LUKE 20:Simon og Homo Sapiens-agendaen av Becky Albertalli

luke-20

Så kald og mjuk du er
Bølgjande linjer under det kvite sveipet
søv du alt?

Kåre K. kom tilbake frå krigen nokre dagar før jol. Han hadde drepe tre menn, mista fem venner og tre tenner og ein del hår. Han hadde sete i ein leir i to år, ete ròtent skvip av  ei tinnskål, svolte i periodar. Mor hans levde enno, og heimbygda stod der den alltid hadde stått, i skuggen av fjellet hans. Han fòr heim til bygda, i dulsmål, han gav seg ikkje til kjenne. Han stod i eit holt og såg mot barndomsheimen. Han ringde til mora,seinare. Kom heim då vel, sa mora. Ikkje enno, sa han. Så drog han ut til kysten, til ein by han aldri hadde vore i før, som krumma seg rundt ein bukt, der vinden kom frå nordvest og trea bøygde seg mot søraust og folka var ordknappe og reserverte. Her slo han seg ned, i eit lite kammers hos ei krigsenke. Han las bøker, han gjekk turar, han fekk seg jobb på eit sagbruk, i ein avisredaksjon, som bussjåfør, pedell på ein skule, skogsarbeider, gardsgut. Nokre år gjekk. Livet er utan  meining, tenkte han. Kvifor er eg her?
Enka han budde hos,hadde ei dotter, eit par år yngre enn han. Dei inviterte Kåre K.til å vere saman med dei på jolekveldane. Dei fekk steik til kveldsmat, dei drakk eit glas sur sherry, dei høyrde konserten på radioenm og enka baud Kåre K. på eit gas ekstra sherry og ein cerutt og sa:låt kån setja kån inn og høyrde på konserten, så kan Martine rydje bordet, ho.
Dei sette seg på kvar si side av den vesle Huldra-radioen, og enka skruva på skalaen, og det høyrdest masse med kosmisk kvining og oseanisk surkling og interstellar fjerting, blanda med ei djup kvinnestemme og enka sa: høyr på den du, ho kan syngje, ho fru Flagstad, kva er det ho syng?
Eg trur det må vera Grieg, sa Kåre K. og kika etter dottera som skramla med tallerkar på kjøkenet.

 

Smakebit fra Jolekveldar i livet til Kåre K av Kim Leine, hentet fra heftet «Juleroser».

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

msimon-og-homo-sapiens-agendaen-hoy
Simon og Homo Sapiens-agendaen  begynte jeg på like etter at siste episode av «Skam» gikk av luften sist fredag for som forventet ble jeg helt tom inni meg ved tanken på at vi ikke skulle få flere scener med disse to guttene som halve Norge for ikke å snakke om store deler av hele verden har trykket til sitt bryst denne høsten.Og har du fulgt med på Skam nå i høst så vet du akkurat hva jeg snakker om, og har du ikke – vel, da har du rett og slett gått glipp av en helt utrolig kjærlighetshistorie, og noe det beste Norge har laget – EVER! Jeg savner både Isak og Even,men jeg har et lite håp om at Julie Andem lar oss få se disse to igjen til våren, for jeg personlig vil bli bedre kjent med Even og vite mer om det han sliter med. Og vi har fått en del hint og de som har lært seg Julie Andem å kjenne så vet man at ingenting i Skam er tilfeldig,men hun er også en mester i å føkke med hodene våre, #Alterlove ♥

Kunne sikkert ha skrevet en hel avhandling om Skam og #evak men nå skal jeg prøve å legge den serien til side et lite øyeblikk for denne boken handler altså om Simon som er 16 år, homofil men ikke kommet ut av skapet ennå. Han har i likhet med Isak(okei,det gikk fint i sånn ca 2 sekunder) prøvd å date jenter uten særlig hell, det vil si at Isak har jo DE skillsa og hooker chicks hver eneste helg. Men jeg vil nå si at Simon er minst like sjarmerende som Isak, eller i hvert fall nesten.

Simon mailer med en gutt på hans egen alder, en han ikke vet hvem er,en som kaller seg Blue, og som han føler han kan snakke med om alt mulig. Når romanen begynner blir han konfrontert  med disse epostene av en medelev som truer han med å avsløre hemmeligheten hans for hele verden om han ikke hjelper ham med å komme i kontakt med en jente han liker. Med disse epostene på avveie og med fare for å bli avslørt som homofil før han var klar for det, og ikke minst å risikere at Blues hemmelighet og identitiet blir avslørt blir Simon nærmest tvunget inn i en avtale han overhodet ikke er komfortabel med, fordi for ham er det nok drama i den musikalen han er med i.

 

Ganske morsomt, mamma, for hør her: Jeg prøver faktisk å forhindre at Nick får den jenta han liker, så Martin Addison ikke skal fortelle hele skolen at jeg er homofil.
Har jeg nevnt at jeg er homofil?

S.26

Det er ikke vanskelig å forstå at dette ble en av favorittene på Goodreads i fjor for dette er en meget underholdende sjarmbombe av en ungdomsroman.Forfatteren skriver godt, det er lettlest med et godt driv som fører historien fremover. Jeg likte også den tvisten med at vi ikke fikk vite hvem Blue var med det samme for det var moro å gjette seg til det underveis i lesingen.
Selv om jeg ikke har noen erfaring med det å skulle komme ut så kan jeg tenke meg at det ikke er enkelt, og særlig ikke når man er i en situasjon som Simons hvor han nærmest blir tvunget til det før han kanskje var klar for det selv. Og noe lettere blir det vel ikke når det også kan gå ut over andre som kanskje er enda lenger inne i skapet enn det han selv er.

Forfatteren har vært flink til å skape karakterene og jeg følte det var litt Isak i Simon,men det var ikke bare Simon som hadde fått kjøtt på beina, både Nick,Abby og Leah samt flere andre fremstår som meget troverdige karakterer og jeg følte vi ble relativt godt kjent med dem.
Selv om dette er en ungdomsroman om det å skulle komme ut av skapet ovenfor familie og venner så er det først og fremst en fin kjærlighetshistorie som i dette tilfelle tilfeldigvis er mellom to gutter. Da har forfatteren klart det som også Andem har klart, å gjøre det først og fremst til en kjærlighetshistorie, for det er jo nettopp det det er. Og jeg håper vi i fremtiden en gang  kan komme dit at det ikke er noe skap å komme ut av, at alle kan få elske den de vil uten å måtte ha den ekstra belastningen det er med å ikke bli akseptert for den de er. All kjærlighet er vakker,eller som Julie Andem sier  ♥ AltErLove♥
Boken anfales både varmt og inderlig.

 

 


Forlag: Kagge
Original tittel: Simon vs the Homo Sapiens Agenda
Norsk tittel: Simon og Homo Sapiens-agendaen
Forfatter: Becky Albertalli
Oversetter:Stian Omland, MNO
Format: Innbundet
Sideantall: 311
Utgitt: 2015
Min utgave: 2016
Kilde: Leseeks

 

Forfatter

becky-albertalli-c-decisive-moment-events

Becky Albertalli er utdannet psykolog og jobber mye med tenåringer. I flere år har hun ledet en støttegruppe for barn med uklat kjønnsidentitet. Simon og Homo Sapiens- agendaen er hennes første roman.

 

JULEKLEM FRA BEATHE

8 kommentarer om “LUKE 20:Simon og Homo Sapiens-agendaen av Becky Albertalli

    1. Helt serr Mari? Du MÅ se på Skam, du går virkelig glipp av noe om du ikke gjør det. Julie Andem som skriver Manus er rett og slett et geni, intet mindre. Men ikke bland deg med fredagsfolka som kun ser klippene på tv, da går du glipp av mye – da er det mye bedre å se inne på skam sine nettsider for da får du med deg både sms/chatter og insta.

      Ja, boken var helt herlig, og den hadde nok fortjent å stå alene uten at jeg blandet så mye skam inn i omtalen men sånn ble det denne gangen.

      Liker

Kommentarer er stengt.