Til de voksne av Linn Skåber og Lisa Aisato

EN UTMERKET SAMLING TEKSTER!

For ganske nøyaktig to år siden gav Linn Skåber og Lisa Aisato ut boken Til ungdommen, en samling tekster som gjorde veldig inntrykk på meg. Nå er duoen tilbake med tekster for den mer voksne garde og jeg kan røpe såpass at jeg ikke ble skuffet for dette var veldig bra.

Denne gangen har Skåber brukt både egne og andres erfaringer for å beskrive et voksenliv. For hva er det å være voksen? Man skal etter all sannsynlighet ha sluppet taket i det kaoset som eventuelt rådet i ungdomstiden og man skal være rimelig trygg på seg selv eller? Men vet vi hvem vi er og vet vi å sette pris på og glede oss over livet og er vi nysgjerrige nok på det? Dette og andre spørsmål stiller Skåber i denne nydelig illustrerte boken. I løpet av et liv så den tiden man er voksen den tiden som varer lengst og sånn sett kanskje en særs viktig tid? Om ikke mer viktig enn de andre fasene så i hvert fall like viktig.

Boken er delt opp i 33 tekster samt inneholder et fint forord hvor Skåber blant annet beskriver voksenlivet som en dag på stranden. I tillegg finner man små sitater innimellom de ulike fortellingene og selvfølgelig nydelige illustrasjoner fra Aisato. Hun skuffer aldri.

En av historiene jeg likte veldig godt er den som heter Hemmeligheter. Den foregår inne på en dagligvarebutikk og vi observerer og får ta del i noen av kundenes innerste hemmeligheter. For eksempel Erlend på 47 som er innom for å kjøpe kviteseidsmør, han er gift med Sigrid som han er veldig glad i men han ser også frem til gruppesex på pornohub.
Eller Randi på 45 som har handlevognen full og er bekymret for om hun har dekning på kortet. Hun skal ha gjester om kvelden og er opptatt at alt stemmer, samtidig håper hun at det ikke blir oppdaget at hun forfalsket reiseregninger for 72 000 kr!
Til slutt har man Sivert på 45 som er innom for å plukke med seg noen tubeoster som ungene er så glad i. Han reflekterer over de andre hyggelige kundene som er innom, hvor glad han er i konen og barna sine og ikke minst hvor mye han elsker Danny som han møtte på Grindr.
Som illustrasjonen beskriver så har noen større og tyngre hemmeligheter å bære på enn andre.

Fortellingen Om det kunne vært som på film møter vi en kvinne som er innom på Meny for å handle mens hun prater i telefonen. Tydeligvis prater hun med en venninne om det å ikke finne den rette typen og enser knapt den hjelpsomme fyren som tydeligvis har lagt merke til henne. Vel, nå er jeg overbevist om at det går an å treffe the one and only mellom sennepsglass og grandiosapakker.

Nå er det ikke slik at alle tekstene er hentet fra en dagligvarebutikk selv om mine to eksempler over kan tyde på det. I historien Lisa og Jacob treffer vi et par som bestemmer seg for å gå fra hverandre og her ser vi hvordan begge to forholder seg til det som skjer.

Her er en av sitatene som er å finne mellom to historier og dette var veldig sårt og fint syntes jeg. Aisato klarer alltid på en slik formidabel måte å fortelle så mye på hvert eneste bilde hun lager.

Den siste historien jeg vil nevne er den som heter Cowboy og kokk og handler om en far som kanskje ikke har livet sitt helt på stell og det hender at ting går litt i surr når det gjelder hva den lille sønnen skal ha med seg og ikke på skolen for å nevne noe. Han gjør så godt han kan men det er kanskje ikke nok for den tidligere samboeren og i hvert fall ikke for den nye kjæresten hennes, kokken William. Dette var en utrolig sår fortelling og kanskje en av de jeg likte best i samlingen. Illustrasjonen under er fra en annen fortelling, men jeg likte den så godt at den måtte komme med.

Det er mye trivielle ting som skjer i disse fortellingen og det er mange jeg ikke har nevnt noe fra. Blant annet hun som ser på den voksne sønnen sin går mot sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Han skal flytte fra henne for å studere i utlandet.

Det er mye å kjenne seg igjen i og det som skjer i mange av disse fortellingene kunne vært hvem som helst av oss. Alle tekstene har mer eller mindre en alvorlig undertone i seg men de er alle skrevet med den etter hvert så velkjente humoren til Skåber.

Må si at jeg liker at det skrives bøker om helt vanlige mennesker i de mest vanlige situasjoner man kan komme ut for i løpet av et voksenliv. Noen ser ut til å ha det meste på stell mens andre sliter med at de er ensomme. Andre igjen merker at alderdommen begynner å nærme seg.

Jeg storkoste meg med denne samlingen for jeg liker at det er en lett blanding mellom humor og alvor for slik er jo livet også. Noen historier falt jeg mer for og noen gjorde mer inntrykk på meg enn andre igjen uten at noen var dårlige av den grunn for det var de ikke. Når jeg skal gjøre opp status er det helhetsinntrykket jeg sitter igjen med som teller og det er tommelen opp her i fra. En fin bok å gi bort i gave eller beholde selv, og ikke minst plukke frem igjen flere ganger for å nyte både tekst og bilder.

ANBEFALES!


Forlag:Pitch
Tittel: Til de voksne
Forfatter:Linn Skåber
Illustratør:Lisa Aisato
Format:Innbundet
Sideantall:
Utgitt: 2020
Kilde: Leseeksemplar tilsendt fra forlaget

Forfatter & Illustratør

Foto: Pitch.no

Forfatter Linn Skåber er født i 1970 og er en norsk skuespiller,komiker og tekstforfatter. Hun er utdannet ved Statens teaterhøgskole og Westerdals. Hun har spilt i en rekke revyer og teaterforestillinger i tillegg til både tv-program og filmer.  Hun debuterte som forfatter i 2018 med boken Til Ungdommen og har i tillegg til denne nye vært redaktør på boken 30 dager i april som kom ut tidligere i år og er en av de første «koronabøkene».

Illustratør Lisa Aisato er født i 1981 og er en norsk illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun har vært med og skrevet samt illustrert en rekke barnebøker. Hun debuterte som forfatter i 2008 med boken Til min elskede. Hun har skrevet og illustrert flere bildebøker etter det og har vært illustratør på en rekke bøker som er skrevet av andre forfattere.

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Til de voksne av Linn Skåber og Lisa Aisato

 1. Denne skal kjøpes og leses! Alle hemmelighetene minner om «Snokeboka» til Lisa Aisato. Det er ei billedbok for barn med ei flue som ser ein gjeng med folk i ein heis, men korleis er privatlivet til disse folka når dei ikkje er i heisen?

  Liker

  1. Ja,den har jeg og du har rett-hemmeligheter kan minne litt om den. Jeg tenkte å kjøpe Solvokteren også i høst for jeg digger illustrasjonene til Aisato.

   Kos deg med boken når du kommer så langt 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.