Another Brooklyn av Jacqueline Woodson

Det var Elidas omtale av Another Brooklyn som gjorde meg oppmerksom på den og  ikke minst på forfatteren som har mange bøker på samvittigheten. Den var også å finne på listen inne på Goodreads over mulige kandidater til årets manbookerpris. Dit kom den ikke men dette er en fin roman som jeg håper blir oversatt til norsk.

another brooklynI Another Brooklyn møter vi August som vender tilbake til Brooklyn etter 20 år. Faren hennes ligger for døden og etter han er død drar hun til leiligheten hvor hun vokste opp sammen med faren og lillebroren.

I had been home a month watching my father die. Death didn`t frighten me. Not now. Not anymore. But Brooklyn felt like  a stone in my throat.

Når hun er i Brooklyn treffer hun en gammel venninne, Sylvia, og tankene går tilbake til den tiden når hun vokste opp i Broklyn og i tiden før. De bodde i Tennessee når moren levde,  men det klikket  for henne etter at broren hennes døde og hun tok til slutt livet sitt.  Faren som var oppvokst i Brooklyn tok barna med seg tilbake dit,da var August åtte år mens lillebroren var fire.
August  ble veldig fort sjarmert av bylivet men faren var ganske streng og det var slett ikke langt de fikk lov til å bevege seg utendørs.  August får  ganske snart øye på en liten jentegjeng som hun viser stor  beundring for, og etter en stund ble de venninnene hennes. Sylvia, Angela, Gigi og August ble  riktig gode venner og støttet hverandre gjennom resten av oppveksten . Sylvia kom fra et godt hjem, det samme  kunne man ikke si om Angela og Gigi.

Når August var femten år sendte faren henne til  en kvinne, sister Sonja,som han var blitt kjent med gjennom hans kontakter i Nation of Islam brothers.  Hun var en mørk kvinne med hijab. Faren var bekymret fordi August var så stille av seg. Jeg tenker at hun kanskje slet med tapet av moren, fordi faren fornektet lenge at moren var død, orket ikke fortelle noe til barna sine og sa alltid at hun kom tilbake dagen etter, noe hun selvfølgelig ikke gjorde.  August  vet at moren er død men likevel fornekter hun dette. Urnen med morens aske har hele tiden vært plassert i leiligheten deres.

Faren på sin side finner trøst i islam og ikke minst andre damer og de blir det en del av. En av dem er muslimsk og hun vil gjøre hele familien til muslimer, og etter hvert blir det enda strengere regler for August å forholde seg til. Noe som gjorde at hun levde et dobbeltliv, og både hun og venninnene kunne ikke komme fort nok vekk fra Brooklyn.

 

In Tennessee honeysuckle vines bloomed thick and full in our yard every summer. My brother and I ran out in the early hours, barefooted and still in pyjamas to suck the sweetness from the bright flowers. It was never enough. That faint hint of honeysuckle on the tongue an almost broken promise of something better hidden somewhere deeper.

S.136

 

Handlingen er  for det meste lagt til 70-tallet, en tid hvor afroamerikanerne fremdeles måtte kjempe for sin plass i samfunnet, både August og venninnene hennes opplevde at de ikke fikk de samme mulighetene i Brooklyn som andre.
Woodson har et enkelt men godt språk og har skrevet en fin roman om barndomsminner som ikke var av det mest lykkelige slaget, om  det å vokse opp, ha håp og ikke minst drømmer om en bedre fremtid.
Jeg har ikke lest bøker fra denne tiden og hvor handlingen er lagt til Brooklyn og det var fint å få et innblikk i hvordan afroamerikanerne og kanskje særlig hvordan tilværelsen  var for jenter med den bakgrunnen som disse hadde.  Denne boken likte jeg godt og jeg plukker gjerne opp igjen en bok ført i pennen av Woodson.

 

I tillegg til Elida har også Rose-Marie skrevet en omtale av denne og det innlegget finner du her.


Forlag: HarperCollins
Tittel: Another Brooklyn
Forfatter: Jacqueline Woodson
Format: Innbundet
Sideantall: 176
Utgitt: 2016
Kilde: Kjøpt

 

Forfatter

 JW

Jacqueline Woodson er født i 1963 og er en amerikansk barne – og ungdomsbokforfatter. Hun debuterte som forfatter i 1990  med Sist sommer med Maizon  og har  siden skrevet over 20 bøker, for det meste barne-og ungdomsbøker men også noen romaner. Hun har vunnet en rekke priser for sitt arbeide, blant annet så vant hun National Book Award i 2014 for Brown Girl Dreaming.

 

 

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Another Brooklyn av Jacqueline Woodson

Kommentarer er stengt.