Skogen den grøne av Ruth Lillegraven

Ruth Lillegraven har i tillegg til sine diktsamlinger for både voksne og barn også skrevet en sakprosabok, en roman og noen barnebøker. Dette er forfatterens andre diktbok for barn og jeg må si at det har en tendens til å komme noe godt ut av det som blir ført i Ruth sin penn uansett om det er for voksne eller for barn.

skogen den grøneSkogen den grøne er en diktsamling først og fremst for barn men som vi vet så kan barnebøker fint leses av voksne også.

Hvor deilig er det ikke å rusle en tur i skogen, og komme vekk fra kjas og mas som finnes overalt rundt oss. Jeg vil tro at også barn setter pris på en rolig stund uten støy og mas.

I denne diktsamlingen går en liten jente inn i skogen, vekk fra både lekser, foreldre og søsken. Vekk fra det som føles så trangt og inn i den store grønne skogen hvor også fantasien slippes løs. For hvor spennende er det ikke å gå inne i en skog med alt som finnes der som kan sette fantasien i sving?

Her får vi høre om stien som ligner en orm og om bjørketreet som minner om en jente som rister vann av håret. Det er bare fantasien som setter grenser når man blir disponert for en hel skog det bare er å forsyne seg av. Men vi får også høre om de ulike årstidene og livets sirkel i diktet om en død sau.

Dette diktet skildrer fint forskjellen på livet i den vanlige verden og det rolige livet som finnes inne i skogen.

SKILNADEN

ute i den
vanlege verda
er det så mange
tankar

dei svinger seg
som apekattar
i hovudet mitt

slår på
svarte og kvite
tangentar

her inne
kan eg sjølv
fange ei grein
og svinge meg

grein etter grein
tre etter tre

vidare og
vidare

S.14

De nydelige diktene til Lillegraven er kanskje først og fremst en hyllest til den vakre naturen vi har her i Norge, men de forteller også noe om hvor viktig det er for barn å få anledning til å nyte en stund i skogen og la fantasien løpe løpsk slik den gjorde på den lille jenten vi ble kjent med. Alle, både liten og stor har behov for å koble av og bare være til-vekk fra alle støyende elementer og hverdagens kjas og mas. I det moderne samfunnet skal alle være sånn på og være så tilgjengelige hele tiden, og jeg tenker at barn fra de er ganske små blir disponert for dette de også. Alle fortjener en liten pause og gå en tur i skogen, slik jeg fikk det med denne herlige diktboken.

Boken inneholder i tillegg til de fine diktene fire doble sider med fine og fargerike illustrasjoner som vist i bildet under her.

SKOGEN ILLU OK.jpg

Diktboken gir god anledning for barn å bli kjent med hvor vakker poesi er og samtidig lære om naturen og ikke minst miljøet,det tenker jeg er viktig i en barnebok.

Anbefales!

Randi har også lest og skrevet om boken, hennes omtale finner du her!


Forlag: Samlaget
Forfatter:Ruth Lillegraven
Illustratør:Mari Kanstad Johnsen
Format:Innbundet
Sideantall:62
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

Ruth_Lillegraven8-2 samlaget
Foto: Agnete Brun

Ruth Lillegraven er født i 1978 og er en norsk forfatter. Hun debuterte som forfatter med diktsamlingen Store stygge dikt i 2005. Hun har deretter skrevet flere barnebøker, samt romanen Mellom oss(2011), diktsamlingen Urd (2013) som hun mottok både Brageprisen og Bokbloggerprisen for. Diktsamlingen  Manilahallen  kom ut i 2014, og i 2016 gav hun ut diktsamlingen Sigd. Nå i høst gir hun ut ikke mindre enn tre bøker og hun debuterte som krimforfatter med den psykologiske thrilleren Alt er mitt. I tillegg kommer teaterstykket Cally.