Hmm…..tittelen på innlegget ble nesten som bokryggpoesi…
Laber blogginteresse om dagene (både på egen og andres blogg) og SoMe forøvrig gjør at jeg denne gangen tyr til en aldri så liten samleomtale av de fire lydbøkene jeg har hørt i mars og april. Jeg har hatt papirutgaven liggende på tre av bøkene og har bladd litt i disse før jeg skrev omtalen, men for det aller meste så blir dette en «fritt etter hukommelsen»-omtale, eller latmannsblogging om du vil.
Første bok hørte jeg nå i helgen og den er skrevet av forfatteren bak ungdomsboken Simon vs the Homo Sapiens agenda, Becky Albertalli og med seg på laget hadde hun Adam Silvera.
What if it`s us handler om to 17 år gamle gutter, Ben og Arthur, som treffer hverandre på et postkontor hvor Ben skal poste en pakke til eks-kjæresten. De skilles uten at Arthur får navnet til Ben og mye av boken består av at guttene skal prøve å finne hverandre igjen, noe de gjør. Men så er det dette med at Arthur skal flytte tilbake til Georgia etter sommeren, mens Ben skal fortsette å bo i New York.
Men før den tid rekker guttene å ha en rekke heller småpinlige dater, og til og med foreldrene deres møtes i løpet av disse korte sommerukene som gjenstår.
Boken rekker ikke helt opp til boken om Simon, men likevel så var det en helt grei bok å lytte til. Litt vel mange klisjèer underveis og sekvenser jeg ikke syntes fungerer så veldig godt. For eksempel sier Arthur et sted at leppene til Ben var som Emma Watsons(Hun fra Harry Potter vet du), men hallo, med tanke på at begge liker gutter så var vel ingen av dem ville kysset henne likevel så hvorfor ikke legge til en beskrivelse av en mannlig skuespiller i stedet.
Boken er lagt opp slik at både Arthur og Ben kommer til ordet i hver sine kapitler og slik går det gjennom hele boken. Etter det jeg har forstått så er det Albertalli som er forfatteren bak Arthur og Silvera som er forfatteren bak Ben. De er like gammel men likevel fremstår Arthur nærmest som en yngre jente i stedet, utrolig naiv for å være 17 etter min mening, mens Ben virket å være rundt 20 og ikke 17, men kanskje det er fordi han er litt mer erfaren enn Arthur. Alt i alt en fin bok om den aller første kjærligheten(fra den enes side i det minste) og den som vi vet som oftest ikke varer….
Boken skal filmatiseres og jeg kommer nok sikkert til å se den selv om jeg ikke har noen forhåpninger om at den blir en ny «Love, Simon»- film.
Forlag:Simon & Schuster Children’s Forfatter: Becky Albertalli & Adam Silvera Format:Lydbok Spilletid: 9t 48 min Utgitt: 2018 Kilde:Storytel
Neste bok ut er Vera av den svenske forfatteren Anne Svärd, og dette var mitt aller første møte med henne men det blir ikke det siste for dette var veldig bra.
Forlagets omtale:
Under falskt navn kommer franske Sandrine fra krigens mørke til et varmt forsommer-Sverige. Året er 1945. Hennes eneste bagasje er et ufødt barn hun ikke vil ha, og en hemmelighet som hun er forberedt på å gjøre hva som helst for å holde på. Sju måneder senere står hun brud på en øy langt ute i skjærgården. Ingen i brudefølget kjenner bakgrunnen hennes. Ved å si ja til den dobbelt så gamle legen Ivan, gifter Sandrine seg inn i en fremmed verden: den fryktinngytende overklassefamilien Ceder. Under bryllupsnatten raser en snøstorm over skjærgården og hele festfølget blir værfast. Det er som om denne natten bærer bud om hvordan resten av ekteskapet skal bli – en iskald allianse bygget på hemmeligheter, løgner og redsler.
Boken heter Vera men henne hører vi ikke så mye om men kanskje vi gjør det i oppfølgeren som forfatteren visstnok skal være i gang med. Denne boken handler for det aller meste om Veras mor, Sandrine.
Boken begynner med vinterbryllupet mellom den 17 år gamle Sandrine og den 33 år gamle legen Ivan, året er 1945 og de befinner seg i den svenske skjærgården. Det er så kaldt på denne tiden at alt fryser selv om de er innendørs. På denne tiden er Sandrine høygravid og hun har fått snurret kjolen så stramt for å skjule gaviditeten. Sandrine føder Vera samme kveld og blir en del av Cederfamilien, overklassen.
Vi får et godt innblikk i Sandrines tilværelse i Cederfamilien og ikke minst hennes ensomhet. Det blir fort klart at ekteparet ikke delte seng og Ivans mor gikk stadighet bort til Sandrine og maste om at hun ville ha barnebarn. Jeg hadde mine mistanker til Ivans tilsynelatende manglende interesse underveis og fikk disse etter hvert bekreftet.
I tillegg får vi høre om Sandrines tidligere liv sammen med moren og søsknene, hennes forelskelse i Levi og hendelsene som gjorde at hun i det hele tatt kom til Cederfamilien.
Denne boken likte jeg godt og det er ingen tvil om at forfatteren kan skrive og formidle en historie på en utmerket måte. Likevel er jeg noe usikker på om jeg burde ha lest denne på papir og ikke bare hørt lydboken. Boken er forøvrig nydelig lest inn av Maria Sand.
Men siden boken ligger her så kommer jeg nok til å lese boken før jeg leser fortsettelsen, for forhåpentligvis får vi høre mer om Sandrine, denne kvinnen som det egentlig ikke er så lett å kome inn på, og ikke minst datteren hennes Vera som andre i Cederfamilien tar seg av.
Forlag:Lydbokforlaget/ Gyldendal Forfatter:Anna Svärd Format: Lydbok/ Innbundet Spilletid/ Sideantall:10 t 57 min/ 384s Utgitt:2017/ på norsk 2019 Kilde:Lytte/leseeksemplar
Neste bok ut er en bok om kjærlighet mellom en ung student og hennes noe eldre professor, og den er skrevet av en av vårens debutanter.
Forlagets omtale:
Rakel har aldri forstått hvordan man får venner. De beste vennene hennes er bokstavene, tallene og fantasivennen David. Dessuten har hun et stort talent for misforståelser. Der andre ser fergekryss på fjorden, ser hun fergekyss.
Når hun flytter til Oslo for å studere, møter hun matematikkprofessoren Jakob. Han arbeider med en roman om Sofja Kovalevskaja, den første kvinnen som ble professor i matematikk. Hun hadde et nært forhold til veilederen sin, og Rakel og Jakob innleder også et hemmelig kjærlighetsforhold.
Men Rakel blir syk, og fra sengen fabulerer hun om Sofjas liv. Kan Sofja hjelpe henne med å forstå seg selv og forholdet til verden og kjærligheten?
I første del av boken får vi høre om en ensom Rakel som har en fantasivenn som hun kaller David. Rakel er født i et annet land og moren hennes snakker ikke så godt norsk. Hun tenker heller ikke som alle andre på hennes alder, så den kan også være en av grunnene til at hun ikke har så mange venner. Hun spiller fiolin og elsker å drive med matamatiske oppgaver og ordspill.
Hun reiser etter hvert til Oslo for å studere og der treffer hun matamatikkprofessoren Jakob som hun liker godt å snakke med og han ser tidlig at hun har spesielle talent. Selv holder han på med en roman om den første kvinnelige professoren i matematikk, russiske Sofja Kovalevskaja(1850-1891) en kvinne Rakel snart identifiserer seg med.
Hun og Jakob innleder snart et forhold, og gift som han er så venter Rakel på at han etter hvert skal gå fra konen sin… så blir Rakel ME-syk og flytter hjem til foreldrene sine…. og det er ille å lese om en ung kvinne som blir sengeliggende og henvist til rommet sitt.
Jeg stiller meg veldig undrende til men det kan godt være at det er slik, i såfall er det veldig skremmende. Men i boken står det at Rakel må ta et kurs som koster 15 ooo for en helg som liksom skal gjøre deg frisk og tar du ikke dette kurset så stopper NAV pengene dine. Jeg opplevde ikke noe slikt da jeg var under utredning men når det videre står en beskrivelse av dette kurset så er det ikke vanskelig å forstå at det er «Lightning process»som Live Landmark står bak det her er snakk om og jeg må si at jeg blir skremt om det offentlige tvinger folk til å ta dette kurset som ingen har lov å si noe om i ettertid eller blir du ikke frisk etter et helgekurs så er det din egen feil, og for dette tjener arrangøren uhorveldig mye penger på andre sin desperasjon. Jeg har hørt mye om dette og jeg håper inderlig ikke at dette er et «must» å gå gjennom. Men nok om det.
Det var en fin debut om enn så syntes jeg den periodevis var litt klisjeaktig, særlig at hun fremstod så veldig naiv og barnslig i forhold til Jakob, og dette med at hun ventet på at han skulle gå fra konen sin, dette er ting man har hørt om mange ganger. Aller best likte jeg de sekvensene hvor det var snakk om den russiske professoren og ble veldig nysjerrig på henne. Ordspill og bokstavforbytting,forfatteren heter Klara Hveberg, og hovedpersonen het Rakel Havberg, det skulle ikke forundre meg om hovedpersonen har mye av forfatteren i seg.
Forlag:Lydbokforlaget/Aschehoug Forfatter:Klara Hveberg Format: Lydbok/ Innbundet Spilletid/Sideantall:6t 39 min Utgitt: 2019 Kilde:Lytte/leseeksemplar
Siste bok ut i denne omgang er boken jeg hørte aller først og den er skrevet av en tysk forfatter og ikke minst godt innlest av Cici Henriksen som jeg gjerne hører på igjen, merkelig nok så jeg for meg Henriette Stensrup når jeg hørte på boken så kanskje hun kunne minne litt om henne i stemmen?
Forlagets omtale:
Man kan jo ikke bare dø når ting fremdeles er så uavklart, tenker Katharina, som nylig har oppdaget «noe» i brystet. Ingen vet om det, og det er bra, for denne helgen skal alt være som vanlig – for siste gang.
Og så utfolder kaoset en ordinær fredag seg. Men mens Katharina tar seg av en avskåret tommel, slukker brann i tørketrommelen og forbereder seg på et følelsesmessig utfordrende besøk, smuldrer meningen med det hele opp for henne, og de store spørsmålene melder seg.
Har livet blitt som hun ønsket? Hvordan har hun håndtert morsrollen, kjærligheten, lidenskapen for musikk? Idet dagen nesten er over, bestemmer Katharina seg for å dele hemmeligheten på en måte som kommer overrumplende på de fleste – inkludert henne selv.
I denne boken følger vi Katharina som er gift med Costas og har tre barn. Siden mannen har en jobb hvor han pendler jobber Katharina deltid som musikklærer i ulike barnehager. Denne dagen vi treffer henne er kanskje noe mer kaotisk enn den pleier å være? Jeg har en liten mistanke om at det er sånn den pleier å være… kanskje med unntak av at hun denne dagen har oppdaget en «kul» i brystet og den godeste Katharina har begynt å gjøre opp status over livet sitt. Har hun oppnådd det hun ville her i livet?
Hun bestemmer seg for å holde dette for seg selv helt til å begynne med men etter hvert som dagen skrider frem føler hun behov for å dele funnet med noen.
Ved første øyekast kan dette virke som en lettlest affære, noe den også er men samtidig er den morsom med sine kaotiske ting som skjer nær sagt uten stopp, men den opp både feminisktiske og noen alvorlige spørsmål på veien så dybde finnes det så absolutt her.
Dette var forfatterens fjerde bok og den aller første på norsk men kanskje det er lov å håpe at flere av dem blir oversatt?
Jeg skulle ønske at jeg hadde skrevet om denne og de andre bøkene når handlingen var ferskt i minne for det hadde de fortjent alle sammen så jeg kan bare håpe at dere der ute finner i det minste et par av bøkene interessant nok til å plukke dem opp.
Forlag:Lydbokforlaget/Gyldendal Forfatter: Mareike Krügel Format: Spilletid/ Sideantall: 7t 37 min Utgitt: På norsk 2019 Kilde:Lytte/leseeksemplar
Jeg likte aller best Vera av disse, tett etterfulgt av En nesten perfekt dag og like bak der igjen så kommer de to andre. Dagens NOTE TO SELF må være å notere underveis også ved lytting av lydbøker. Men som sagt er det godt mulig jeg kommer til å plukke opp Vera igjen og gir den en «skikkelig» omtale, enn så lenge får denne latmannsbloggingen duge!
Det er vår og det er sol her i Bergen, og om litt venter min danske heltinne Helle Helle, ha en fin ettermiddag! 🙂
HILSEN BEATHE
(latmannsblogging du lizm, hilsen hun som alltid skriver etter hukommelsen)
, men det å notere underveis i lydbøker stiller jeg meg bak, har stadig planer om dette, men greier ikke gjennomføre, mest fordi lydbokhøring foregår på farten og det passer sjelden å ta fra penna, (la oss late som om jeg faktisk har med penn)..
Ukjente bøker dette. Har hørt om Vera, eller ihvertfall sett, kanskje på instagram eller noe, skulle jeg lest noen av disse, vil det vært den. Høres ut som en grei serie, og fin for lydbokformatete. Kul i brystet bok kommer ikke på tale.
Smilte til det Emma Watson sitatet, so true.
LikerLiker
JA, til notater underveis selv om jeg også for det aller meste er på farten/ gåtur når jeg hører på lydbøker. Altså den «kul i brystet»- boken er ikke trist, det er mer hun som eventuelt maler fanden på veggen og gjør opp status sånn just in case.
Ang E.W. Ja, kunne jo heller lagt til en person de kunne relatere til på en eller annen måte? Med tanke på at medforfatteren er homofil i RL så var det rart at han lot den gå.
LikerLiker
Der fikk jeg med meg omtalene dine, veldig kjekt at du likte de to som jeg også har hørt og likt. Håper på oppfølger av Vera, for der må vi få vite mer! Takk for en herlig kveld i poesiens navn 🙂
LikerLiker
Du har vel lest og skrevet om tre av dem men hvem teller etter liksom? Ja det var kjekt det selv om det var noe vel tørrvittig for min del enkelte ganger.
LikerLiker
Heisann!
Er godt i gang med «Vera», men jeg er antakelig inne i en «hudløs periode».. Stemningene gir meg frysninger, og jeg må ta meg sammen, minne meg selv om at det er fiksjon- og krysser selvfølgelig fingre for snarlige forklaringer, men aller mest håper jeg det skal lysne snart! Jeg har forresten også gjort meg mine tanker om Ivan, det MÅ jo bare henge slik sammen.
(De andre norske bøkene står på vent, så det har jeg hoppet elegant over foreløpig..)
LikerLiker
Hei, Berit! Så bra du er i gang med Vera! 🙂 Blir spennende å høre hva du syntes om den og de andre norske sånn etter hvert. Ja, tenker vi på det samme når det gjelder Ivan så har du rett! 😀
LikerLiker