Thelma av Eskil Vogt & Joachim Trier

«Beathe prøver seg på nye ting» kunne overskriften godt ha vært for det er aller første gang jeg leser et filmmanus på denne måten – det ble en opplevelse som absolutt gav mersmak og boken ble slukt på noen timer. Med skam å melde hadde jeg ikke hørt om verken Eskil Vogt eller Joachim Trier, til tross for at begge er meget anerkjent  for sitt arbeid.

ThelmaBoken eller filmmanuset handler som tittelen tilsier om Thelma, en 20 år gammel ung kvinne som nettopp har flyttet fra sin religiøse familie på vestlandet til Oslo for å studere.

Boken begynner med en scene som foregår den gang Thelma var 6 år gammel og vi overværer henne og faren på en tur i skogen.

Deretter blir vi tatt med tilbake til nåtiden og Thelma er på skolen, hun har nettopp hilst på Anja for aller første gang.
Like etter flyr noen fugler rett inn i ruten i lesesalen de befinner seg i, og Thelma får et anfall like etterpå. Et anfall som kan minne om de epileptikere får.

Hun må rett til nevrolog som gjør undersøkelser for å utelukke hjernesvulst og blir sendt  videre for nærmere utredning. Hun får vite at hun i barndommen har hatt et slags nervøst sammenbrudd, noe hun ikke husker noe av selv.

Påfølgende natt  drømmer Thelma om en slange som kryper langs en vegg i en lang korridor, og samtidig på et sykehjem skjer dette…..

INT.SYKEHJEM,DEN ELDRE DAMENS ROM- NATT

Slangen kryper målrettet mot en sykeseng og begynner å sno seg opp sengebenet.

En ELDRE DAME ligger i sengen og sover. Med ett dukker slangen opp ved hodeenden av sengen. Den sklir over puten hennes, rett ved kinnet hennes. Kvinnen rører seg ikke.

Slangen sklir over skulderen og nedover kroppen hennes.

Den eldre damen rykker svakt til i søvne, men våkner ikke.

Nærbilder av slangens skinn som glir over rynkete hud.

Slangen snor seg over den nakne huden på låret hennes.

Hodet finner vei inn under de løse sykehusunderbuksene.
Resten av kroppen glir etter – uvirkelig raskt-nesten som om den forsvinner opp i den  den gamle kvinnens underliv……

 

S.29/30

 

Thelma og Anja utvikler ganske snart et vennskap med sterke følelser. Thelma føler seg  tiltrukket av Anja på en måte hun ikke kan forklare samtidig som disse anfallene kommer hyppigere og hyppigere.
Hun blir etter hvert innlagt til observasjon i tre dager hvor de fremkaller anfall på henne, og det viser seg at hun ikke har epilepsi men psykologiske, ikke -epileptiske anfall, eller såkalte psykogene anfall.
Jeg måtte selvsagt google litt om dette og disse anfallene kommer på grunn av unormal eletrisk aktivitet i hjermen som ved et epileptisk anfall, men årsakene kan skyldes for eksempel kronisk vanskelig livssituasjon eller traumatiske hendelser.
Men som det kommer frem av det videre manus så har Thelma i tillegg noen overnaturlige krefter i tillegg og kan utføre ting bare ved hjelp av tankekraft.

Vi får også flere tilbakeblik til barndommen og blir vitne til en grusom hendelse. Flere uforklarlige ting skjedde allerede den gang.

Foreldrene fremstår som veldig overbeskyttende ovenfor datteren, på en måte kan jeg forstå det når jeg tenker på det de har vært gjennom, på en annen måte er det rart med tanke på at datteren er 20 år og har rett til å leve livet sitt som hun vil.
Faren er lege og jeg stiller meg litt uforstående til at de holder flere ting skjult for Thelma, de burde kanskje sagt noe slik at hun kunne bruke evnene sine på en positiv måte i stedet.

 

Høyst uvant å skrive omtale av et filmmanus og jeg er usikker på hvor mye jeg skal ta med, merker det er flere ting jeg har lyst til å ta opp men som jeg vegrer meg for siden det er dumt å røpe for mye om noen har tenkt seg på kino å se filmen.

Det var artig å lese manus, og det stod ganske utførlig hva som sjedde i scenen, om kamera som filmet nært eller et stykke i fra, og om scenen ble filmet uten klipp eller ikke. Samtidig vil jeg tro at det manuset skuespillerne og de som jobber med filmen er enda mer inngående og detaljert enn dette var. Jeg ble fort grepet av handlingen og jeg glemte  at det ikke var en roman jeg leste. Enkelte beskriver dette som en romantisk thriller med komponenter av noe overnaturlig men opplevde jeg ikke dette som veldig romantisk. Ja, det er sterke følelser mellom Thelma og Anja men det var i grunnen ikke så mange scener hvor det var så mye romantikk. Det var den andre og spennende handlingen jeg hadde fokus på, og det var skikkelig creepy innimellom.
Bakerst i boken finner man et intervju Bjarte Breiteig hadde med forfatterne og det var veldig interessant å lese om deres tanker om filmen de har laget.

Eskil
Motivasjonen vår med denne filmen var som sagt å utforske et annet filmspråk, mer bundet av tid og sted. De øyeblikkene hvor vi slipper tid og rom, er knyttet til at Thelma bruker evnen sin.

Bjarte
Som der hvor dere kryssklipper mellom Thelma og Anja i hver sin seng. De befinner seg på hver sin kant av byen,men vi får nesten inntrykk av at de ligger ved siden av hverandre. Det er en kroppslig nærhet mellom dem.  Så forstår vi at det er Thelma  som trekker Anja til seg.

Eskil
Nettopp.  Og hvis vi  hadde tillatt oss  sånne grep for mange steder i filmen. ville det blitt utvannet. Vi hadde mistet et viktig verktøy for å vise Thelmas  evner i akskon.

S.199

Jeg har hatt lyst til å se filmen og etter å ha lest dette manuset må jeg si at jeg gleder meg enda mer. Det skal også blir artig å se om det er noen forskjell å lese et manus som dette kontra en roman før man ser filmatiseringen, jeg vil tro at filmen liggere tettere opp til et manus enn roman. Det skal bli spennende å se. Boken var en skikkelig pageturner og håper at jeg får minst en like god opplevelse av å se filmen.

Filmen er kritikerrost og vant kritikerprisen på Den norske filmfestivalen i Haugesund og skal delta på festivaler i Toronto, New York og London.

Anbefales!

 

 


Forlag:Tiden
Tittel:Thelma
Forfattere:Eskil Vogt & Joachim Trier
Format:Innbundet
Sideantall: 203
Utgitt:2017
Kilde: Leseeks

Forfattere

Eskil+Vogt

Eskil Vogt er født i 1974 og er en norsk manusforfatter og filmskaper. Han er utdannet ved Universitetet i Oslo og den nasjonale franske filmskolen La fémis. Han har skrevet en rekke manus for både spillefilmer og kortfilmer, samt hatt regien på flere. Han har mottatt en rekke priser for sitt arbeide, og flere av dem sammen med Joachim Trier.

Joachim trier

Joachim Trier er født i 1974 og er en norsk filmregissør. Han har blant annet studert ved  European Film College i Danmark. Han har spilt inn fire spillefilmer og en rekke kortfilmer. Han har fått en rekke priser for sitt arbeide, blant annet Nordisk Råds filmpris i 2016 for sin første engelskspråklige film Louder than bombs, som han mottok sammen med Eskil Vogt.

 

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Thelma av Eskil Vogt & Joachim Trier

  1. Hm… så gøy å lese filmmanus. Jeg har lest skuespill, ligner det litt på det? Etter å ha blitt kjent med Karna (ferdig med bok III nå i kveld) så lærer jeg gjerne mer om fallesyken. Gleder meg til å høre hva du synes om filmen, kanskje jeg kommer meg på kino jeg også 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.