Baby Doll- Flukten var bare begynnelsen av Hollie Overton

Forfatteren bak denne boken er kjent for å være skribenten bak tv-serier som Cold Case og Shadowhunters, den føste er en krimserie  mens den andre er en fantasyserie basert på bokserien Skyggejegerne av Cassandra Clare. Baby Doll er forfatterens første bok og hun begynte å jobbe med den i 2012.

baby doll

Det er ikke ofte jeg leser krimbøker eller thrillere men det hender jeg flesker til og i april ble det faktisk to krim(-ish) bøker. Denne boken blir kalt en psykologisk drama og den betegnelsen er jeg enig i.

Lily er bare 16 år gammel når hun blir kidnappet og tatt med til en hytte  på et øde sted hvor hun ble holdt fanget i 8 år  og boken starter med at hun en vinterdag  endelig klarte å rømme etter at kidnapperen hadde gjort den tabben at han lot døren til hytten stå igjen ulåst. Med seg har hun  datteren Sky på seks år som hun har fått i fangenskap. Når hun kommer til motorveien forstår hun at hun ikke er så langt hjemmefra som hun først hadde trodd for hjemstedet hennes Crested Glen lå bare få mil unna. Med trusselen om at kidnapperen kan innhente dem når som helst klarer Lily og datteren å ta seg frem til morens hus etter alle disse årene. Hun har endelig kommet hjem igjen men helt trygg er hun ikke….

 

Hvor er han? Hvor er Rick? Det var Lilys sørste tanke da hun åpnet øynene neste morgen. Hun så seg desperat rundt i rommet etter ham, som hun alltid gjorde når hun våknet. Hun hadde lært seg å våkne tidlig for å kunne forberede seg på Ricks humørsvingninger. Hun ville kanskje aldri bli kvitt denne følelsen, denne redselen som hun hver morgen måtte konfrontere før dagen kunne begynne.

S.117

Dette var en «vanskelig» bok å skrive om uten å røpe for mye så derfor blir det ikke noe langt handlingsreferat fra meg denne gangen.
Selv om boken kanskje ikke har den typiske spenningen i seg som man forventer av en bok i krimsjangeren så var det til tider litt nervepirrende likevel for gjerningsmannen var jo fremdeles på frifot og han var skikkelig creepy. Jeg vil si at boken handler for det aller meste om Lily og datteren Skys vei tilbake til et fritt og normalt liv, skjønt datteren visste ikke om annet enn fangenskap. Det er  ulike fortellerstemmer, Lily naturligvis og tvillingsøsteren Abby, moren Eve og gjerningsmannen Rick får alle si sitt i denne boken.

Det kom naturligvis som et sjokk for familie og venner å få Lily tilbake igjen etter alle disse årene, og selv om Lily naturligvis var glad for å være fri så var det både sårende og rart for henne å se hva hun hadde gått glipp av den tiden hun hadde vært borte. At livene deres tross alt har gått videre i mellomtiden…

Det ble også et sjokk for det lille samfunnet når det viser seg at gjerningsmannen er en vel ansett person i lokalmiljøet og lærer ved skolen Lily gikk på.

Boken er skrevet i et forholdsvis enkelt og flytende språk og med sine korte kapitler og skiftende fortellerstemmer var dette en bok som var vanskelig å legge fra seg.  En kan trygt kalle det en pageturner. Jeg måtte hele tiden lese litt mer og litt mer for å se hva som skjedde videre. Og med denne måten å formidle på kommer det tydelig frem at forfatteren er vant med å  skrive for tv. Vi blir på denne måten  kjent med de ulike aktørene og vi får gjennom deres øyne vite hvordan de har taklet det som skjedde med Lily for 8 år siden og vi får ta del i hvordan de forholder seg til det at hun nå har kommet tilbake igjen. Særlig var det interessant å lese om hennes kjære tvillingsøster og hvordan livet hennes hadde fortonet etter at søsteren forsvant.

For datteren som aldri før hadde sett verken dagslys eller andre folk enn faren og moren åpnet det seg en helt ny og uten tvil skremmende verden. Både hun og moren har uten tvil blitt utsatt for et enormt psykisk traume i disse årene, og jeg vil tro at det kreves år med terapi for å kunne leve noenlunde normalt igjen. Måten forfatteren beskriver akkurat disse sekvensene på virker troverdig i forhold til dokmentarer jeg har sett om folk som faktisk har kommet hjem igjen etter å ha levd i fangenskap i årevis. Men om skal jeg pirke litt her så syntes jeg at både Sky og Lily kom seg litt for raskt på fote igjen i forhold til det som hadde vært naturlig med tanke på hva de hadde gått gjennom.

Dette er jo en krim(-ish) bok og dermed ulmer det stadig under overflaten og man venter stadig at noe skal skje….noe det også gjør.

Likte boken veldig godt og anbefaler den gjerne videre, også for dem som vanligvis ikke leser «krimbøker».

 

 


Forlag: Gursli Berg
Original tittel: Baby Doll,Escape is just the beginning
Norsk tittel:Baby Doll- Flukten var bare begynnelsen
Forfatter: Hollie Overton
Oversetter: Kurt Hanssen
Format:Heftet
Sideantall: 345
Utgitt: 2016
Min utgave: 2017
Kilde: Leseks

Forfatter

hollie overton
Foto: forfatterens hjemmeside

Hollie Overton er en amerikansk skribent og har skrevet  flere kjente tv-serier blant annet Cold Case og Shadowhunters. Baby Doll er hennes første bok.

 

 

 

HILSEN BEATHE