Kan vi bare late som av Camilla Sandmo

Camilla Helene Sandmo er en av høstens debutanter og som jeg har sagt sikkert tusen ganger før så er det alltid like spennende å stifte bekjentskap med nye stemmer.  Jeg kan si det med det samme, Sandmo har skrevet en skjønn bok for ungdom i alle aldre, og dette var den perfekte boken for meg etter et heavy første møte med Eirik Husby Sæther og hans «Pornomania».

kan vi bare late somI kan vi bare late som møter vi 15 år gamle Emma. For henne består mesteparten av livet kunstløp, den andre halvparten er å slappe av med Sims spill eller å lese blogger. Allerede på de første sidene merker man at hun sliter litt med å tilpasse seg, både sosialt men også på grunn av store forventninger fra foreldrene og da særlig moren. Hun har en eldre søster,Oda som er superflink på skolen og lar aldri Emma glemme dette og vifter med sekserne oppe i fjeset hennes hver eneste gang hun har fått igjen en ny prøve.
Emma er tydelig irritert for hun får ingenting til helt slik hun egentlig vil, verken skolen eller kunstløp.

Verre blir det når  kunstløperne og Hockeylaget må dele bane for noen uker fremover. Emma lar seg lett irritere,noe Hockeylaget finner morsomt. Men denne irritasjonen fører til at de inngår et veddemål. Èn fra Hockeylaget må lære seg kunstløp og omvendt. Det faller selvfølgelig på Emma å lære seg Hockey og den mest irriterende gutten på Hockeylaget, Jossi, må lære seg kunstløp. Jossi viser seg dessuten å være jente.

 

Mamma begynner å mase med en gang jeg setter meg inn i bilen. «Hvis du bare har litt bedre fart før du hopper, sånn at du kommer helt rundt, så blir det bedre. Og husk å holde begge armene tett inntil kroppen, da får du bedre rotasjon.»
«Jada», sier jeg.
«Og det er viktig å konsentere seg. Det med hockeyguttene er virkelig ikke akseptabelt, og det kommer jeg til å si til styret.» Etter en hel time på isen har jeg ikke lyst til å snakke om hvordan jeg skal gjøre det bedre. Mamma har uansett ikke noe hun skulle ha sagt, hun som så vidt klarer å gå et par meter på isen uten å falle.

S.15

De trener sammen, noe motvillig til å begynne med. Men fra dag èn har Emma vært nysgjerrig på denne Jossi som hun først trodde var en gutt og ganske snart oppstår det et vennskap mellom dem. Den tøffe  og litt småfrekke Jossi som alltid har noe å si viser seg fra en annen side ovenfor Emma og dette vennskapet blir en lifechanger for Emma på alle mulige måter. Det er bare en liten hake ved det, hva er oddsen for at den første kjærligheten noensinne varer…

 

«Hei,Emma! Sett deg her!» Jeg snur meg for å se hvem som roper på meg. Andreas. Han sitter nesten bakerst i bussen som skal frakte oss til treningsleiren. Vi skal til en gammel fjellhytte med en ishall som nærmeste nabo. Før jeg rekker å svare, dytter Jossi meg inn på setet jeg står ved siden av,og setter seg  ved siden av meg. Jeg stirrer på henne.

S.163

For en skjønn bok dette var. Nå er det noen år siden jeg selv var 14 år men for noen få timer var det nesten som å komme tilbake igjen! Forfatteren har et lettlest og godt språk, og jeg tenker at hun har gjort karakterene sine troverdig både i måten å være på og hvordan de snakker. Det Emma går gjennom er veldig forenlig med slik det er for de fleste ungdommer, det er et veldig forventningspress både fra foreldre, skole, venner og kanskje også seg selv. Og mange sliter med å finne sin plass.
Jeg fikk fort veldig sympati med Emma og det var en karakter jeg likte godt, men favoritten må jeg si var Jossi og hun minner meg om en jeg ikke kommer på hvor jeg har fra og det irriterer meg litt. Men jeg digger henne altså!
Mot slutten ble det litt vel klisjèaktig for disse scenene har jeg sett mange ganger i filmer, men likevel trillet tårene når vi kom til siste side.
Dette er en ungdomsbok som minner veldig om både Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm og Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli. Og like fritt for «en komme ut»-historie som  Bare du av Anna Ahlund og det var veldig befriende.
Dette var en veldig bra debut som forfatteren skal være stolt over og jeg gleder meg til å se hva hun kommer til å skrive i fremtiden.  Leste denne som ebok men jeg ser ike bort i fra at jeg kommer til å kjøpe boken for å ha den i hyllen slik at jeg kan bla litt i den og oppleve øyeblikkene mellom disse to på nytt. Jeg har lyst til å se denne boken som film!
Anbefales!

 

Andre som har lest og skrevet om boken:
Karis bokprat
Ellikken

 

 

 


Forlag: Vigmostad & Bjørke
Tittel: Kan vi bare late som
Forfatter: Camilla Sandmo
Format:Ebok
Sideantall:189
Utgitt:2017
Kidle:Lånt på eBokbib

 

Forfatter

Camilla+Helene+Sandmo_selfieportrett
Foto: Camilla Sandmo

Camilla Helene Sandmo er født i 1991 og er en norsk forfatter. Hun har selv gått på kunstløp når hun var yngre. Hun har tatt en pause fra økonomistudier for å ta en toårig forfatterutdanning ved Norsk Barnebokinstitutt. Kan vi late som er hennes debutbok.

 

 

HILSEN BEATHE

 

3 kommentarer om “Kan vi bare late som av Camilla Sandmo

Kommentarer er stengt.