Adventstid av Sonia Anita Jensen

Vi er noen dager inn i årets adventstid og for mange betyr det travle tider både på jobb og hjemme for mye skal gjøres klart før sølvguttene synger julen inn om 20 dager. Boken Adventstid med undertittelen med aktiviteter i kalenderen inneholder mange tips til hvordan denne tiden kan bli noe annet enn et eneste stort kjøpepress. Ideen til denne boken fikk forfatteren av barnebarnas aktivitetskalender.

advendt bokVisste du forresten at det er Barbromesse i dag? I følge legenden skal den hellige sankta Barbara,jomfrumartyren av Lilleasia ha blitt drept på denne dagen på 300-tallet fordi hun hadde holdt seg skjult for sin egen far. Det sies også at solen forsvinner på denne dagen for så å komme tilbake på Lucia-dagen. Det var i gamle dager på tide å sjekke vintergarderoben og det som manglet måtte strikkes, lue,votter og sokker.
I boken anbefales det å kanskje rydde i sokkeskuffen, eventuelt parre sokker og sjekke dem for hull, og stoppe sokkene om det er behov det. Med skam å melde så er jeg veldig dårlig på akkurat dette, for det er år og dag siden jeg stoppet sokkene mine, de går rett i bosset om det er hull i dem.

Adventstiden er en tid for forventninger og de aller fleste kommer ikke helt unna juleforberedelsene. Dette innebærer for veldig mange disse berømmelige pakkekalenderne til barna og noen har til og med til de voksne også. Her «synder» jeg selv også. Jeg laget kalenderhus i tre når yngstemann på 19 var baby og disse kalenderne har de brukt hvert år siden den gang. Der får de alt fra tyggis,drops,flaxlodd til sokker og boxere. I år tok jeg en vri og fant «Quotes» på nettet som jeg printet ut og la inn i hver av de 72 pakkene, og det var koselig når eldstemann spurte etter et stort norgesglass fordi han ville samle på sitatene! 🙂  Så det var vel bevis på at ting slett ikke trenger å koste penger for at det skal bli godt mottatt.
Og i boken er det tips til gratis aktiviteter man kan gjøre sammen som familie i denne førjulstiden.

I boken finner man tips til ulike aktiviteter man kan gjøre i denne tiden og det er ulike aktiviteter for de som er veldig travle og de som har noe bedre tid. Her finner vi også mange julesangtekster og ikke minst ulike oppskrifter til julebakst.

Boken er delt inn i fire ulike kapitler og hver av dem er igjen delt inn to, en del for travle dager og en del for bedre tid. Kapitlene kan for eksempel hete Kosestunder i mørketiden eller Tradisjoner med lek og latter for å nevne noen. Og på slutten av hvert kapittel var det flere sider ledig for egne notater, helt supert!

Tips til julepynt finnes også, blant annet tips til hvordan vi kan pynte en gammel rot, og da passer det kanskje fint å finne frem et bilde jeg tok her om dagen av roten min som jeg skal prøve å få pyntet før jul.

adventstid ok

Julekort er noe som hører til  julen og ofte har jeg laget slike ferdigtrykte med bilde av barna når de var små. Kanskje ikke det mest personlige kortet man kan tenke seg men sånn ble det. Men de aller fineste julekortene man kan få er de som man ser at avsenderen har tatt seg god tid og vi får vite hvordan det har gått med personen og dens familie gjennom året som har gått, de er gull verd. Her får man tips til hvordan man skal lage julekort helt selv.

Nevnte lenger oppe at det var mange oppskrifter på julebakst i denne boken og den kuleste må være denne krukkekaken som må være den perfekte gaven å gi.

kakekrukke ok

Det er rett og slett ferdig blandet ingredienser til en kake og mottakeren må bare tilsette det våte og lage resten av kaken selv( og avsender må selvsagt huske å gi med oppskriften:-D ) helt genialt!

Neste uke skal jeg og seks andre damer her i borettslaget bake sammen, og hver tar med sin  doble kakedeig, og deretter deler vi alt helt likt og på den måten får vi syv sorter. Blir det vellykket kan det kanskje bli en ny tradisjon her hos oss.  Og her fikk jeg faktisk en idè til en gave og ta med 🙂

Jeg har kun tatt med en liten brøkdel av det som finnes i denne innholdsrike boken, men det jeg vil si er at den er veldig oversiktlig og fin, med mange forslag til ideer til ting man kan gjøre både inne og ute. Jeg fikk flere tips til ting jeg kan endre på til neste år, og får jeg tid skal jeg teste noe av det som står her i år også . Likte forresten veldig godt de sekvensene hvor vi får et lite innblikk i gammel historie! 🙂

Mangler du ideer eller vil bare drømme deg vekk i nydelige bilder, da er denne boken absolutt noe for deg! Og hva passer vel bedre til denne boken enn å legge med et bilde av noen engler (fant bare den ene) datteren min laget når hun gikk på barneskolen og som jeg gleder meg  til å sette frem hvert eneste år. Og når man snakker om pynt. Ofte finner man «designer» juletrær som jeg kaller dem hvor alt er helt perfekt dandert, perfekt for meg er en salig blanding av kjøpte kuler, annen juletrepynt og ikke minst ting barna mine har laget!

I boken er det rom for å lage litt nye juletradisjoner i tillegg til å ta vare på dem du har fra før. Husker godt at vi hadde adventsstund hver søndag i desember når jeg var liten hvor vi spiste julekaker og hadde varm sjokolade med krem, dette er en tradisjon jeg har ført videre når jeg selv fikk familie og er jeg spent på om mine tre barn fører den videre når de selv får familie en gang.

 

victoria engel

Boken anbefales!


Forlag: Solum Bokvennen
Tittel: Adventstid – med aktiviteter i kalenderen
Forfatter: Sonia Anita Jensen
Format: Innbundet
Sideantall:200
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

Sonia Anita Jensen i sneen-0460
Foto: Svend Aage Madsen

Sonia Anita Jensen har en mastergrad i journalistikk fra UiO, og har jobbet som kulturjournalist i Budstikka avis i mange år.

 

 

HILSEN BEATHE

 

8 kommentarer om “Adventstid av Sonia Anita Jensen

 1. For en fin bok du har hatt til å forberede adventstiden. Sånn krukkekake hadde jeg ikke sett før, før på søndag da jeg var på julemarked og kunne kjøpe en sånn. Gøy å se den igjen her også, sikkert det siste nye innen «sånt». Herlig å høre om kalenderen du har laget til barna, vidunderlig når de setter pris på det 🙂

  Liker

  1. Ja,denne var helt super! Og kult at du har oppdaget disse krukkekakene allerede 🙂 Ja, det er sikkert det siste nye, jeg har i hvert fall ikke hørt om det før nå. Kalender blir et «must» her i huset men så lenge de får mest nødvendige forbruksvarer så er det ok tenker jeg.

   Liker

 2. Oioioi..! Er det noe jeg virkelig IKKE trenger, så er det flere ideer om alt mulig rart man kan lage… Det bobler og syder mer enn nok oppe i toppetasjen allerede, og det kan aldri bli nok tid til å realisere alle planene.
  Jeg tenker bestandig at «det er travelt en periode akkurat nå, men bare det roer seg, så skal jeg gjøre, lage, fikse, konstruere, ferdigstille både det ene og det andre. Nå er skisesongen i gang både på TV og IRL, så da blir nok mange av de kreative ideene utsatt på ubestemt tid- igjen..
  Uansett: jeg tviler ikke på at det er mange andre som kan ha moro av denne boka, og jeg elsket slike bøker allerede da jeg var lita jente (i forrige årtusen, du vet 😁)
  Kos deg med førjuls-puslerier, baking, skirenn og helg!

  Liker

  1. Hehe….det er nok fristelser der ute! Nei, man rekker nok ikke over alt en skulle ønske så det gjelder å prioritere. Digger at det går så godt med Sjur Røthe om dagene, og Tønseth forrige helg. Liker at andre kommer litt opp og frem også. Liker dog ikke at Therese vinner alt som ikke er sprint så jeg er nesten sluttet å se på damelangrenn og det er veldig synd.

   Liker

   1. Bare vent; de svenske damene kommer til å bli råsterke! Kanskje allerede på stafetten i mårra??
    Og jeg er absolutt enig med deg ang. Sjur Røthe, han er nok en de aller fleste unner suksess. Jeg er så imponert over at han har klart å holde motivasjonen oppe, det må vel kunne kalles stayer-evne DE LUXE. Jeg blir nesten flau når jeg tenker på hvr fort jeg selv gir opp hvis ting ikke går slik jeg vil på første forsøk…

    Likt av 1 person

    1. Ja,stafetten skal jeg se og da skal jeg til og med heie på Therese( og de andre norske) men det er ikke bra for sporten at den samme vinner hele tiden. Samtidig tror jeg at flere av de norske kommer etter hvert, selv venter jeg på at Heidi skal komme i form og så håper jeg jo at Petter blir å finne i worldcupen snart.

     Ja, det er helt enormt det Sjur har prestert og jeg tror alle som en unner han denne suksessen han har nå, tenk at han holdt på å legge opp etter alt trøbbelet som hadde i fjor. Vi har veldig mange gode, særlig på herresiden og det lover godt. Samtidig er det kjekt at andre enn de samme «gamle» presterer på topp.

     ikke snakk, jeg kan også gi fort opp om det er noe jeg ikke får til, jeg er ikke alltid like entusiastisk på alt for å få det til. Litt morsomt at jeg er så hekta på langrenn, jeg som ikke står på ski selv 🙂

     Liker

Kommentarer er stengt.