Moderne tapet av Eskil Kjos Fjell

Eskil Kjos Fjell er en av  vårens debutanter og er dette blir den tredje romanen jeg leser i år som er skrevet av en norsk debutant. Og alle tre har sin helt særegne stil og stemme – det lover godt.

moderne tapetI Moderne tapet blir vi kjent med en ung mann med det noe spesielle navnet  Zygmunt Svensson, han er oppkalt etter legen som reddet livet til morens hans som holdt på å stryke med når Zygmunt ble født.
Som voksen jobber Zygmunt blant annet som lektor og vi får et godt innblikk i yrket hans.

Hadde dette vært en roman som hadde fulgt en vanlig oppskrift hadde jeg her ville skrevet et slags handlingsreferat hvor jeg hadde plukket ut noe fra handlingen. Men siden vi får livet til Zygmunt presentert såpass fragmentert som det vi gjør her så velger jeg heller å plukke ut et par hendelser fra livet hans. Som for eksempel da han var på trikken og kom over en gjenglemt bok av Mikhail Bakthin og setter seg ned for å lese. Bakthin, som er en russisk filosof har skrevet en analyse som Zygmunt finner høyst interessant og det står blant annet  at det er kun i dialogen at heltene kan fremtre og vise sitt innerste vesen. Det er gjennom den intense hendvendelsen, til en selv og den andre, at «menneskesjelens dyp» blir åpnet. Og idet noen åpner seg opp for og strekker seg ut til en annen, så er det vel slik at vedkommende blir sårbar.

Zygmunt leser videre og innser at han aldri har åpnet «mennsket i mennesket». Han har såklart ført en samtale med noen men ikke på det planet som denne filosofen snakker om, og han har vel heller aldri vært en god lytter.

Og nettopp dette med å ikke være en god lytter ser ut til å være en medvirkende årsak til   problemer han møter i sine forhold, for de har han en del av før han endelig som nærmere 40-åring gifter seg med sin utkårede. Men hans manglende lytteevne er på ingen måte et tema i boken per se.

Enkelte ganger kan det virke som han sliter med noe  jeg ikke helt klarer å plassere, men jeg mistenker at han kan slite med et eller annet psykisk og han er veldig opptatt av sykdom.

Himmelen er lys blå,bølgene slår rolig og jevnt innover sandstranden. Folk ligger under parasoller, bader, leker. Idet han tar et siste blikk på blokka,ser han at en av de eldre damene vinker mot ham. Hun har sigaretten i munnviken, holder hundebåndet i den ene hånden. Han vinker tilbake. Så ruller han ned bilruten, lytter til bølgene, ber om å bli kjørt til flyplassen. Drosjesjåføren spør han hvor han er fra. Skogen, svarer han. Han kommer til å savne havet.

S.57

 Dette var en spesiell roman, men absolutt velskrevet. Ikke minst så er det en filosofisk roman og det kommer tydelig frem at forfatteren har studert filosofi. Det skinner også gjennom at dette er en forfatter som er meget interessert i litteratur for her kommer de litterære referansene som perler på en snor.

Romanen er som sagt fragmentert da vi får noen glimt av livet hans men den er kronologisk fremstilt med noen få unntak hvor vi får tilbakeblikk til barndommen hans.
Jeg syntes det fungerer veldig fint denne gangen og vi får et godt inntrykk av den godeste Zygmunt som må sies å være en veldig spesiell figur selv om han for det meste fremstod som mennsker flest.

Det var ikke alle sekvensene som var like interessante men for det aller meste så er historiene interessante nok og jeg ser frem til hva Zygmunt skal finne på i neste kapittel. Det ligger også en underfundig humor i bunn enkelte steder som gjorde at jeg satt og flirte godt.

Forlaget beskriver denne som modig og eksperimentell, den beskrivelsen er jeg enig i. Det er så kult når nye forfattere tør å gå litt nye veier, og dette får han til på en god måte, Kjos Fjell. En ny stemme jeg ser frem til å lese mer av i fremtiden.

 

Andre som har lest og skrevet om boken: Gro, Åslaug og Hedvigs bokhjørne

 


Forlag:Vigmostad & Bjørke
Tittel:Moderne tapet
Forfatter: Eskil Kjos Fjell
Format:Innbundet
Sideantall:170
Utgitt:2018
Kilde:Leseeks

Forfatter

Eskil+BW+IMG_0398
Foto: Bakomslaget.no

Eskil Kjos Fjell er født i 1986. Han har mastergrad i filosofi og har gått Forfatterstudiet i Bø. Han jobber til daglig som lærer ved Ullern videregående skole. Moderne tapet er hans første bok.

 

 

HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Moderne tapet av Eskil Kjos Fjell

Kommentarer er stengt.