Heksejakt og heksebrenning i Europa av Aina Basso

 

PRETUM, PRATUM,NESTRUM, NOSTRUM!

helsejakt-abDet var Lenas omtale av denne boken som gjorde meg oppmerksom på den og det jeg er veldig glad for. Jeg liker historie veldig godt, og dette med hekser og trollmenn er interessant å lese om.

Forfatteren har fra før skrevet flere romaner og ungdomsbøker, blant annet Inn i Elden og Finne Ly som jeg likte veldig godt.
Dette er hennes første sakprosa bok, og den er først og fremst beregnet for barn og unge men selvfølgelig kan voksne ha stor glede av den om man vil lære litt mer om tema eller kanskje bare repetere litt.

Boken er delt inn i 5 kapitler og er rikt illustrert.

Veldig mange ble uskyldig dømt i den store heksejakten som foregikk i Europa på 1500 og 1600- tallet. Men selve helseprosessen startet i Sveits allerede i 1430 årene.
Den mest kjente av alle heksene er kanskje den franske Jeanne d`arc som  bare 19 år gammel ble brent på bålet i 1431.
Så mange som 100 000 mennesker ble kjent skyldig i trolldom, og rundt halvparten av disse ble avrettet. De ble enten hengt, halvsugd eller brent på bålet. De fleste ble brent fordi de mente at bålet hadde en rensende kraft og om du tror de var så mye bedre her i Norge så kan jeg fortelle deg at vi var en av verstingene for vi kastet de rett og slett levende inn på bålet, i andre land var de så «barmhjertig» at de drepte dem først. I en periode ble de utsatt for vannprøven.

Heksa blei bunden på hender og føter og kasta ut i vatnet der det var djupt.
Om ho sokk, var ho uskyldig. Om ho flaut, var ho skuldig.
Mange hekser flaut. Då gjekk vegen ofte videre mot bålet.

Nokre veldig få drukna under vassprøva, men dei fleste blei heiste på land etter eit tau som var festa rundt dei.

S.59

Vi får servert flere ulike fortellinger om hekser som har blitt dømt for trolldom og jeg må jo nevne hun som opprinnelig kom fra Trondheim men bosatte seg her i Bergen, og som angivelig hadde heksemøter på Lyderhorn. Anna Pedersdotter Absalonsen ble etter mannens død i 1575 fritatt for å betale skatter og avgifter, hun var med andre ord en enke som hadde et godt liv. Men dette endret seg når hun det samme året ble skyldig i trolldom. Hun ble frikjent men måtte leve i 15 år med hekserykter på seg, og andre gangen hun ble kjent skyldig i å drive med trolldom gikk det ikke fullt så bra. Hun ble brent på bålet ute på Nordnes i 1591.

Noen drev også med såkalt hvit magi, signeri, og disse ble ofte kalt for «kloke-koner» og de gjorde gjerne syke mennesker friske ved hjelp av urter og annet. Det var flere typer hekser, noe var onde og var ute etter å skade folk, mens andre var besatt av selveste djevelen.

Jeg merker at jeg blir veldig engasjert av å skrive om dette og jeg har nesten ikke lyst til å stoppe men det bør jeg vel før jeg har kommentert alt som står i denne boken. Det kan jo være noe igjen til dere andre som kanskje har lyst til å lese boken.
Basso skriver godt og boken er fint tilpasset den yngre leseren. Hun stiller spørsmål til leseren og deretter  svarer hun. Bakerst i boken finner man blant annet en ordliste og ikke minst så finnes det tips til andre bøker om noen fikk lyst til å fordype seg i dette temaet.

Noe av dette visste jeg fra før men jeg fikk lært en god del også, og det var veldig kjekt.

Om du trodde heksejakten er over så må du tro om igjen for både i Asia, sør-Amerika og i Afrika brenner de fremdeles hekser.

 

 

lyderhorn-ok
Utsikt mot fjellet Lyderhorn 9/10-2016

Forlag: Samlaget
Tittel: Heksejakt og heksebrenning i Europa
Forfatter: Aina Basso
Illustratør: Christian Bloom
Format: Innbundet
Sideantall: 168
Utgitt: 2016
Kilde: Leseeks

Forfatter

aina-basso

Aina Basso er født i 1979 og er en norsk historiker, skribent og forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2008 med ungdomsromanen Ingen må vite. Etter dette har hun gitt ut en annen ungdomsroman, Inn i Elden, og 2 romaner for voksne, blant annet Finne ly som kom i 2014 og som hun vant Bokbloggerprisen for samme året. Hun har vært nominert til en rekke litterære priser for ungdomsromanen Inn i Elden, blant annet Nordisk Råds litteraturpris.

HILSEN BEATHE

7 kommentarer om “Heksejakt og heksebrenning i Europa av Aina Basso

 1. Ja, dette er et kjempeinteressant tema, og jeg synes det er veldig bra at hun har skrevet en bok for barn/unge om hekseprosessene. Vet ikke om jeg skal lese denne, siden jeg egentlig har lest masse om emnet, men hvem vet om jeg plukker den opp, lell.. Etterhvert!

  Liker

  1. Har du lest en del om akkurat dette tema så er det kanskje ikke så mye nytt her uten at jeg kan si det med sikkerhet. Men, Ja, veldig bra at hun har skrevet en bok for den yngre garde om dette, interessant lesing var det i hvert fall!

   Liker

 2. Heksejakt skal jeg begynne på i kveld, gøy at du har lest den. Artig at den handler om Anne Pedersdotter, hun kjenner jeg fra før fra DnS-oppsetningen i fjor.

  Liker

 3. Dette høres ut som en interessant bok! Må ha vært forferdelig å bli stemplet som heks, for ikke å snakke om å bli brent levende. Huff, godt vi lever i et litt annerledes Norge i dag! 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.