Sommerlesing#5: Nå skjer det av Sofia Nordin

Denne hadde jeg egentlig planer om å lese helt på tampen av forrige måned men det rakk jeg ikke og derfor skal jeg lese og forhåpentligvis skrive om et par «skeive» bøker nå i juli.
Sofia Nordin er en svensk forfatter som er mest kjent for sine barne- og ungdomsbøker, denne kom ut i sverige i 2010 og det tok hele syv år før den ble oversatt til norsk. For denne boken ble forfatteren nominert til Augustprisen i 2016, flere av bøkene hennes har blitt nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

nå skjer detI Nå skjer det møter vi Stella, en av de mest populære jentene på skolen for hun er godt likt i venninnegjengen og guttene svermer ofte for henne.

Hun er bestevenninne med Sigrid og de to jentene deler alt, eller nesten alt da…. Stella bærer nemlig på en hemmelighet som hun ikke kan dele med noen og i hvert fall ikke Sigrid.
Fineste Sigrid som hun drømmer så mye om og som hun er så forelsket i, men som hun ikke tør å fortelle det til.
Hun er egentlig ikke så redd for hva andre skal si om de finner ut at hun liker jenter, eller hun er litt «redd» for å miste posisjonen sin i jentegjengen men aller mest er hun redd for at Sigrid ikke skal gjengjelde følelsene og det verste som kunne skjedd var om hun faktisk hadde mistet vennskapet til Sigrid.

Sigrid skal reise på ferie til syden med foreldrene og storebroren Hannes og stella får tilbud om å være med. Dette er en sjanse hun ikke lar gå fra seg og på turen blir det en god anledning til å teste ut om disse følelsene hun har for Sigrid forsvinner om hun prøver å flørte litt med gutter i stedet. Problemet med det er at hun velger nettopp storebroen til Sigrid til dette formålet for han er nemlig dødelig forelsket i Stella.

Med dette vikler hun seg inn i en fortvilet situasjon som ikke blir noe enklere av at hun overanalyserer hver eneste minste ting som skjer, et blikk eller et håndtrykk som muligens varte lenger enn «normalt», dette kjenner jeg meg veldig igjen i fra jeg selv var i tenårene. Det blir etter hvert en god del konflikter og misforståelser fordi man ikke snakker sammen,og som man vet så blir ingenting fikset om man ikke kommuniserer skikkelig med hverandre.

Stella bruker google flittig i et forsøk på å finne svar på det hun lurer på og gjennom et forum for lesbiske kommer hun i kontakt med en gammel dame som heter Agnes og begynner å maile med henne. Deres etter hvert fine vennskap var noe av det fineste med hele boken syntes jeg, og jeg likte veldig godt å få høre hennes historie som lesbisk i en tid hvor de aller fleste kvinner kanskje giftet seg med en mann og fikk barn og levde såkalte vanlige a4 liv til tross for sin legning- dette viser ganske tydelig at selv om man ikke har kommet i mål ennå så har man heldigvis kommet et stykke på vei for at de som er «skeive» skal ha de samme rettigheter og få være frie mennesker på lik linje som de heterofile.

Syntes at forfatteren har skapt et troverdig bilde av en ung jente som er forelsket for aller første gang. Denne usikkerheten som er vanlig at man har på denne alderen kommer tydelig frem, av og til oppfører man seg voksent og reflektert mens andre ganger kan man fremstå både litt barnslig og naiv. Selv om Stella tilfeldigvis er forelsket i bestevenninnen sin så er ikke dette en typisk «komme ut» fortelling selv om man kanskje støter på noen ekstra utfordringer om man skulle bli forelsket i en av samme kjønn.

Selv om boken kanskje til tider kunne føles litt for forutsigbar for meg var den også meget sterk til tider, og det hendte at tårene rant ved et par anledninger selv om jeg ikke er av den lettrørte typen. Jeg rakk også å bli forbanna så det er ingen tvil om at boken fikk frem flere emosjonelle aspekter hos meg.

Dette er ikke en ungdomsbok som bare handler om det å forelske seg for den tar opp andre aspekter med det å gå fra barn til ungdom, som det å finne seg selv og sin plass, på godt og vondt. Boken viser også veldig godt at det ikke nytter å bære på ting alene, for ting blir vanskeligere alene. Og akkurat det er det viktig å formidle til barn og unge for om vi ikke snakker sammen så blir vi bare noen ensomme øyer ruset på piller for å sitere den godeste Dr. Skrulle. https://www.nrk.no/embed/PS*291651?autoplay=true

Absolutt en slukebok med humoristiske innslag og jeg liker veldig godt den sarkastiske måten Stella er på. Kjærligheten mellom disse to jentene er skildret på en troverdig og fin måte, som sikkert de aller fleste kan kjenne seg igjen i.

En fin og velskrevet ungdomsbok jeg gjerne anbefaler videre!

 

Nå skjer det av Sofia Nordin, 240 s
Mangschou forlag,2018
Leseeks

 

HILSEN BEATHE

 

4 kommentarer om “Sommerlesing#5: Nå skjer det av Sofia Nordin

  1. Var litt spent på denne, kjekt at du likte den. Jeg har god erfaring med Nordin sine dystopiske ungdomsromaner, men denne prepubertale forelskelsen er ikke et favoritt-tema, vi får se, du frister med omtalen din 🙂

    Liker

    1. Nei, jeg vet at du ikke liker det så derfor ble jeg overrasket over at du sa du ville lese den. Jeg har ikke lest noe av Nordin før så kanskje jeg skal prøve meg på de dystopiske bøkene du nevner?

      Liker

Kommentarer er stengt.