Bok & Kulturhjørnet#14: Bloggbursdag,Nobelprisen i litteratur & influenserstempel.

bok-og-kulturhjc3b8rnet-ok

FÅR VI MINST ÈN KVINNELIG VINNER?

Som mange av dere vet så har jeg mitt eget lille Nobelkvinne-prosjekt på gang og har hatt det siden i fjor sommer. Vel, det går ikke veldig bra med selve prosjektet siden det er ti kvinner igjen å lese, noen færre om jeg tar bort de jeg har lest noe av før – uansett så er det ikke sjanse til å få det ferdig før torsdag. Jeg har  bestemt meg for å fortsette prosjektet likevel og om to dager er det duket for to nye prisvinnere og jeg håper inderlig at det blir minst èn kvinnelig mottaker.

Det kan godt være at tiden er inne for en kvinnelig vinner og på bok365.no kan man lese at på bettinglisten hos Unibet ligger det tre kvinner øverst og aller øverst troner kanadiske Anne Carson, poet og proffesor i klassisk litteratur. Lenger nede på samme listen finner man Margaret Atwood.

Jeg har lest en bok av Anne Carson og ser frem til en ny oversettelse fra henne men jeg må si at jeg holder en knapp på Margaret Atwood, hun hadde virkelig fortjent å få prisen og det sier jeg til tross for at jeg ikke har lest så veldig mange bøker av henne. Heldigvis har jeg mange på lur og ser frem til å lese mer av henne.

Skal jeg gjette vil jeg tippe Margaret Atwood og Haruki Murakami, men håper egentlig på to kvinner denne gangen.

 • I dag har 40 bransjefolk kommet med sine forslag til hvem de to prisvinnerne er og mange nevner nettopp Margaret Atwood. I morgen kan man lese hvem norske forfattere tror kommer til å stikke av med prisene. Jeg er utrolig spent og gleder meg veldig til fasiten.
 • På mandag blir vinneren av bookerprisen annonsert og jeg holder en knapp på Atwood der også. Hvor kult hadde det ikke vært om hun hadde tatt en dobbel, nobelprisen og booker.
 • Jojo Moyes har kommet ut med ny bok som har blitt beskyldt for å være litt for lik en annen forfatters,dette kan du lese mer om her. Vi hadde en lei plagiatsak her i Norge i begynnelsen av året husker jeg da en av mine norske diktfavoritter ble beskyldt for plagiering.
 •  BLOGGBURSDAG: Ikke en verdensnyhet akkurat men i går var det 8 år siden jeg skrev min aller første post som bokblogger, og siden den gang har jeg skiftet plattform og navn «et par ganger». Jeg har blogget helt siden 2007 så det begynner å bli noen år. Aner ikke hvor mange besøk jeg har hatt i denne perioden siden statistikk har forsvunnet på veien, men dette er mitt innlegg nummer 1778 og det ligger 19 712 kommentarer og svar fra meg i disse innleggene. Gjennomsnitt er da 11 kommentarer og svar pr innlegg, Syntes det er litt gøy med slike «funfacts».

 

LURER JEG LESERNE MINE?

 

I sommer kom Forbrukertilsynet med nye regler til hvordan vi skal forholde oss i sosiale medier(Facebook,insta,egen blogg, osv..) med hensyn til merking av innlegg som reklame om vi omtaler en bok vi har mottatt som leseeksemplar/ anmeldereksemplar fra et forlag. Dette har både jeg og andre reagert kraftig på og jeg vet at dette blir diskutert på lukkede forum men siden jeg ikke er med der føler jeg for å si litt av det jeg har på hjertet her i stedet.

I regelverket står det at man umiddelbart skal oppfatte at det er en reklame eller en annonse man ser på. Men er virkelig en bokomtale for en annonse å regne selv om man har fått tilsendt et leseeksemplar fra et forlag?
Ja,mener Forbrukertilsynet,nei mener jeg, fordi det er vesentlige forskjeller mellom en såkalt influenser hvis agenda er å tjene penger på bloggen sin og har det som levebrød å reklamere for ulike firma og en som blogger om bøker fordi en er lidenskapelig opptatt av det skrevne ord og vil formidle dette ut til sine lesere og uten noen som helst godtgjørelse utover det å eventuelt motta et leseeksemplar.

Min oppfatning er at influensere har egne avtaler med sponsorene sine om nettopp å si noe positivt om et produkt, det er det de er betalt for å gjøre. De får lønn i tillegg til produkter og annen godtgjørelse for å fremme et produkt som de selger. Og jeg kan ikke med min beste vilje se at det kan sammenlignes med en litteraturformidler som mottar leseeks fra forlag uten noen som helst forpliktelser utover det å være hjemme for å motta pakken når postmannen kommer.

Jeg skrev litteraturformidler for i mine øyne ligger en bokblogger og andre som snakker om litteratur på ulike arenaer tettere opp mot en avisanmelder enn en «rosablogger» eller såkalt influenser. Avisanmeldere er underlagt en redaksjon og slipper dermed å merke anmeldelsene for reklame.

Ser at noen innlegg på insta kan oppfattes eller kanskje kan komme innunder reklamestempelet for det er en trend med instastoryer hvor man har tatt bilde av boken og skriver: «Tusen takk @hvilketsomhelstforlag for boken jeg har fått tilsendt.»
Samtidig tenker jeg at hvem som helst forstår vel da at dette er en bok de har fått gratis av forlaget de tagget i innlegget?  Har du kjøpt en bok på en nettbokhandel så takker du vel ikke forlaget for boken i etterkant?

Jeg kommer ikke til å bruke verken «Reklame» eller «Annonse» i mine innlegg av flere grunner

 • Jeg har betalt flere hundre kroner inne på min wordpress konto fordi jeg ikke ønsker å ha reklame på bloggen min, da begynner jeg ikke å bruke det i innleggene mine. Hadde jeg ville tjene penger på bloggen min hadde jeg valgt andre ting å skrive om enn litteratur.
 • Skal jeg ha disse merkelappene på innleggene mine så er det kanskje på tide at også litteraturformidlere får betaling for bokomtalene man skriver om enn i en mindre skala enn de som får 50 000 pr bokomtale (Da snakker vi influensere som inngår avtaler med forlag hvor de får betalt for å skrive positivt om en bok og er så langt unna det bokbloggere driver med som man kan komme) Det eneste problemet blir da hva forlagene eventuelt er villig til å betale en litteraturformidler for å «slakte» en bok.
 • Er «Reklame» eller «Annonse» det første leserne mine ser når de kommer inn på bloggen forteller det dem at jeg ikke er helt til å stole på, da kan de ikke ta det som står i bokomtalen på alvor fordi det vil fortelle dem at jeg er kjøpt og betalt av det  forlaget boken kommer fra. Dette er med på å ødelegge min integritet og undergrave den jobben jeg gjør som litteraturformidler. En jobb jeg gladelig gjør uten noen som helst godtgjørelse fordi dette er en hobby og noe jeg virkelig brenner for.

At Forbrukertilsynet ikke kan se forbi den lille detaljen at vi av og til får tilsendt et leseeksemplar av et forlag, som attpåtil er stemplet og dermed ikke har noen verdi er veldig synd. Og at det er på dette grunnlaget at de likestiller oss med en gruppe som vi overhodet ikke har noe tilfelles med da vi driver med to vidt forskjellige ting, litteraturformidling kontra reklamevirksomhet.

Når man tenker på bokanmeldelser i aviser som ikke får mye spalteplass og de aller fleste er å finne bak betalingsmur sier det seg selv at vi som selvstendige litteraturformidlere gjør en utrolig viktig jobb for litteraturen generelt  her i Norge enten man velger å skrive korte omtaler på insta eller lengre omtaler på en blogg. Denne jobben må ikke undergraves.

Selv kommer jeg til å fortsette å merke innleggene mine med «leseeks» eller «anmeldereksemplar», mulig jeg legger til «tilsendt fra forlaget» og det tenker jeg er nok for ikke å lure leserne mine som Forbrukertilsynet er så opptatt av at jeg ikke skal gjøre.
Nei, jeg har overhodet ingen intensjon om å lure leserne mine og det er nettopp derfor jeg er opptatt av å beholde min integritet og dermed ønsker jeg ingen reklame på bloggen.

Derfor kommer det ikke på tale å merke innleggene mine med reklame, da avstår jeg heller fra å skrive om bøker som er leseeksemplar. Noe som er synd for det betyr at en del litteratur ikke blir skrevet om og det fortjener verken forfatterne eller litteraturen generelt.

Tenker også at man ikke skal undervurdere leserne sine og jeg tror neppe at noen av dem føler seg lurt av meg fordi om det står «leseeksemplar» nede i innlegget hvor det står andre fakta om bok og forfatter. Og de som ikke forstår hva et leseeksemplar er leser neppe bokanmeldelser i utgangspunktet.

Ser at noen har begynt å omtale bokbloggere og andre som driver med litteraturformidling for både «bokinfluenser» eller «påvirker» og jeg må si jeg er skeptisk til denne bruken for det kan være med på å skape et inntrykk av at vi er mer lik «rosabloggere» eller «influensere» enn det vi faktisk er og det mener jeg er meget uheldig.

 

 

HILSEN BEATHE

17 kommentarer om “Bok & Kulturhjørnet#14: Bloggbursdag,Nobelprisen i litteratur & influenserstempel.

 1. Veldig bra det du skriver om «Reklame»/»annonse» vs «leseeksepmlarer». Jeg deler dine tanker fullt ut, og har tenkt og tenker i samme baner selv.
  Skal vi merke innleggene våre med «reklame» skal vi ha betalt for det. 🙂
  For de som allerede har reklame på bloggene sine, gjør det kanskje ikke så stor forskjell- men for oss bokbloggere som i årevis har vært opptatt av integritet og av å ha reklamefrie blogger, så er det en helt annen sak.
  Ang insta- så har jeg ingen planer om å merke eventuelle bokbilder med «reklame» . Da avstår jeg heller fra å legge ut bilder av bøker som jeg har fått som leseeksemplarer. Jeg skjønner at bokbilder på insta kan oppfattes som reklame- men relativt grundige blogganmeldelser er noe annet.

  God natt.:) (sier hun som nå anser seg ferdig med den diskusjonen. Har brukt noen timer på den i lukket forum også, og er egentlig ganske lei av hele greia. Men jeg synes det er flott at du blogger om det altså)

  Liker

 2. Ja,det forstår jeg veldig godt at du er men siden jeg ikke får deltatt der ble det viktig for meg å få et lite utløp her. Nå som jeg har skrevet og fått ut innlegget ser jeg heller ikke noen grunn for å diskutere dette noe særlig mer. Det virker som det er en gjengs oppfatning av at det blir feil å likestille oss med en annen gruppe med en helt annen agenda enn det vi selv har og man får bare håpe at Forbrukertilsynet ser at det virkelig er en forskjell her, og at de ikke bare ser på dette med leseks.

  Når det gjelder insta så kommer ikke jeg heller til å merke det på en annen måte enn det jeg gjør pr i dag, men kanskje slutte med ukefangst innleggene. Men bilder med bøker man holder på å lese i er vel ikke reklame og da bør det holde med #leseeks.

  Merker at jeg blir helt matt av dette og det skal bli kjekt å få det litt i bakgrunnen.

  Ha en god natt, Anita og sove godt 🙂 Snart natta her også..

  Liker

  1. Ja, enig med deg. Bra du skriver om det, så det ikke kun holdes innenfor lukket forum.:)

   Glemte å si Gratulerer med bloggbursdag Du er en skikkelig gammel traver:)
   Og heia Atwood.:) Det blir spennende med Nobelprisen, mer spennende det enn Booker, synes jeg.

   Liker

   1. Ja, jeg tenkte det kunne være viktig at det kom ut også og ikke bare foregår i et lukket forum selv om det selvsagt kunne vært kjekt å følge diskusjonen der også.

    Ja,det begynner å bli noen år nå, 12 år tilsammen.
    Nobelprisen i litteratur er vel det jeveste man kan oppnå så den står nok litt høyere i kurs her også selv om jeg liker å følge litt med på booker i tillegg.

    Helt på siden: Jeg leste en artikkel om Haddy sin bok i dag og jeg var egentlig ikke tenkt å lese den men kjenner jeg blir nysgjerrig selv om man tilsynelatende har hørt denne historien før, om kvinnen bak mannen som nekter å tro at mannen har vært slem mot noen og at alle de andre lyver på ham.

    Liker

    1. Ja, det er bra det blir løftet ut av det lukkede rom. Problematikken er jo omtalt i Klassekampen m.fl. så det er jo ikke noe «hemmelig» akkurat.


     Ang Haddys bok, så har jeg fulgt med i media og så Lindmo sist fredag der hun deltok. Jeg er usikker på om jeg skal lese boka. Jeg er også lei hele Giske-saken. Jeg tror forøvrig at vi i fylket hans ser litt annerledes på dette enn søringene. Det virker slik på kommentarer og reaksjoner. Vi her oppe er litt mer forsonende med Giske.
     Når et gjelder Haddy synes jeg det er helt greit at hun kommer med sine ytringer. Det er jo ikke bare slik at hun forsvarer ham. Mange menn i Giskes alder har nok vært litt mer klåete og nærgående enn godt er, og han har nå vært en festløve og ikke helt skjønt sin posisjon og hvordan han har virket på kvinner. Men han må jo få lov til å ha muligheten til å endre seg? Og dette tror jeg nok han har lært mye av.
     At han også ble utsatt for et rått maktspill i AP, det tror jeg garantert.
     Jeg undrer meg stadig over hvor dømmende og harde folk i kommentarfeltene er.

     Liker

     1. Jeg er ikke helt sikker på hva jeg syntes om at hun har gitt ut bok om dette. Det er på en måte fint at den siden kommer frem, stormen de har stått i og få hennes versjon av det. Men om det er slik at hun i boken har kalt varslerne for løgnere fordi han ikke har gjort noe som helst galt,det syntes jeg overhodet ikke er greit. Da må de på ny måtte forsvare seg ovenfor en ny person – Haddy.
      Det er visst også slik at hun i boken nærmest har «røpet» identiteten til noen av varslerne som var anonyme og det heller ikke greit. Men for all del det kan være ting i boken som det er bra kommer frem og hun har selvfølgelig rett til å gjøre det hun gjør, men kanskje de involverte burde få visst det på forhånd. Man ser at det har vært tilsvarende episoder om akkurat dette den senere tid så jeg skulle tro at forlagene også var mer obs på dette.

      Jeg både vil og ikke vil lese boken, kanskje jeg skal vente til det eventuelt har roet seg litt.

      Liker

      1. Jeg tenker at skal man vite hva Haddy har skrevet, eller sagt, så må man lese boka selv eller høre intervju med henne. Jeg har aldri sett/hørt at hun har kalt noen løgnere. Jeg har derimot sett at Line Oma har påstått at Haddy har kalt henne løgner- og det er noe helt annet og en svært partisk opplevelse.

       Liker

       1. Helt klart, man må lese og vurdere selv. Leste en artikkel av en som hadde lest boken og det hadde visst stått der, men uansett så vil det vel alltid være noen som ikke blir fornøyd med at en slik bok blir gitt ut. Man skal vel være forsiktig med å synse både i den ene og andre retningen.

        Liker

 3. Bra skrevet om reklamemerking og det er ikke kun fordi jeg er enig i ditt valg. Heldigvis er bloggen min så liten at jeg slipper å tenke på sånt.
  Gjetter på at 2 kvinner får Nobelpris i litteratur på torsdag 🙂
  Jeg er liker Bok & Kulturhjørnene dine veldig godt. Og grattis med jubileum 🙂

  Liker

  1. Takk 🙂 Og liker at du er enig. Vet ikke om bloggen min er så stor men slike ting som dette får man jo til å undre seg på om det er verd å motta leseeks i det hele tatt. Kanskje en rett og slett skulle sluttet helt med det og heller blitt flinkere til å bruke biblioteket i stedet…

   Krysser fingrene for to nobelkvinner jeg også og Joyce Carol Oates er også et navn som nevnes i denne forbindelse.
   Kjekt å høre at du liker «Bok & kulturhjørnet», skulle jo egentlig slutte med det men de har det med å dukke opp med ujevne mellomrom likevel 😉

   Liker

 4. Eg høyrte NRK Bok i går kveld, og der vart Marilynne Robinson nemnt som mogleg Nobelpris-mottaker. Eg har lest Gilead-serien hennar, ho har mottatt Pulitzer-prisen og vore på Booker-lista så om ho mottar den framfor Atwood så blir eg ikkje lei meg. Men eg heier på Atwood. I både Nobel- og Booker-samanheng.

  Reklamemerking er ein anna sak. Eg har fulgt med litt frå sidelinja, og kjem ikkje til å skrive om bøker eg mottar om det skal bli sånn at innlegga må merkes. Eg mottar i utgangspunktet så lite fordi eg ikkje vil ha bøker eg leser ei gong i bokhylla, så eg ser ikkje på det som eit problem for min del. Eg bruker biblioteket og det fungerer fint for meg. Dei bøkene eg ønsker å lese med det same kjøper eg heller.

  Ha ein fin onsdag, Beathe!

  Liker

  1. Ja, har sett Marilynne Robinson på lister også, NRK bok programmet har jeg ikke fått med meg så det må jeg lete opp en dag. Jeg har «Lila» boken og det er vel tredje boken i Gilead-serien, nå ble jeg minnet på at jeg bør skaffe meg de to første bøkene.

   Ja, er helt enig og tenker det samme ang merking. Nå mottar jeg jo en del leseeks selv om jeg hadde planer om å kutte disse ut i år, det har jeg ikke lykkes med men det er ingen tvil om at ting vil bli annerledes om det er dette som blir/ er regelen.

   En fin onsdag til deg også, Elida! 🙂

   Liker

 5. For en fantastisk måte å starte dagen, håper alle leser dette, spesielt Forbrukerrådet, forlagene og alle de som ikke vet hva en bokblogg er for noe. Det er jo en grunn for at du, jeg og mange flere ikke har reklame på bloggen allerede, og våre personlige tanker om bøkene vi har lest kan umulig leses som annet enn nettopp det, ærlige meninger.
  Gratulerer med dagen! setter av torsdagen til å bite negler angående Nobelprisen 🙂

  Liker

  1. Så bra at du syntes det, Tine og tusen takk for deling av innlegget! 🙂 I mine øyne blir det litt vel firkantet om de ikke ser forskjell på noen som sprer leseglede / litteraturformidling og de som driver med reklame med hensikt å tjene mest mulig penger.

   Ja,blir spennende med morgendagen og litt kult at flere norske forfattere har valgt de samme forfatterne som meg når de har tippet vinnerne:-)

   Liker

 6. Gratulerer med bloggbursdag! Jeg har det slik som deg Beate, jeg betaler til WordPress for å ha reklamefri blogg, da er det bortinatta å merke en bokomtale med noe som helst! Vi får håpe Forbrukerrådet tar en ny runde på dette ellers er biblioteket et godt alternativ! Jeg håper inderlig at Atwood får Nobelprisen, hun fortjener den sånn. Fint innlegg!

  Liker

  1. Takk for det, Bente og tusen takk for kommentar! 🙂

   Ja,ikke sant? Tror noen forlag er i dialog med Forbrukertilsynet så jeg håper de kommer til en enighet som er til å «leve med», for merking av innlegg blir helt uaktuelt. Helt ok å bruke biblioteket selv om jeg elv har en liten fobi mot akkurat det, men jeg låner bøker innimellom.

   Ja, vi heier på Atwood ❤

   Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.