Samlesing August:60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl

Jeg var en av dem som ble meget overrasket når jeg så at denne boken var kommet med på langlisten når de nominerte til bokbloggerprisen ble lagt ut i slutten av januar, og grunnen var at jeg ikke hadde lest en eneste omtale av boken noen sted. Så hvor i all verden kom alle stemmene fra, nok til at den kom med videre som årets joker?

Det er selvsagt ikke et «must» å skrive om bøkene man leser, men det kunne kanskje vært en idè å formidle leseopplevelsen på en eller annen måte, et eller annet sted slik at folk faktisk fikk det med seg. Hadde den ikke havnet på denne listen er jeg stygt redd for at denne hadde gått meg hus forbi, mye fordi at tegneserier er ikke akkurat det jeg leser mest av for å si det sånn.

60-damer-du-skulle-ha-moett_product_full

6o damer du skulle ha møtt- Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt er en sakprosa som starter med noen argumenter om hvorfor en slik bok er nødvendig. For det har seg nemlig slik bare for å nevne noen eksempler at hele 8 av 10 biografier handler om menn. De fleste gatene blir oppkalt etter menn.  I skolebøker nevnes for eksempel nazister oftere enn kvinner(!) En skulle nesten tro at vi kvinner var en form for tilbehør skal man lytte til hvordan historien om mennesket har blitt fortalt.  Dette ville de gjøre noe med  og sånn ble denne hisorieboken i tegneserieform til.

Du får ikke treffe de 60 damene her hos meg nå, men jeg skal love deg at du skal få hilse på et par av dem. Jeg vet at mange har skrevet om boken og jeg har ikke lest omtalene jeg har linket til lenger nede i innlegget  ennå så dere får ha meg unnskyldt om jeg skulle komme til å trekke frem noen dere allerede har snakket om.

Det var ingen ringere enn Camilla Collett som åpnet ballet, men jeg vil heller prøve å konsentere meg om noen av de som for meg ikke var så kjent.

 

60 damer bilde 1

Cathinka Guldberg er kvinnen som innførte moderne sykepleie i Norge og hun ble tildelt Ridderkorset av 1.klasse St.Olavs orden på sin 75 års dag.

 

BILDE 5 60DAMER OK

Oda Krogh drev med musikk og billedkunst,hun og mannen Christian Krog var en del av det radikale kunstermiljøet i Kristiania. De likte å leve fritt og ekte løsrevet fra samfunnets moralregler, og kanskje nettopp derfor hun er med i boken. Oda Krogh er forøvrig søster av Bokken Lasson som grunnla revyscenen Chat Noir.

 

BILDE6 60 DAMER OK

Katti Anker Møller jobbet blant annet for at abort skulle avkriminaliseres og hun ville at «uekte barn» skulle likestilles med barn født i ekteskap og hun stiftet i 1902 Norges første hjem for ugifte mødre og deres barn. I en del miljøer mente de at den beste måten å unngå å få barn var gjennom avholdenhet mens Katti gikk inn for bruk av prevensjon.

 

BILDE4 60DAMER OK
Gerda Grepp var den første skandinav som rapporterte  fra borgerkrigen i Spania, ofte med fare for sitt eget liv. Hun ble også nevnt i romanen Parfymehagen av Kate Lord Brown som blant annet tar for seg denne perioden i spansk historie. Det er også skrevet flere bøker om henne, blant annet en som heter Ved fronten – Gerda Grepp og den spanske borgerkrigen som du kan lese om her.

 

BILDE 3 60DAMER OK

Jeg måtte bare ha med Kim Friele som var den aller første i Norge som stod frem som homofil under sitt eget navn. Hun har vært sterkt medvirkende til at loven som kriminaliserte homofili ble opphevet.

 

Jeg har bare tatt med disse fem og det var helt tilfeldig at det ble akkurat disse. Felles for dem alle sammen er at de har i mer eller mindre grad fremmet kvinner og kvinners roller i samfunnet og ikke minst kjempet for kvinners rettigheter.

Her finner man blant annet Aasta Hansteen som blir regnet som norges første profesjonelle kunstmalerinne. Eller hva med «Bikkje-Lisa» Kristoffersen som engasjerte seg for dyrenes rettigheter og var med å startet norges første forening for dyrebeskyttelse.
Lise Lindbæk var norges første kvinnelige krigsreporter og hun led en tragisk skjebne hvor hun 56 år gammel hoppet fra kaikanten i Kiel fordi hun savnet datteren sin så mye at hun drakk mye for å døyve savnet men også for å glemme alle krigstraumene hun hadde vært gjennom.

Av kjente navn er Cora Sandel, Amalie Skram, Anna Munch,Gina Krog ( som var en ivrig forkjemper for kvinners stemmerett og var med å stiftet hele fire ulike kvinneorganisasjoner) Eller Bergljot Hobæk Haff som regnes for å være en av vår tids fremste romanforfattere for å nevne noen.

Det var ikke alle som var like interessante å lese om og jeg er sikker på at det fantes andre de heller kunne hatt med, men så er det nå slik at det ikke er plass til alle kvinner som av ulike grunner «burde» vært med i en bok som denne.

Flere skriver at boken burde vært pensum på skolen og det kan jeg være enig i, men samtidig skulle jeg da ønske at det forelå enda mer informasjon om disse kvinnene enn det det var plass til i denne boken. Samtidig tenker jeg at dette er en viktig bok og jeg har lært veldig mye på disse timene det tok meg å lese boken. Det var i grunnen artig å lese en tegneserie og det passet forsåvidt til innholdet. Illustratøren har som dere ser for det meste brukt sterke farger i sine illustrasjoner.

Jeg likte boken og det skal bli spennende å se om denne kommer helt til topps når bokbloggerprisen skal deles ut om få uker. Jeg er i hvert fall glad for at jeg fikk denne med meg.

BILDE 2 60DAMER OK

 

 

Mange bloggere har skrevet om boken:

Elida,Birthe,Tine,Kristin,Signe,Mari,Kathleen,Eli og Anita. Kleppanrova har også skrevet om boken.


Forlag: Manifest
Tittel: 60 damer du skulle ha møtt
Forfatter: Marte Breen
Illustratør: Jenny Jordahl
Format: Format
Sideantall:160
Utgitt: 2016
Kilde:  Lånt på Biblioteket

 

Forfatter

marta-breen-riktig

Marta Breen er født i 1976 og er en norsk sakprosaforfatter og journalist. Hun kom i 2006 ut med boken Piker, vin og sang: 50 år med jenter i norsk rock og pop og siden har det blitt flere, syv i tallet. Blant annet Født feminist – hele Norge baker ikke som om ut i 2014.

 

 

jenny-jordahl-riktig

Jenny Jordahl er født i 1989 og er en norsk illustratør,designer, blogger og forfatter. Hun står blant annet bak tegneserien Livet blant dyrene  som har vært publisert i Aftenposten. Hun har gitt ut flere bøker med Marta Breen( F-ordet – 155 grunner til å være feminist) Tidligere i år gav hun ut boken Samir og den lange reisa.

 

 

HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Samlesing August:60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl

 1. Artig bok, ja- og viktig ! Spennende å se om den kommer helt opp, men det er en veldig god kandidat i Åsne Seierstad også da..
  Takk for link:)

  Liker

  1. Ja,det blir spennende. To søstre har jeg på vent og etter å ha hørt forfatteren i et innslag på tv her om dagen så tror jeg at jeg «må» lese den også før fristen! Jeg fikk sansen for Åsne og boken er nok sikkert knallbra og ikke minst viktig! Seff linker jeg 🙂

   Liker

 2. Ikke kjemperelatert til omtalen din, men i alle fall boken:

  Ga denne boken til min eldste niese i bursdagsgave, og søstras venninne på 10 var på besøk. –
  Ja, jenter, sa broren min til de to yngste. – Nå, vet dere hva feminisme er?

  Ja, sa venninna. – Jeg vet, for vi har en bok som heter noe sånt som «Grunner til å være feminist» hjemme, og den boka er skrevet av hun samme som har skrevet den der.

  Tenk, ti år! Fremtiden, ass! ❤

  Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.