jul på øyas hotell av Jenny Colgan

Original tittel:Christmas at the Island Hotel-Norsk tittel:Jul på øyas hotell-Forfatter:Jenny Colgan-Oversetter:Hege Frydenlund,MNO-Format:Innbundet-Sideantall:359-Utgitt:2020-Min utgave:2022-Kilde: Reklame / Leseeksemplar tilsendt fra Gyldendal forlag

HERLIG JULEROMAN!

Jul på øyas hotell er den fjerde boken i serien Mure og vi skal med det bli med tilbake til det fiktive skotske øysamfunnet som ligger nærmere Norge enn London. Jeg har fra før av lest bok nummer to og tre i serien, og har nettopp lånt meg den første boken på Storytel slik at jeg er oppdatert til den femte boken som kommer i mai neste år.
Det er et par uker siden jeg leste ferdig boken og leverte den videre til en venninne uten at jeg hadde skrevet om den så denne gangen må jeg støtte meg litt til forlagets omtale,egne notater og hukommelse, samt Anitas omtale.

Forlaget om boken:

På den lille skotske øya Mure er juleforberedelsene godt i gang. Flora MacKenzie bekymrer seg for broren, som fortsatt sørger over tapet av kjæresten, Coltan. Det hjemsøkte gamle hotellet på øya var Coltans hjertebarn før han gikk bort, og med Floras innsats forvandles hotellet til en atmosfærisk oase med knitrende flammer på peisen og deilig mat, alt i tide til jul.

Men det å drive et hotell er en krevende affære, særlig siden Flora er nybakt mor. De eneste som er interessert i å arbeide på hotellet, er en fransk kokk med et temperament som skremmer bort de fleste, en bortskjemt, norsk kjøkkenhjelp som ikke er den han utgir seg for å være, og en sky kjøkkenassistent som rødmer straks noen snakker til henne. Greier denne brokete gjengen å gjøre det som må til før den store åpningen?

Det nærmer seg jul og på den skotske øyen Mure er juleforeberedelsene godt i gang. På hotellet The Rock nærmer det seg åpning men de har for lite folk og Flora MacKenzie er bekymret for broren Fintan som fremdeles sørger etter tapet av kjæresten Coltan. Hotellet var Coltans hjertebarn før han gikk bort og overlot hotellet til Fintan. Flora er nybakt mor etter at hun og Joel fikk lille Douglas for en liten stund siden og selv om det er krevende nok bestemmer hun seg for å hjelpe til på hotellet. Fintan reiser til Glasgow og ansetter den eksentriske franske kokken Gaspard, mens Joel på sin side ansetter ungutten Konstantin fra Norge som kjøkkenhjelp. En bortskjemt type som ikke finnes interessert i å jobbe i det hele tatt, til å begynne med i det minste. Men han utvikler seg og det var godt å se. Hunden hans Bjørn er et nummer for seg selv, og det er ikke til å unngå at det oppstår situasjoner når han er i nærheten. Ved en anledning blir noe filmet og havner på instagram, og dette får Candice, en journalist fra London til å reise til øyen,og siden hun var meget opptatt av skandaler står Konstanin i fare for å bli «avslørt» og hun kan stikke kjepper i hjulene for hotellet.
Jeg likte veldig godt de sekvensene om Konstantin og likte utviklingen hans og den gryende forelskelsen til en av ungjentene på kjøkkenet.
Selv om han fremstod litt vel stereotypisk så fikk jeg litt sansen for den franske hissigproppen av en kokk,Gaspard og jeg fikk rett i mine antakelser om kjærlighetsforholdet mellom han og en viss annen.

Vi får sekvenser med flere av karakterene vi kjenner igjen fra de andre bøkene uten at jeg skal gå mer inn på det her nå. Jeg likte også veldig godt den lysengelen som Konstantin fikk ordnet med, selv om den ikke falt i god jord hos alle..

Det skjer mye i ukene fram til jul og om du er nysgjerrig på om de ble ferdig til åpningen før jul eller vil vite hvordan det går med de jeg har nevnt i innlegget, vel den som leser får vite.


Denne boken likte jeg veldig godt og den ble slukt på noen få dager. I mange år har jeg vært fan av såkalte feelgood-romaner, noe jeg også er fremdeles bare de ikke blir for klissete eller overfladisk, og akkurat det klarer Colgan å unngå. Denne er passe søt uten at man risikerer å få sukkersjokk. Det hjelper også at karakterene har nok kjøtt på beina og fremstår troverdige selv om den franske kokken Gaspard er litt vel stereotypisk.
Det var artig at både Bergen og Hordaland blir nevnt og den bortskjemte ungutten Konstantin er fra Voss,nesten som en hyllest til det fine landet vårt.
Colgan skriver veldig godt og det er et godt driv gjennom hele boken, og jeg syntes hun skriver feelgood-romaner som ligger over gjennomsnittet når det gjelder kvalitet. Jeg har lest et par juleromaner og har noen tilgode som skal få ligge til neste år, og denne vil jeg si er den beste av de jeg har lest. Colgan var et fyrverkeri på scenen på bokmøte tidligere i høst og det skinner litt gjennom i bøkene hennes også.EN HERLIG JULEROMAN SOM ANBEFALES VARMT!

Anita her blogget om boken her.Forfatter

Jenny Colgan er født i 1972 og er en Skotsk forfatter. Hun debuterte som forfatter i år 2000 med romanen Amanda`s Wedding og har siden den gang gitt ut en hel rekke bøker, både under eget navn men også under navnene Jane Beaton og J.T. Colgan. Hun har i tillegg skrevet for den britiske serien Doctor Who.HILSEN BEATHE

9 kommentarer om “Jul på øyas hotell av Jenny Colgan

 1. Veldig fin omtale Beathe. Har denne fra BookBites nå. Kanskje jeg burde lytte den. Har ikke lyttet de første. Kanskje det ikke gjør noe.

  Liker

  1. Takk for det, Randi! Det ble litt fort (og gale) siden jeg ikke har boken lenger. Jeg leste bok nummer 2 og 3 før denne, det skjer jo noe i de bøkene som man får se konsekvensene av nå og det har skjedd en viss utvikling for noen av karakterene. Så om ikke det gjør noe for deg skulle det gå fint å lytte til denne nå, er jo noen nye karakterer man ikke har hilst på før også.

   Liker

   1. Fint – skal se om jeg finner de på BookBites, men nå har jeg 10 bøker derfra – holder på med siste Ragde, nettopp ferdig med Fedre og sønner.

    Liker

    1. Litt usikker om de finnes i lyd på Bookbites, det gjorde ikke det her men det kommer vel an på biblioteket. Jeg fant Velkommen til Floras cafè på storytel og skal lytte til den nå i januar. Spent på hva du syntes om Ragde sin..

     Liker

     1. Har funnet de fleste Flora bøkene i BookBites her ja. Har kommet halvveis i «Muttra» nå, kjent Ragde stil – en del av innholdet er vel kjent fra Arsenikktårnet og «Jeg har et teppe….» – OK gå-bok

      Likt av 1 person

     2. Nå ser jeg det er Jul på Øya jeg har, og ikke ,,,,hotell. Må vel bare lese den jeg har inne da – vanskelig å vente på den i rekkefølge

      Liker

      1. Ja,det blir litt sånn når de ikke har alle bøkene inne, eller at de er ledig. Kjenner til det der med at bøker «ramler» inn når de blir ledig og man rekker ikke alltid å lese alt innen fristen heller. Jeg lytter til den første boken i denne serien nå, føler det går fint selv om jeg har lest de tre neste-nå får jeg vite hvordan det begynte liksom. Kanskje ikke ideelt,men tror det skal gå fint. Du får nok sikkert noe ut av den likevel

       Liker

 2. Godt nyttår Beathe! Jeg har ikke lest noe fra Colgan, så henne kjenner jeg ikke. Liker også å lese feelgood innimellom, selv om jeg er litt kresen. Som deg liker jeg definitivt ikke for sukkersøtt. Jeg starter året med ny giv (som så ofte tidligere), men kjører på med fortsettelsen av en sci-fi trilogi fra John Scalzi. Jeg MÅ få lest mer sci-fi for sjangeren er blitt veldig nedprioritert, og det har lese- og skrivelysten båret preg av. Nye koster, nytt år, flere bøker. Det er bare å gyve løs 🙂

  Liker

  1. Godt nyttår til deg også, Marianne! Jeg elsket feelgoodbøker før og har blitt mer kresen med årene, nå er det sjelden de treffer meg så veldig. Akkurat denne hadde litt mer kjøtt på beina enn den gjengse feelgood, og pluss for å ha med en karakter fra Norge osv..
   Morsomt at du skulle nevne sci-fi-den diktboken jeg begynte på i dag er litt sci-fi-aktig, i hvert fall til å begynne med. Normalt sett ikke en sjanger jeg leser selv om det blir et par innimellom. Når lese-og skrivelyst butter i mot er det bare å lese det som skal til for å endre trenden.

   Alltid kjekt med et helt nytt år som skal fylles med forhåpentligvis mye godt innhold. Bare å gyve løs som du sier 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..