Om hundre dager kommer hestehoven av Tor Martin Leines Nordaas

Tittel: Om hundre dager kommer hestehoven-Forfatter: Tor Martin Leines Nordaas-Illustratør:Hanne Iren Evjen-Format:Innbundet-Sideantall:129-Utgitt:2021-Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra forfatteren og boken er utgitt på Fair Forlag.

NYDELIG SKREVET OM FARSKAP

Forfatter Leines Nordaas er ingen ukjent forfatter for meg for jeg har fra før av lest Fire dager hos farmor og Om og menn, begge to fornøyelige bøker jeg likte veldig godt. Den nyeste romanen handler om den redselen og frykten som kanskje kan følge med det å skulle bli far. Og når jeg så hvordan forfatteren hadde løst oppgaven med å skulle formidle denne frykten han sitter med kunne jeg ikke annet enn å juble. For store deler av boken er rett og slett «samtaler» han har med sønnen sin, både før og like etter han ble født. Jeg som følger forfatteren på facebook hadde stor glede av disse «samtalene» han hadde med sønnen Sigve når han ble født for fem år siden. Nå er det ikke de samme «samtalene» her, men like nydelig og fint.

Romanen kan minne veldig om en lyrisk tekst hvor vi aller først får en tekst som går på det som skjer rundt dem. Det kan være hvordan det går med den høygravide moren,om vær og vind, for å nevne noe. De bor i nord-Norge og vi skriver desember når boken begynner så avstand til sykehuset er naturlig nok noe som blir tatt opp. Mange av disse tekstene viser begge foreldrenes forberedelse til barnet som skal komme, samspillet mellom dem,farens usikkerhet om dette er noe han kan takle for han vil være en god far for barnet sitt og ikke minst så er flere av tekstene for en hyllest til kvinnen å regne.

Hun bygde en haug av puter og et lappeteppe for å gjøre gjesterommet hyggelig. Kysset godt natt i døra. Våkne,svette timer gikk. Lyttet mot taket. Hjertet i tunga. Hun kom ned igjen ved midnatt. Følte seg uvel. Ville ha selskap. Sovnet omslynget og våknet først 07.30.

-Hva fikk du av mamma?
-Et kort.
-Hva står det?
-En bekreftelse.
-På hva?
-At jeg er verdens beste pappa. For deg.
-Er du?
-Mamma sier så.
-kult. Har vært inne på tanken selv, jeg også.

Jeg liker disse «samtalene» så godt at jeg må dele en liten tekst til med dere. Og denne lurer jeg på om jeg ikke har lest før, men helt sikker er jeg ikke.

-Tror du panna mi er spiselig?
-Den er i hvert fall til å spise opp.
-Kjakene også?
-Ja.
-Barber deg oftere,pappa. Mjuk suss er best.
-Mottatt. Likte du å bade?
-Nei!
-Hørte det.
-Men håndduken med kaninører var perfekt å tisse i.

Forfatteren har et godt språk, det er lettlest og flyter godt. Innimellom er han nesten poetisk. Det er mye humor her selv om temaet sikkert kan være alvorlig nok,mange føler nok på den samme usikkerheten med å skulle bli far for aller første gang. Alt er nytt og man vet ikke hva man går til, så det er naturlig at man føler litt på de samme tingene som bokens pappa gjør.

En veldig skjønn bok som jeg flirte meg gjennom og jeg kan ikke annet enn å anbefale den videre. Fikk litt «Nøtteskall»-vibber (Ian McEwan) underveis i lesingen selv om det kanskje har med det litterære grepet å gjøre. Likte veldig godt det gode båndet faren skapte med sønnen både under svangerskapet og etterpå, det er så nydelig å lese og jeg blir så glad inni meg. Dette båndet er like viktig som det mellom mor og barn, det er helt sikkert. Og nettopp dette båndet får Leines Nordaas så fint frem i denne boken. Den viser også at man ikke er perfekt (hele tiden) og at det er greit.

Må være en perfekt gave til en som skal bli far for første gang. Boken er fint illustrert av Hanne Iren Evjen.
Jeg gleder meg allerede til neste bok ført i pennen av Leines Nordaas og ventetiden skal jeg bruke til å lese de to bøkene jeg ennå ikke har lest.

Har du ennå ikke stiftet bekjentskap med denne forfatteren fra nord så er det på høy tid. Man blir glad av å lese bøkene hans. Både denne og de to andre bøkene jeg har linket til lenger oppe anbefales for fine lesestunder.


Foto: Fair Forlag

Tor Martin Leines Nordaas er født i 1978 og er en norsk journalist og forfatter. Han debuterte som forfatter i 2006 med novellesamlingen Opp med fuglene og har siden skrevet en novellesamling og flere romaner. Om hundre dager kommer hestehoven er forfatterens sjette utgivelse.

HILSEN BEATHE