Hvem er jeg når du blir borte? av Kathrine Nedrefjord

9788203259906 Mens jeg ventet på oppdatering om ♥ Isak og Even♥ i morges (Ja, jeg er helt hektet på #skam) så surfet jeg innom ebokbib og der lå denne ungdomsboken som jeg nesten hadde glemt at jeg hadde lånt.

Kathrine Nedrefjord har fra før skrevet to romaner og dette er hennes første bok for ungdom og handlingen finner sted hvor forfatteren selv kommer fra – Kjøllefjord.

I hvem er jeg når du blir borte? møter vi hovedpersonen Jenny som går i niende klasse ved Kjøllefjord ungdomsskole. Hun er bestevenn med Henning som går i tiende og forelsket i Julian som også går i tiende og nettopp har flyttet til bygden.

Når vi møter henne for første gang,springer hun i gangene på skolen og klarer å løpe rett i Julian med det til følge at de begge får en stor kul i hodet. Det er tydelig at dette føltes kleint fra begge parter, og igjen klarte Jenny å komme for seint til timen.

Når hun kommer i klasserommet er det stille og lærerinnen viser ingen tegn til å ville gi Jenny anmerkning. Jenny merker med det samme at det er noe som ikke stemmer og deretter forteller lærerinnen at Michael, en gutt i klassen er død. Det skal senere vise seg at han har tatt sitt eget liv, og ingen kan forstå hvorfor.

Jeg har glemt å tenke på døden noen ganger de siste dagene, men det er akkurat som om den kommer etter meg og tar tak i kragen min og river meg opp. «Hei!» brøler den. «Husk at jeg finnes og jeg tar og jeg stjeler, så pass deg !» Og det blir litt vanskeligere å puste når den gjør det. Den store tyven. Døden bodde nok i Michael ei stund før den tok han.

S.39

Jenny og Henning er bestevenner og har vært det siden de gikk i barnehagen, og ofte har det vært slik at Henning har støttet Jenny når hun har hatt behov for det. Nå som han er helt knust etter dødsfallet til Michael klarer ikke Jenny og være der for ham slik hun kanskje burde. Det er tøft for Jenny å veksle mellom denne gryende forelskelsen hun har til Julian nå som de er i ferd med å bli kjærester og samtidig skulle være der for Henning i den sorgen han er i – hele bygden er i sorg, hun også, men samtidig vil hun prøve å fokusere på Julian i stedet. Samtidig angrer hun på at hun ikke tok seg tid til å bli bedre kjent med Michael, det er med andre ord et virvar av følelser hun sitter med.
En dag er Henning sporløst forsvunnet og Jenny blir helt knust og frykter det aller verste..

Noen dør, mens andre er mer levende enn noensinne.

S.62

Dette var en lettlest og fin ungdomsroman,forfatteren har et godt språk og det er et passe godt driv i fortellingen.I tillegg  så passet tittelen veldig godt til innholdet i boken. Jeg likte den men samtidig skulle jeg ønske at forfatteren hadde gått enda litt mer i dybden på de problemene både Michael og Henning stod ovenfor da de var hakket med alvorlig enn det som Jenny slet med. Ikke at jeg skal undervurdere hennes problemer, det er ikke lett å være den som står utenfor resten av fellesskapet, noe både hun og Henning, samt Michael gjorde. Men samtidig tror jeg at jeg hadde blitt enda mer grepet av historien om vi hadde fått litt mer innsyn i de utfordringene de hadde også.
Ikke at jeg ville hatt en helt annen historie men jeg savnet å høre litt mer fra deres vinkel.

Jeg likte veldig godt de miljøbeskrivelsene fra nord Norge, og alt i alt var dette en fin ungdomsbok og jeg tror mange på den alderen boken er beregnet på kommer til å like den.Tema som vennskap, sorg og forelskelse samt det å stå utenfor fellesskapet,er noe de fleste ungdommer vil kjenne seg igjen i. Det er troverdige karakterer forfatteren har skapt og jeg tror på det hun forteller.

 

Gro og Solgunn har også skrevet om boken.


Forlag: Aschehoug
Tittel: Hvem er jeg når du blir borte?
Forfatter: kathrine Nedrefjord
Format: Ebok
Sideantall: 138
Utgitt: 2016
Kilde: Lånt på eBokbib

 

Forfatter

katrine-nedrefjord

 Kathrine Nedrefjord er født i 1987 og er en norsk forfatter. Hun bor og studerer i Paris. Hun debuterte som forfatter i 2010 med romanen Transitt, og i 2014 gav hun ut romanen Trengsel. Dette er hennes tredje bok og aller første ungdomsbok.

HILSEN BEATHE

5 kommentarer om “Hvem er jeg når du blir borte? av Kathrine Nedrefjord

 1. Helt enig, en troverdig og fin historie Beathe. Jeg leste denne i sent i sommer, og jeg likte den godt. Og så er tittelen veldig fin 🙂

  Takk for link!

  Liker

 2. Høres ut som en fin ungdomsbok du har lest, liker at den har handling fra nordnorge. Selv har jeg lest noen ungdomsromaner i det siste, men det er bare dystopier, må se å komme meg tilbake til virkeligheten igjen 🙂

  Liker

  1. Ja,ikke ofte jeg leser bøker med handling fra nordnorge,og denne hadde noen fine miljøbeskrivelser,ikke gjennom hele boken men i et par partier.Ja, Tine nå er det på tide å komme seg back to reality! 😛

   Liker

Kommentarer er stengt.