The Nobel Women

the nobel women collage OK.jpg

Nobelprisen i litteratur ble utdelt for første gang i 1901 og på de 117 årene som har gått siden den gang har bare 14 kvinner fått den jeve prisen. Nå skal det sies at prisen ikke har vært utgitt hvert eneste år, men jeg tviler på at det hadde vært så mange flere kvinner på den listen likevel og det er veldig synd. Forfattere som for eksempel Margaret Atwood burde kanskje vært på listen der. Nå er det visst ikke hundre prosent sikkert at prisen blir delt ut neste år heller, jeg håper den blir det selvfølgelig og om vi må vente helt til 2020 så håper jeg at de kårer tre vinnere siden det da har gått tre år siden forrige prisutdeling.

Jeg følger en del booktubere og det er fra en av dem jeg har blitt kraftig inspirert til å lage meg et lite leseprosjekt. JEPP,et nytt leseprosjekt! Hun spurte her om dagen om noen kunne tenke seg å være med på en read-along hvor man hver måned fremover skal lese en bok fra hver av de 14 kvinnene som har vunnet nobelprisen i litteratur. Men i stedet for å bli med der tenkte jeg å kjøre mitt eget løp og lese noe av den forfatteren jeg vil hver måned. Prisen deles ut i oktober 2019, det er 15 måneder til og det skulle være akkurat tid for å få gjennomført dette.

Dette er de fjorten kvinnene som har vunnet nobelprisen i litteratur:

 

Selma Lagerlöf (1858-1940)- svensk fikk prisen i 1909 og var den første kvinne noen gang til å vinne prisen. Her har jeg planer  lese Keisaren av Portugalia

Grazia Deledda(1871-1936)-Italiensk fikk prisen i 1926 og flere av romanene hennes er å finne på biblioteket om enn det kan se dårlig ut med tanke om å kjøpe bøkene hennes. Kanskje et antikvariat.

Sigrid Undset(1882-1949)-Norsk  fikk prisen i 1928. Her har jeg flere bøker av henne men ikke Kristin lavransdatter men kanskje den skal få vente og så begynner jeg heller på en annen bok av henne og derfor begynner jeg med Jenny.

Pearl Buck(1892-1973)-Amerikansk fikk prisen i 1938, noen av bøkene hennes er oversatt til norsk så her er det bare å lete til man finner noe av interesse. Handlingene i bøkene hennes er visst ofte lagt til Kina og levevilkår, motsetninger.

Gabriela Mistral(1889-1957)-Chilensk fikk prisen i 1945 og av henne har jeg sett meg ut en diktsamling som jeg har lyst til å lese.

Nelly Sachs(1891-1970)-Tysk fikk prisen i 1966 og hun skrev dikt og veldig ofte fra Holocaust. Her har jeg en diktsamling som jeg har planer om å lese.

Nadine Gordimer(1923-2014)- fra Sør-afrika fikk prisen i 1991, her har jeg en novellesamling (Beethoven var en sekstendedel svart) som jeg faktisk har lest flere ganger men ennå ikke skrevet om så det er godt mulig at det blir den.

Toni Morrison født i 1931, en amerikansk forfatter som fikk prisen i 1993. Her har jeg flere bøker liggende på vent.

Wislawa Szymborska( 1923-2012)- polsk fikk prisen i 1996. Hun har skrevet en rekke diktsamlinger og flere av dem er oversatt til norsk.

Elfride Jelinek født i 1946, en østerrisk forfatter som fikk prisen i 2004. Her har jeg tenkt til å lese en av hennes mest kjente romaner, Pianolærerinnen som også er å finne på 1001-listen, og den skal være filmatisert.

Doris Lessing(1919-2013)-Iransk fikk prisen i 2007. Her har jeg flere bøker av henne liggende på vent så det er bare å velge. Foreløpig har jeg kun lest en bok av henne, Det synger i gresset, en bok jeg likte veldig godt.

Herta Müller født i 1953, fra Romania og hun fikk prisen i 2009. Her har jeg en roman av forfatteren liggende,Reven var alt dengang jeger, og tenker at jeg leser den.

Alice Munro født i 1931, en Canadisk forfatter som fikk prisen i 2013. Hun skriver noveller og jeg har lest en del av dem, men ser så absolutt frem til å lese mer av henne.

Svetlana Aleksijevitsj født i 1948,er en Ukrainsk forfatter og journalist som fikk prisen i 2015. Hun skriver dokumentariske bøker, og jeg kommer til å lese en av de to jeg har liggende av henne.

Jeg har bøker fra åtte av disse forfatterne, det betyr at jeg må skaffe meg bøker fra seks av dem. Men heldigvis er sikkert de fleste å finne på biblioteket.

Edit: Både Lagerlöf,Undset, Gordimer, Morrison, Jelinek, Lessing og Munro har alle bøker på 1001-listen så her kan man slå flere fluer i èn smekk.

Om noen av dere har lest bøker fra noen av disse forfatterne som dere likte veldig godt så gi gjerne tips til meg i kommentarfeltet.
Har laget en egen fane øverst hvor jeg kommer til å linke til de ulike omtalene så fort de foreligger om noen har lyst til å følge med på prosjektet, eller så er det bare til å joine om du skulle føle for det.

 

HILSEN BEATHE

 

23 kommentarer om “The Nobel Women

 1. Diggbart prosjekt! Eg vart umiddelbart interessert, og gjekk straks på jakt i bokhylla etter den einaste boka eg kom på eg har av ein av forfattarane 😉 Selma Lagerlöfs Keisaren av Portugalia har stått i bokhylla i årevis, og burde bli lest.

  Eg har hatt eit mål om å lese fleire Nobel-forfattere i fleire år, men det blir som regel med tanken. Dette ga meg eit spark bak 🙂

  Som den 1001-lesaren eg hevder at eg er så har eg sjekka 1001-lista, og fant Lagerlöf, Undset (med Kristin-trilogien), Gordimer, Morrison (med 5 titler), Jelinek, Lessing og Munro. Eg har lest bøker av Undset (Kristin-trilogien + «Jenny»), Morrison og Gordimer. Sistnemntes bok eg las husker eg var frykteleg keisam, men eg har ein mistanke om at det var min egen feil då eg ikkje heilt forstod boka.

  Eg er nok med deg og leser – i alle fall i ånden. Nye leseprosjekt er alltid gøy!

  Liker

  1. Så kjekt at du syntes det! Og du har selvfølgelig rett, Elida! Det er flere av disse forfatterne som har bøker på 1001-listen, skal oppdatere innlegget litt.

   Har hørt litt ymse om bøkene til Gordimer, så de er kanskje litt vanskelig å forstå.

   Lagerlöfs sin bok har jeg også hatt liggende så jeg tror jeg leser den jeg også.

   Veldig kjekt om du og flere «slår følge» på prosjektet! 🙂

   Liker

   1. Eg leste kommentaren din til Marianne, og kjenner og på det å kaste seg uti prosjekter som er dømt til å mislykkes fordi det skal blogges om på ein bestemt dato også videre. Då ryker mine prosjekter fort, eg takler ikkje datoer og diverse når det skal leses og blogges.

    Liker

    1. Ja, det har jeg også erfart. Jeg er litt sånn at bøker jeg MÅ lese ofte blir kvierfullt å begynne på selv om det ikke er noe «galt» med boken, men alt som minner om tvang er det lett å miste leselysten av.

     Liker

 2. Å ja!! dette vil jeg være med på 🙂 Liker at du legger opp til litt «slack», og at vi kan lese etter eget forgodtbefinnende. Gjør som deg lager eget prosjekt (på høyre side) og fyller opp etterhvert. Håper det er greit at jeg kopierer listen din, og tar litt fra teksten når jeg skal lage et innledende innlegg?

  Liker

  1. Så kjekt, dette liker jeg! At flere får lyst til å være med å lese bøker av disse kvinnelige forfatterne. Bare kopier i vei, tekst og bilder, whatever you like! 🙂 Det er jo ikke et prosjekt som blir vanskelig å gjennomføre, èn bok i måneden liksom.

   Liker

   1. Det er lett å si, jeg tenkte at jeg skulle komme gjennom Knut Hamsuns samlede lett som bare det, med en bok i måneden, men se på samlingen nå…. Kanskje jeg skal prøve å overføre iveren min til han Knut også. Takk for supert innspill sånn i starten på sommeren 🙂

    Liker

    1. Ja, jeg ser den, men kanskje det er lettere med et prosjekt bestående av flere forfattere for det blir ikke samme skrivestil hele tiden å forholde seg til. Jeg skal også lese Hamsun men nå venter jeg til den samlingen kommer på salg igjen en gang. Bare hyggelig å kunne inspirere litt 🙂

     Liker

 3. Interessant prosjekt! Ser jeg har lest bøker fra Munro, Undset, Gordimer, Morrison og Lessing tidligere. Det skal bli kjekt å følge dere. Klok av lesesperre (ref bokløse mai) så kaster jeg meg ikke umiddelbart over et nytt leseprosjekt, men følger dere fra sidelinjen, og sniker meg kanskje usett med der ute på ytre venstre fløy.

  Liker

  1. Jeg ser den for jeg har vært rammet av lesesperre selv og det er ikke noe kjekt, ofte blir det heller ikke kjekt å ta fatt på bøker en MÅ lese, derfor er jeg veldig forsiktig med å hive meg med på utfordringer eller prosjekter, men dette fristet veldig og man kan ta to bøker en måned og dermed hoppe over en måned, da tenker jeg det er «holdbart». Bare hyggelig om du «sniker» deg med sånn innimellom når det måtte passe, her er det ingen bloggefrist å forholde seg til.

   Liker

 4. Ser jeg mangler altfor mange her. Altfor mange til at det går på 15mnd, men skal ihvertfall prøve å få lest et par (har jo tross alt nobelprosjekt allerede, med kryss). Morrison ihvertfall. Beloved.

  Liker

  1. Beloved har jeg lest men ikke fått skrevet om ennå så jeg vurderer faktisk å lese den. Jeg går i gang og så ser jeg så langt jeg kommer. De som bare er å finne på orginalspråket eller engelsk er vel de jeg tar til slutt. Nå finnes det også mange menn som har vunnet som jeg har lyst til å lese noe av også, men jeg får ta damene først denne gang.

   Liker

 5. Flott prosjekt!
  Jeg blir nesten flau over at det er alt for mange av disse jeg ikke kjenner til, eller lest noe av dem.
  Skal se om jeg skal gjøre noe med det, jeg har jo et kvinneprosjekt med å hedre dem med smykker så jeg får se.

  Liker

 6. Hmm… Kanskje det, du? Det frister! Jeg har lest noen av disse, men slett ikke alle! Jeg tviler på om jeg kommer i gang allerede nå i sommer, men i løpet av høste, kanskje? Det er disse bokhyllebøkene til Hedda og diktene til Artemisia/ Anita som allerede henger der og ber tynt om å leses… Kommer tid kommer råd, er det noe som heter- og den som lever får se ;o)

  Liker

  1. Så kjekt at du fikk lyst til å hive deg med eller eventuelt å kopiere! 🙂 Det skulle bare mangle at vi ikke skal løfte frem disse damene og jeg ser frem til å bli kjent med de jeg ennå ikke har lest noe av.

   Liker

 7. Har dessverre ikke sett dette innlegget ditt før nå (den juli, den juli..), men oppdaget det via Tines innlegg. Har lest mye av flere av disse, men ikke alle, og vurderer enda mer å hive meg med, siden jeg så det skulle vare til oktober 2019!!! (ikke 2018, som jeg først trodde) Det er jo massevis av tid..
  særlig når jeg har lest nesten halvparten tidligere.

  Morrison: Elskede, er en fin bok.
  Lessing: Har lest mesteparten av hennes bøker, var blodfan av henne på 80- og 90-tallet. Shikasta er min favoritt. Det er sci-fi. Liker man ikke den genren, er det kanskje bedre å lese noe annet. «Det femte barnet» er også en veldig sterk roman. «Kattene» er en søt liten roman. «Byen med de fire porter» er også veldig bra.
  Szymborska har jeg lest og blogget to bøker om i diktlesesirkelen.
  Undset-favoritt er Jenny. Men henne kan jeg lese mer av, blant annet Olav Audunsson.
  Gordimer har jeg lest ifb 1001-sirkelen til Line. Husker ikke hva den het, en ganske tung bok å lese.
  Munroe og Svetlana A har jeg i hylle, særlig sistnevnte har jeg hatt plane rom å lese lenge.
  Jelinek og Muller har jeg også luktet på. (så da vet jeg hvem jeg skal starte med)

  Liker

  1. Sånn er det, man kan ikke få med seg absolutt alt her i verden. Ja, det er god tid og i utgangspunktet tenker jeg å lese noe av alle på listen selv om jeg har lest noe av dem før blant annet fordi jeg allerede har bøker liggende av dem. Men jeg ser det an og etter at august og samlesingen er ferdig så skal jeg for alvor ta fatt på prosjektet eller ta fatt og ta fatt, jeg har ingen planer om å lese alle på èn måned liksom – målet er å bli ferdig før oktober 2019 og hvordan jeg når målet er ikke så viktig, her leser man når det faller seg sånn.
   Tenkte å lese Elskede faktisk, jeg leste( eller begynte på den i hvert fall ) for noen år siden. Når det gjelder Lessing så har jeg de «notatbøkene» men mener jeg har noen andre også, må sjekke om jeg har «Det femte barnet» eller om jeg bare ønsker meg den.Ang Undset: så blir det Jenny her på meg, den ligger klar på Kindle allerede.
   Hadde full klaff på Lagerlöf og hennes Keiseren av Portugalia, veldig bra bok.

   Blir spennende å lese fremover og det er en skam at det ikke er flere kvinner på listen der, håper det endrer seg snart. Og blir det prisutdeling neste år( noen skriver at det kan ble utsatt enda et år) da blir det to som får pris og jeg håper at den ene er en kvinne.

   Har lest en av Gordimer og den var også ganske tung, har hørt at bøkene hennes er det, blir litt å bryne seg på der. Når det gjelder Svetlana A så har jeg også hatt planer om å lese henne lengeog da er det jo fint å få litt spark bak enkelte ganger.

   Liker

Kommentarer er stengt.