En linje i verden av Dorthe Nors

Tittel:En linje i verden-Forfatter:Dorthe Nors-Format:Innbundet-Sideantall:188-Utgitt:2021-Min utgave:2022-Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra Gyldendal

NYDELIG HYLLEST TIL DANMARK

Etter å ha lest flere romaner og novellesamlinger av Nors som tidlig seilte opp som en av mine danske favoritter når det gjelder forfattere var det fint å lese en essaysamling ført i hennes penn. Denne gangen tar hun leseren med på en reise gjennom Danmarks vestkyst som strekker seg fra Skagen og helt ned til Den Helder i Holland. Det ble en aldeles nydelig og eksistensiell reise selv om jeg tok meg i å savne bildene av fotograf Henrik Saxgren som er med i den danske utgaven av boken. Det kan selvfølgelig være grunner til at disse ikke er tatt med i den norske utgivelsen og ikke nødvendigvis et «must» for Nors beskriver landskapene på en veldig god måte så det er ikke vanskelig å se det for seg og historiene som blir skrevet fram er både interessante,lærerike og spennende så etter en stund glemte jeg (nesten) å savne fotografiene. En linje i verden inneholder 14 essays som alle tar for seg livet på den danske vestkyst og Nors fletter inne både dansk historie, familiens egen historie i tillegg til klima og klimaendringene for å nevne noe.

Det stedet du kom fra, kan du aldri vende tilbake til. Det finnes ikke lenger, og selv er du blitt en annen skriver Nors i det første essayet som heter Linjen og her vil jeg tro at hun refererer til barndomshjemmet som var i familiens eie i over 40 år men som ble ekspropriert når det skulle bygges et nytt sykehus og motorvei, og eiendommen deres lå midt der hvor det skulle komme en påkjøringsrampe. Det kan også være en metafor for å ha blikket fremover i stedet for å tenke tilbake på det som var, skjønt i denne samlingen vender hun til stadighet blikket bakover når hun gir oss innblikk i deler av Danmarks historie. I tillegg byr hun en god del på seg selv når hun forteller om en gang hun leide en leilighet og det viste seg å være en hasjklubb i leiligheten under.
Eller når hun forteller at hun trenger det storbylivet kan tilby henne men klarer seg ikke uten landskapet, naturen, og da er hun inne på det mye av det denne essaysamlingen handler om, nemlig menneskers forhold til naturen.

I essayet Vandrende hus forteller Nors oss om et møte hun hadde med en turist like i nærheten av der hvor hun selv bor på vestkysten. Turisten holdt en underkjeve i hånden og ville at Nors skulle overta det. Turisten ble ganske skremt når Nors fortalte at underkjeven mest sannsynlig stammet fra en massegrav for dem er det mange av langs den tusen kilometer lange kystlinjen. De forholdsvis åpne slettene klarer ikke å skutte seg mot stormene som kommer inn fra nordsjøen så innimellom braser et stykke av kystskrentene ned i havet slik at de dødes knokler av og til raser nedover skrentene. Mårup kirke som ble bygget en gang på 1200-tallet lå på en slik skrent men ble flyttet lenger innover i landet når undersøkelser viste av havet «stakk av» med ca 1,5m av landarealet hvert eneste år.

I det samme essayet skjer det dessuten noe litt magisk eller kanskje snarere mystisk for det har seg nemlig slik at forfatteren og landmåleren Knud Sørensen skulle besøke Børglum kloster med familien sin bare for å oppdage at det hadde forsvunnet «i løse luften», for i stedet for klosteret som han forventet å se befant det seg en stor gård i stedet. Disse påstandene måtte selvfølgelig Nors prøver å finne ut av i denne samlingen og den som leser får kanskje vite.

Som jeg har nevnt tidligere så tar hun opp klima og klimaendringene, og i essayet Det hemmelige stedet snakker hun om den kjemiske fabrikken Cheminova og forurensningen denne fabrikken stod for, og hun snakker om Aage Hansen (også kalt Rav-Aage) Danmarks første miljøaktivist som gikk til kamp mot fabrikken etter betydelige funn av død fisk og fugl i området rundt fabrikken.

I essayet Stiene rundt Bulbjerg er Nors på tur langs stiene når hun sender en melding til Ylva Østby som i tillegg til å være forfatter har en ph.d. i nevropsykologi og spør om erindringer og stier kan sies å være det samme og Østby svarer blant annet stiene i landskapet er et erindringsarbeid vi lager sammen med landskapet og andre som har gått og går i det. Jeg syntes det sitatet var så fint.

Dorthe Nors byr på mye mer enn det lille utvalget jeg har tatt med i denne omtalen for hun er innom både fortidens kvinner på Fanø,deler av morens historie,fyrtårnbesøk og båtforlis for å nevne noe men siden dette er som en road-trip så er det bedre å sette seg i passasjersete og bli med Nors gjennom hennes reise langs kysten uten at jeg blander meg for mye inn.

Har vært flere ganger i Danmark og liker meg godt der, etter å ha lest denne boken fikk jeg lyst til å følge i Nors sine fotspor og ta den samme turen selv. Det gjenstår å se om det blir en realitet.
Nors skriver uansett godt og tidvis er det både humoristisk og poetisk. Noen av fortellingene er interessante og spennende,mens andre betegner jeg som sterke. Det er mye klima,hardt vær, landskap og natur. Men også mye mennesker og vennskap som oppstår. Mange ulike stemninger å ta inn over seg og det var ikke vanskelig å forestille seg hvordan det var å være der.
Jeg syntes det var fint at forfatteren deler av families egen historie uten å bli for privat og jeg ser på denne samlingen som en hyllest fra forfatteren til hjemlandet sitt. Hun skriver så fint om det å leve så tett inn på naturen og dette ble en historietime og reiseguide i èn og samme bok og jeg kan ikke annet enn å like det. Det var utrolig kjekt å være med Nors på denne reisen og jeg håper at hun er i gang med romanen hun egentlig hadde lyst å skrive når hun ble forespurt om å skrive denne. I mellomtiden skal jeg sjekke ut om det er noe jeg ikke har lest av henne før for jeg kjenner at jeg vil ha mer fra denne kanten.

ANBEFALES!


Dorthe Nors er født i 1970 og er en dansk forfatter. Hun er utdannet Cand.mag.i nordisk litteratur og kunsthistorie fra Århus universitet. Hun debuterte som forfatter i 2001 med romanen Soul. Hun har etter det skrevet en rekke romaner og novellesamlinger. Hun har også mottatt priser for sitt arbeide og har vært kortlistet til den internasjonale bookerprisen for romanen Speil,speil,blink.

HILSEN BEATHE