1001-lesesirkel August:De skrekkelige barna av Jean Cocteau

ÅRETS MEST SPESIELLE ROMAN

 

I Elidas lesesirkel for August skulle vi lese en bok av en mannlig forfatter og siden jeg  ikke har skrevet om denne ennå så falt valget på denne som må være den mest spesielle boken jeg har lest i år, og kanskje ikke så rart siden forfatteren var en skikkelig fargeklatt og var med det parisiske avant-garden på 20-og 30-tallet og kanskje denne romanen gjenspeiler litt av det eksperimentelle de drev med på den tiden. Jeg leste boken i mars i år og fremdeles sitter den i men heldigvis har jeg en god del notater å støtte meg på når jeg nå skal prøve å skrive en liten omtale av den.

de skrekkelige barnaRomanen De skrekkelige barna handler om det noe spesielle søskenparet Elisabeth og Paul. Det hele starter nok så uskyldig når det oppstår en snøballkrig i skolegården mellom Paul og Dareglos,men skolen har tydeligvis ingen toleranse for slikt og siden Dareglos, den største drittsekken på skolen staret det hele ble han utvist. Paul er forelsket i ham og når han får høre at Dareglos er utvist fra skolen ser han ikke noe poeng med å møte opp og blir hjemme.

Søskenparet har delt rom siden de var små og når moren dør etter lang tids sykeleie faller det dem ikke inn å endre på dette. I stedet lager de sin helt egen verden på dette rommet og forlater det kun når de må.
Faren deres var rusmisbruker og døde når de var liten og nå som moren er borte er det kun husholdersken igjen til å ta vare på dem,men hun lar dem styre på helt som de vil. Her bestemmer de reglene selv og det er få som slipper inn i denne verden de har skapt, men etter hvert så slipper de vennene Agathe og Gérard inn. Vel, Elisabeth er en sykelig sjalu person og når hun skal prøve å kontrollere både broren og de to vennene sine glir det hele over i ren galskap, noe som skulle få tragiske konsekvenser…..

Gjennom hele boken finnes det intime og incestiøse undertoner uten at dette noen gang blir nevnt direkte, men det er tydelig at dette foreldreløse søskenparet nærer usunne følelser for hverandre. Både dette og andre ting som skjer i romanen gir et bilde på hva som kan skje når barn og unge får utvikle seg fritt og helt uten grensesetting.

Cocteau skriver godt og dette er  en kort bok, men likevel syntes jeg å  huske at jeg brukte noe tid på den for det er litt å ta inn over seg og skulle akseptere på en måte. Boken jeg har inneholder i tillegg illustrasjoner, helt enkle streker men som er med på å gi ekstra dybde til innholdet. Dette er en merkverdig bok  som er så pass spesiell at den blir med deg i lang tid etterpå.

ANBEFALES!

 


Forlag: Tiden
Original tittel:Les Enfants terribles
Norsk tittel:De skrekkelige barna
Forfatter:Jean Cocoteau
Oversetter: Birgit Tønneson
Format:Pocket
Sideantall:117
Utgitt:1929
Min utgave:2005
Kilde: Kjøpt

 

Forfatter

jean cocteau
Foto: Wikipedia

Jean Cocteau(1889-1963) var en fransk multikunstner, forfatter,dikter, dramatiker, maler, designer og filmskaper. Han ga ut mange diktsamlinger og romaner i tillegg til mange filmer.

 

 

 HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “1001-lesesirkel August:De skrekkelige barna av Jean Cocteau

  1. Ei kort og grei bok skal ein lese ut frå sidetalet, men med handlingen sitter den nok godt i som du skriver. Kjekt at du skreiv om denne spesielle 1001-boka 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.