Syv somre og femten vintre av Ylva Ambrosia Wærenskjold

syv-somre
Jeg hadde aldri hørt om forfatteren før jeg ved en ren tilfeldighet nærmest snublet over den nye boken hennes inne på ebokbib, og før jeg satte i gang å lese søkte jeg litt på nettet om forfatteren. Jeg fant ut at hun debuterte som forfatter i 2013 med romanen   kom hjem når sorgene har løpt forbi hvor hun skildrer vold i et lesbisk parforhold.

I Syv somre og femten vintre skriver hun om omsorgssvikt, og  diktsamlingen er basert på en barnevernsmappe på ca 50 dokumentsider. Jeg-et i samlingen, denne jenten som i barndommen ble utsatt for omsorgssvikt av foreldrene brukte flere år på å komme til det punktet at hun faktisk klarte å hente mappen og når hun først hadde gjort det så brukte hun ca 1 time på å lese innholdet.

Så lenge det er du som slår er det meg som er god

S.81

I samlingen ser hun tilbake på den tiden hun bodde hjemme, og  disse tilbakeblikkene er de sterkeste og mest gripende i samlingen syntes jeg. Det er vondt og sårt å lese om hvordan hun har hatt det. Hun  blir vitne til at hennes voldelige far banker opp moren.

Hodet hennes dunket mot gulvet til hun besvimer
og det krever mer
enn et fall
Det krever at den som dunker holder hodet fast
og skrider over tilgivelighetens ytterste grense

S.26

Vi får også et innblikk i hvordan voksenlivet hennes er og hvordan fortiden har preget henne, samt et innblikk i hva hun jobber med.

Jeg undret meg litt på tittelen diktsamlingen har, Syv somre og femten vintre og kom til at det kanskje gjenspeilte livet hennes, eller barndommen rettere sagt. At det ikke bare var mørkt og trist men at det var perioder (om enn korte) hvor ting ikke var så ille, og at hun i blant kunne føle seg trygg slik barn skal – hele tiden.

Når jeg hadde begynt på omtalen søkte jeg etter omtaler av boken og så at det flere steder stod at tittelen er hentet fra eventyret om Askeladden og de gode hjelperne og da demret det for meg hvor jeg hadde hørt det uttrykket før.

Gjentar meg selv når jeg sier dette men det er alltid litt «skummelt» å ta fatt på en diktsamling for det er ikke alltid at det er like tilgjengelig for den gjengse leser – på samme måte som det også alltid er «skummelt» å skulle skrive om det i etterkant også. Føler meg etter hvert litt mer komfortabelt med det – og i hvert fall når den er skrevet slik som denne. Her fikk man vekselvis sekvenser fra hennes liv i nåtid, deretter fikk man tilbakeblikk på enten barndommen som for det meste var dyster og deretter noen glimt fra ungdomstiden hvor hun begynte å passe barn for å tjene seg litt penger. I voksen alder velger hun også et omsorgsyrke.

Kan ikke uttale meg om de ulike grepene forfatteren har benyttet seg av men jeg opplevde samlingen som meget sterk, gripende og vond når den beskrev barndommen hennes. Det var også vondt å lese om denne mappen barnevernet hadde på henne, at det i det hele tatt var en slik med hennes navn på. Jeg undret meg på  underveis om noe av dette er selvopplevd  for forfatteren fordi hun skriver flere steder at men diktene mine skal aldri være bevis , og begge fornavnene hennes blir nevnt i samlingen.

Uansett så er det grusomt at ikke alle barn har det så godt som de fortjener å ha det- men det er mange skjebner der ute og mange har det vondt – dessverre.

De partiene av samlingen  som tar for seg både ungdomstiden og nåtid opplevde jeg ikke som like sterke og kanskje var det bevisst fra forfatterens side, og jeg syntes det gjorde at det ble en fin balanse i samlingen. At det ikke bare er vonde ting som skjer men at hun har det godt også.

Ble nysgjerrig på denne forfatteren og jeg håper at hun skriver flere bøker i fremtiden og jeg skal så absolutt få med meg debutromanen hennes.Kanskje jeg må skaffe meg denne også slik at jeg kan lese den flere ganger.

Fant ingen bloggomtaler av denne foreløpig.


Forlag: Oktober
Tittel: Syv somre og femten vintre
Forfatter: Ylva Ambrosia Wærenskjold
Format:Ebok
Sideantall: 85
Utgitt: 2016
Kilde:Lånt på ebokbib

 

Forfatter

Ylva-med waer

Ylva Ambrosia Wærenskjold er født 1988 og er en norsk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2013 med romanen  kom hjem når sorgene har løpt forbi.  Syv somre og femten vintre er forfatterens andre bok.

 

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Syv somre og femten vintre av Ylva Ambrosia Wærenskjold

 1. Hm… denne må jeg se nærmere på. Måtte dobbeltsjekke at ikke forfatteren skriver om seg selv, for det har jeg fått nok av for en stund. Dikt er spennende og utfordrende, og jeg tror du etterhvert begynner å få nok grunnlag til å uttale deg med «pondus». Kos deg med Sigd i morgen!

  Liker

  1. Jeg fant egentlig ikke ut av det – om forfatteren skriver om seg selv. For meg spiller det ingen rolle fra eller til. Ja, vet ikke helt det – jeg tror jeg har litt lettere for å forstå dikt enn det jeg hadde før men jeg tror ikke at jeg hadde turt å prøve meg på noen analyse av en hel tekst helt ennå – selv om jeg kanskje har prøvd litt her.
   Takk, det skal jeg! 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.