Oppsummering juli & august 2020

Det er siste sommerdag og det er på tide å oppsummere hva som har skjedd på lesefronten de to siste månedene. Jeg har lest eller for det meste lyttet meg gjennom sommeren. Har vært turer i nabolaget og funnet noen nye stier og turveier. Bloggen har lagt brakk store deler av året og jeg håper at høsten kan være med å bidra til noe mer aktivitet her inne. Har prøvd meg på bokomtaler på insta i løpet av sommeren med vekslende hell vil jeg si så jeg tviler på at jeg blir en skikkelig bookstagrammer den nærmeste tiden. Vel, her er det som er lest i juli og august.

 1. Eit praktisk menneske av Kjersti Rorgemoen- norsk roman-Lånt Bookbites
 2. Barabbas av Pär Lagerkvist-lydbok Storytel
 3. Folk med angst av Fredrik Backmann-oversatt roman-lydbok Storytel
 4. The possession av Annie Ernaux-lydbok Storytel
 5. Redd deg selv,lille hjerte av Wencke Mühleisen-Lånt på Allbok
 6. Bois av Runa Borch Skolseg-dikt-Lånt på Allbok
 7. Hilsen Ruth av Ingrid Tørresvold- norsk roman 2020-debutant-Lydbok på Bookbites
 8. Du fucker med hjertet mitt nå av Alexander Fallo-dikt 2020-Lånt på Bookbites
 9. Hotell verden av Ali Smith-oversatt roman-Kjøpt selv
 10. Du er ikke død før jeg slutter å elske deg av Didrik Morits Hallstrøm- lydbok Storytel
 11. Villa Havbris av Caroline Säfstrand – oversatt roman-leseeks-omtale på insta
 12. Lanzarote av Michel Houellebecq-oversatt roman-lydbok på Storytel
 13. Ingen kan hjelpe meg av Ingvar Ambjørnsen- norsk 2020-Lånt på Bookbites
 14. Små branner overalt av Celeste Ng-oversatt roman-lydbok Storytel
 15. Et norsk hus av Vigdis Hjorth-norsk roman-lydbok Storytel
 16. Allis sønn av Magnhild Haalke-norsk roman-leseeks
 17. Et system så storslått at man blendes av Amanda Svensson-oversatt roman-leseeks
 18. Samlade verker av Lydia Sandgren- svensk roman-debutant-lydbok Storytel

Topp fire fra juli må bli debutanten Ingrid Tørresvold med boken Hilsen Ruth, Allis sønn av Magnhild Haalke, en roman som kom ut for første gang i 1985. I tillegg likte jeg Et system så storslått at man blendes av Amanda Svensson veldig godt og den svenske debutanten Lydia Sandgren med romanen Samlade verker som kommer på norsk våren 2021. Det er en roman på over 700 sider og det er slett ikke ofte jeg går i gang med det men det gikk fint på lyd.

9 lydbøker / 6 ebøker / 3 papir
15 romaner / 2 diktsamlinger / 2 annet
14 lånt / 1 kjøpt / 3 leseeks

Det gikk ikke like knirkefritt i august men siden jeg hørte en del lydbøker i august ble det lest litt likevel.

 1. Spøk av Domenico Starnone – oversatt roman-lydbok fra Storytel
 2. På randen av Vigeland av Roy Jacobsen- lydbok Storyel
 3. Ingemar Modigs Oppvåkning av Mikael Bergstrand-oversatt roman- Leseeks- omtale på insta
 4. This mournable body av Tsitsi Dangarembga-engelsk roman- Langliste bookerprisen 2020- lydbok Storytel
 5. Etter oss av Gunn Marit Misja-norsk roman- lydbok Storytel
 6. I dag jeg, i morgen du av Kjersti Annesdatter Skomvold- norsk 2020- leseeks
 7. Ingen tid å miste av Tore Renberg- norsk roman- lydbok storytel
 8. Til de voksne av Linn Skåber og Lisa Aisato-norsk 2020- leseeks
 9. Aldri,aldri, aldri av Linn Strømsborg- norsk roman- lydbok storytel
 10. Morgon i det nedbrende huset av Margaret Atwood- oversatte dikt- leseeks
 11. Mord på kilen av Lene Lauritsen Kjølner- norsk roman- lydbok Bookbites

Topp fire fra august må bli På Randen av Vigeland av Roy jacobsen, Til de voksne av Linn Skåber Og Lisa Aisato (omtale nesten ferdig) samt romanen I dag jeg, i morgen du av Kjersti Annesdatter Skomsvold som handler om et mor og sønn forhold og det var vel ikke akkurat det sunneste forholdet for å si det sånn. Mulig det blir en kort omtale enten på insta eller blogg siden dette var et leseeks jeg har spurt om. Sist men slett ikke minst så må diktsamlingen til Margaret Atwood, Morgon i det nedbrende huset som jeg skrev om i går med blant bøkene på toppen.

De bøkene jeg likte minst kan jeg nevne Lene Lauritsen Kjølner sin bok om privatdetektiven Olivia Henriksen, Mord på kilen, der ble enkelte ord gjentatt mange ganger i løpet av kort tid i begynnelsen av boken. Samt at mordgåten ble viet altfor liten tid og i stedet var det meste av boken fylt med (uinteressant) politikk. Jeg syntes heller ikke at Olivia som person har utviklet seg noe særlig over de bøkene som har vært i serien. Jeg hørte bok nummer seks og det har kommet syv bøker om jeg har talt riktig.

Den andre boken er Aldri,aldri aldri av Linn Strømsborg men her må jeg si at ideen bak boken er interessant selv om jeg overhodet ikke er i målgruppen for boken. Mange gode refleksjoner over valget om å få barn eller ikke men samtidig følte jeg at det skinte gjennom at det var ansvaret hun ikke var villig til å ta, tiden man må bruke på eventuelle barn. Nå kan ikke jeg bedømme hvilke valg som er riktig å ta for andre men jeg skulle ønske at det kom frem noe mer enn at man ikke var villig til å endre bruken av sin egen tid. Når det er sagt så er det selvfølgelig opp til hver enkelt om man får barn eller ikke, og ikke noe man burde bli spurt om fordi man har nådd en viss alder. Hadde nok høye forventninger til denne som jeg ikke følte innfridde.

7 lydbøker / 4 papirbøker
7 lånte / 4 leseeks
8 romaner / 1 dikt / 3 annet


Ellers har det ikke blitt så mange serier den siste tiden. Jeg har kun sett Et sted å høre til ( for 3.gang!) samt Belgravia som er basert på romanen med samme navn. Ble litt småskuffet over den egentlig, men man kan ikke like alt heller.

I september skal det leses og kanskje blir det blogget litt mer fremover. Jeg er i gang med Summer, den siste boken i årskvartetten til Ali Smith og mulig dette er den beste boken i serien, i hvert fall liker jeg den veldig godt og ser frem til å lese den ferdig. Er også godt i gang med Zeshan Shakars nyeste bok Gul bok som ikke har så mye slang i seg som den første boken Tante Ulrikkes vei, men hovedpersonen er noe eldre så det er kanskje ikke så rart.

Når jeg ryddet i bøkene mine fant jeg en bok av Annie Ernaux som har lagt der i flere år, En lidenskap, den skal leses om ikke så lenge. Ellers skal jeg prøve å lese litt nytt og noe gammelt samt booker og 1001. Mer detaljert enn det tror jeg ikke det er vits å være for det går sjelden bra.
Håper også at jeg kan bli litt mer sosial av meg i tiden fremover og komme meg avgårde på ulike arrangementer selv om forlagenes høstmøter ble lagt på is denne høsten.

Jeg har fått det ærefulle oppdraget med å lage til et bokbyttebibliotek her i borettslaget og dette skal komme i gang i september og det blir morsomt å se om det faller i smak hos naboene. Vaktmester fikser bokhyller og jeg en god del av bøkene sånn i første omgang så får vi ser hvordan det går. Jeg gleder meg.

HA EN FIN (LESE)HØST KJÆRE LESER!

HILSEN BEATHE

11 kommentarer om “Oppsummering juli & august 2020

 1. Eg syns du har fått lest ein del dei siste månadane og håper du kjem med fleire anmeldelser utover hausten. Eg elsker instagram, men grundige bokanmeldelser klarer eg ikkje i det formatet. Då blir det blogg.

  «Aldri aldri aldri» syns eg er fantastisk, men eg forstår kvifor du ikkje liker den. Eg er og enig med deg i at ein spør ikkje ei kvinne om ho skal ha barn eller ei, eller om ho er gravid eller ei. For mange er det eit sårt spørsmål fordi ein ønsker seg barn. Eg ønsker meg ikkje barn, og er såpass sterk i det standpunktet at eg bryr meg ikkje om slike spørsmål, men det er ikkje alle som klarer det.

  Korleis kan du sjå «Et sted å høre til» tre gonger? Eg kjem ikkje gjennom den første gongen (eg er på sesong 4 og kjeder meg så intenst), men må bare sjå slutten. Små doser er alt eg klarer, og då går det seint. Gje meg The Crown anyday! Eg har tatt opp Belgravia, men mi mor sier den ikkje var noko særleg og eg har lest boka så det er høyst usikkert om eg gidder å bruke tid på den.

  Digger ideen med bokbyttebibliotek i borettslaget. Eg sendte ei øskje med leseeksemplarer til ei dame på instagram som hadde fått opp eit slikt bibliotek, og heier på slike tiltak på lik linje med lesekiosker og Bookis. Bøker til folket!

  God september, Beathe!

  Liker

  1. Takk🙂Rart at man får spm om barn for det er et utrolig privat tema og mange grunner for at man ikke får/ vil ha. Selv fikk jeg beskjed om at jeg aldri kunne få men har vært heldig og fått tre.

   Hehe…når det gjelder Et sted….det skal sies at siste gang spolte jeg meg frem til høydepunktene. Liker serien godt, både karakterer og handling,men nå må jeg finne meg en ny.

   Belgravia kan sikkert bare hoppes over for det var skuff,det man venter på gjennom episodene skjer i de siste minuttene av siste episode.

   Ja,kjekt med bibliotek, det gleder jeg meg til 🙂

   Liker

   1. Det med barn er så individuelt. Eg har ein far som er tvilling med ei mi tante, og det skjer både i menneskeverda og i dyreverda at ein av tvillingane i jente/gutt-tvillinger kan bli steril. Min far har tre barn med mi mor, mi tante har verken mann eller barn. Om ho kan få barn eller ikkje har eg aldri spurt om. Så eg ser til tider på meg som heldig at eg faktisk har blitt til, for det kunne fort vore han som var steril.

    Ei venninne av mi mor var gift i nesten 11 år før dei fekk barn. Då fekk dei i tillegg tre stk på tre år. Så det vart travelt til slutt.

    Til slutt har eg ei venninne som ønska seg barn med sin mann. Ho har for dårleg helse til å bære fram sjølv, så det endte med surrogati i Ukraina. Utroleg spennande prosess, og det er ingen tvil om at den guten dei har er både høgt elska og høgt ønska.

    Kvar sitt om folk ønsker barn, men alt skal vera respektert av omverda!

    Liker

 2. Det må jeg si Beathe, det var mange bøker av ulik sort du har fått med deg i juli og august. Jeg har nesten bare hørt lydbøker i sommer jeg også, fordi jeg har jobbet manuelt med hendene til utstillingen. Da kan jeg sitte og drømme meg vekk, til kjedelig mekanisk jobbing, Jeg elsker lydbøker. Egentlig tror jeg det er noe man må øve seg for å bli vant til og nå er jeg helt gira på lydbøker. Noen ganger er det fint med papirutgaven ved siden av også, til å bla i og se hva skjedde? også lese det!
  Ok jeg kommer etterhvert med en oversikt. Ha en fin kveld!

  Liker

 3. Så gøy at du har blitt bibliotekar da 🙂 Jeg har bidratt litt til de nye telefonboksbibliotekene, men det er det. Jeg har ikke lest mange av bøkene i leselistene dine, artig når lesingen blir styrt av helt forskjellige ting. Sitter med Bookbites og bestiller det jeg finner av bøker som går gode omtaler, så tar jeg det derfra 🙂
  Gøy med liv på bloggen din, kjør på Beathe, du er savnet 🙂

  Liker

 4. Bra oppsummering Beathe. Håper du blogger mer:)
  Har fått betennelse i den høyre albuen (skrivearmen) , så det blir bare en kort hilsen fra meg nå:)

  Liker

 5. Som du vet er jeg fan av dine oppsummeringer. Jeg blir så glad når de kommer 🙂
  Fint at du har funnet litt bloggelyst
  Av «dine» har jeg kun lest 2. 2 og 10 i juli.

  Liker

Kommentarer er stengt.