Bonus av Marie Tveiten

Tittel:Bonus-Forfatter:Marie Tveiten-Format: Innbundet-Sideantall:231-Utgitt:2021-Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra Samlaget forlag

FIN SOMMERBOK!

Jeg hadde ikke lest teksten på baksiden av boken før jeg satte meg ned for å starte leseøkten og gleden var derfor stor når jeg oppdager at en av karakterene i Menneske og Møll som jeg skrev om i går er hovedpersonen i denne romanen for det er nemlig Mariannes datter Astrid som er fortellerstemmen her. Det kom såvidt frem i den andre romanen at Astrid og kjæresten hennes Anders hadde noen uenigheter angående forholdet deres og her får vi altså deres historie.

Astrid kommer fra Valdres men bor i Oslo hvor hun jobber og er en deltidsstudent som drømmer om å bli kunstner. Når hun traff Anders ble de raskt et par og hun må fylle rollen som bonusmor for den ett år gamle sønnen hans Brynjar. En rolle hun utfyller godt men samtidig tror jeg ikke at hun var forberedt på hvor mye han skulle være i livet hennes.

Det oppstår problemer når det fra flere hold kommer sterke meninger om hvordan hun som bonusmor skal opptre og det er ingen støtte å få hos Anders. Hun på sin side venter på å bli nummer èn i livet hans, noe som virker å være noe hun bare kan drømme om. Det kan hun vel strengt tatt aldri bli så lenge han har barn og sånn må det også være tenker jeg. Men gjennom store deler av romanen kommer Astrid både etter sønnen og ekskonen Edda, og akkurat det forstår jeg godt at hun strever med.
Det kan av og til virke som Anders gir Astrid skylden for bruddet mellom han og ekskonen, og viser heller ingen forståelse når hun tar opp ting. Derimot vil han ha hennes forståelse når noe skulle gå han i mot.

Kanskje litt klisjèaktig sagt men det kan virke som hun mister seg selv litt på veien i sitt forsøk på å skulle «please» Anders hele tiden. Det virker som det ikke er så mye plass til henne i livet til Anders og hadde det vært meg så hadde jeg nok pakket kofferten for lenge siden.

Dette var en fin debut og jeg likte boken veldig godt. Den er lettlest og sånn sett passer den perfekt som en sommerbok å lese på stranden eller noe. Språket er som oftest fint selv om det synes å være noe ujevnt. Med den moderne familien av i dag så vil jeg tro at det er mange som Astrid der ute. Normalt sett ville jeg irritert meg grønn over at hun ikke pakket sekken med det samme men på en eller annen møte føler jeg at Astrid til forskjell fra andre «ser» feilene som blir begått mot henne og at hun evner å gjøre annet enn å bare sitte der på vent. Jeg håper i hvert fall det. Mye av handlingen er innpakket i trivielle hverdagssysler men for meg som liker det godt oppleves det som et pluss ved boken. Dette er en lettlest «feelgood» bok med et relativt godt driv og jeg likte sekvensene når hun snakket om kunsten sin. Anbefales om du vil ha en skjønn sommerbok til en lat feriedag.


Foto:Samlaget.no

Marie Tveiten er født i 1992 og er en norsk musiker, artist og låtskriver, og spiller blant annet i bandet The Northern Belle. Bonus er den første boken hennes.

HILSEN BEATHE

En kommentar om “Bonus av Marie Tveiten

  1. Interessant vri at mor og datter skriver om de samme karakterene (i alle fall en) og gir det forskjellig vinkel.:)
    Men ellers tenker jeg at dette ikke høres ut som ei bok i mi gate for tiden. Likevel fint å bli orientert om nye debutanter:)

    Liker

Kommentarer er stengt.