Brevet til Rosalin av Øystein Orten

brevet-til-rosalin
Når jeg først hørte om denne boken kom jeg til å tenke på at den kunne minne om «Svar på brev frå Helga» av Bergsvein Birgirsson som jeg leste for et par år siden, og som den gangen var helt ulikt noe annet jeg hadde lest.Og den kan til tider minne litt om den men jeg vil si at bøkene har flere ulikheter enn likheter.

I Brevet til Rosalin treffer vi gamle Johannes som gjennom et helt år skriver brev til en mye yngre kvinne, Rosalin. Han skriver mye om vanlig hverdagsliv hvor han får besøk av hjemmehjelpen Marianne, som er sammen med dataingeniøren som vi aldri får vite navnet på men som hjelper Johannes med å betale regninger via pcèn. Vi får også høre om den 40 år gamle Asle som er som et barn i sinnet til tross for den relativt høye alderen. Etter hvert får vi vite at han slett ikke har hatt det kjekt i barndommen da han kom fra et alkoholisert hjem, men Johannes og konen tok seg av og til av ham. Siden har de hatt god kontakt de to, den gamle læreren og eleven.

Barndomen min var forresten ikkje berre mor og far og sysken, men også farfar, som passa på meg når dei andre i huset var oppteken med arbeid. Den gamle mannen var blitt tom for ord. Nokon seier at ein kan misse språket av ulukker. Andre hevdar at visse lydar kan gjere ein stum. For farfar stemde begge delar.

S.12

Johannes vil at Rosalin skal vite hele historien og han tar dermed henne og oss lesere tilbake til den tiden når bestefaren var ung. Og etter hvert  kommer vi til 2. verdenskrig som vi stadig vender tilbake til gjennom hele boken. Men det som gjør aller mest inntrykk er når det blir klart at han sliter med tapet av datteren sin.  Johannes er som sagt en gammel mann og han har det klart for seg at hans time snart er kommet – og han vil gjøre opp status innen den tid.

Tida går og tankane fer så vide. Dagen eller natta. Natta eller dagen. Korleis kan vi skilje godt frå vondt. Det vakre frå det frastøytande. Korleis kan vi forklare det. Minnet om eit dødt barn er den vakreste diamanten. Men ingen vil eige han.

S.74

Må bare si det med det samme, for en skjønn bok dette var. Skrevet på et aldeles nydelig nynorsk språk, noe som gjorde at jeg ofte satt med klump i halsen mens jeg leste. Når man har levd et langt liv så er det klart at man har opplevd både glede og sorg, og det er til tider veldig sår og gripende lesing men av og til tok meg i å flire litt for denne boken er skrevet med en liten dose humor også. Det er godt med litt balanse. Man kunne heller ikke la være å lure på hvem denne Rosalin var, og det får vi selvfølgelig svar på før den knappe 100 siders fortellingen er over. Ikke at jeg leser så veldig sakte men jeg tror aldri jeg har brukt så lang tid på en så kort bok før, det var noe med både språket og selve fortellingen som gjorde at det tok tid å komme gjennom – fordi man måtte fordøye litt underveis.

Jeg skal så definitivt lese mer av denne forfatteren, og heldigvis har han både romaner, diktsamlinger og noveller på samvittigheten.
Anbefales – og til andre bokbloggere som ikke har lest denne ennå: les,les og les!

Eli har lest og skrevet om boken her.

 


Forlag: Samlaget
Tittel: Brevet til Rosalin
Forfatter: Øystein Orten
Format: Innbundet
Sideantall:
Utgitt: 2016
Kilde: Leseeks

 

Forfatter

oystein-orten

Øystein Orten er født i 1962 og er en norsk lektor og forfatter. Han debuterte som forfatter i 1995 med diktsamlingen Havflammen. Han har etter den tid gitt ut en rekke romaner, diktsamlinger og noveller.I tillegg til å være forfatter underviser han ved Ulstein videregående skole.

 

HILSEN BEATHE

7 kommentarer om “Brevet til Rosalin av Øystein Orten

 1. «… jeg tror aldri jeg har brukt så lang tid på en så kort bok før»

  Ja! Nettopp! Det er en kunst å skrive såpass korte romaner som får leseren til å ØNSKE å lese sakte. Glad du likte og takk for lenke 🙂

  Likt av 1 person

  1. Det er det så absolutt,Eli! Ikke at jeg leser rasende fort ellers for det gjør jeg ikke men jeg pleier å ligge på ca 45 -50 sider pr time de gangene jeg har sjekket dette ut, men denne begynte jeg på søndag kveld og satt nesten hele dagen i går, måtte ta meg pauser innimellom for det er slett ikke alle bøker en bare kan sluke heller. Samtidig tenker jeg at jeg kunne tatt meg enda bedre tid også. Bare hyggelig å linke, Eli! 🙂 Og skulle bare mangle!

   Liker

 2. Jeg sitter på hytta denne helga. Er her med et barnebarn på besøk, da mamman er ute og reiser. Og så måtte jeg lete fram noe nytt fra eBokBib.( Lettvint å lese på Iphone når en ute og reiser.) Da dukket denne vesle boka.opp. Det første som falt meg inn var, slik som du også skriver, tanken på romanen Brevet til Helga. (Forøvrig en fantastisk bok). Så nå gleder jeg meg til å begynne å lese i kveld! Fin omtale fra deg.

  Liker

 3. Tusen takk for det, Åslaug! Så koselig å passe barnebarn, og jeg tenker at det blir fine stunder for både deg og barnebarna. Ja, jeg husker at denne boken satt lenge i etter at jeg hadde lest den. Nå ser jeg frem til omtalen din, og jeg håper at du liker den like godt som det jeg og Eli gjorde. Kos deg masse Åslaug, med både lesing og pass av barnebarn.

  Jeg har blitt litt flinkere å bruke ebokbib, i hvert fall sånn innimellom.

  Ha en fin kveld:-)

  Liker

Kommentarer er stengt.