Akuttbjellen av Karin Brunk Holmqvist

akuttbjellen
Det er ganske nøyaktig ett år siden forrige  Holmqvist bok og nu var det dags att tre inn i de eldre menneskers verden igjen.

I Akuttbjellen treffer vi de to søstrene Elsa og Julia Nilsson, begge i syttiårene og lever det enkle liv på landet utenfor et sted som heter Smedstorp. Rett ovenfor dem bor den eldre ungkaren Ragnar, og han støtter søstrene i nesten hva det måtte være og de har hengt opp en kubjelle utenfor kjøkkendøren som de ringer i om de skulle trenge hjelp av ham – derav navnet på boken.

Søstrene har alltid bodd sammen og det har vært lite krangling dem imellom. Kun litt små diskusjoner ala om de skal ha lettrøkt eller bare kokt juleskinke til jul.

En dag fikk de innkalling til advokat Jörgensson som opplyste at de hadde arvet en stor villa med svømmebasseng i Ystad og en rådyr BMW samt en god del kontanter, av kusinen deres Ulla Axelsson.
Søstrene som alltid hadde levd et enkelt og veldig spartansk liv visste ikke helt hva de skulle gjøre med alt dette som var tredd ned over dem, og for aller første gang hadde de en skikkelig krangel.

Søstrene Julia og Elsa Nilsson satt på venterommet til advokat Jörgensson i Ystad, preget av stundens alvor. Den svarte skinnsofaen var dyp, og  ingen av dem nådde ned til gulvet med føttene. Beina hang som magre pendler over setekanten. De satt tett sammen med et hardt grep om håndveskene på fanget. Julia hadde kraftig, grått og kortklippet hår, mens håret til Elsa var pistrete, nesten som sukkerspinn. Hun hadde på seg et tynt hårnett for å holde det på plass.

S.5

Bedre ble det ikke at det dukket opp folk fra flere kanter og vil ha tak i enten penger eller noe i huset, og kanskje aller helst hele huset om de hadde kunne.
En av disse er Ove som hadde et forhold til Ulla for en god stund siden og hun etterlot seg et brev hvor hun skrev at han skulle få noen eggeglass,  men han ser helst at han kan overta bilen da det viser seg at ingen av søstrene har lappen. Og han tenker at det må være mulig å kunne innynde seg hos en av dem og kanskje etter hvert innlede et forhold…

Selv om Ove var litt av en sleiping syntes jeg at han var en morsom karakter, en skikkelig gniten kar som aldri unnet seg selv eller andre noe.

I tillegg til uoverensstemmelsene mellom søstrene havner naboen Ragnar i krangel med noen av de andre naboene, Lennart og Yvonne, angående tomtgrensen.

Søstrene grublet lenge og vel på hva de skulle gjøre med dette store huset som er verd mer enn 4 millioner kroner, og en dag vet de nøyaktig hva de skal gjøre…

Det ble en merkelig natt på Klyngegårdene. Ragnar sov tungt, og duften av 21 år gammel whisky spredde seg i det lille rommet han pustet.
Hos Elsa og Julia  hadde stillheten endelig senket seg. I putevaret til Elsa lå postkortet fra Ove, og ute i mørket kunne en skimte Lennart Björk som flyttet grensepinner. Men han hadde problemer med å ta øyene bort fra bilen til Ragnar. Det eneste som var som det pleide, var sirissens sang, suset fra skogen og raslingen fra pinnsvinene på sin nattlige vandring.

S.115

Dette er jo lettlest til tusen med ganske så forutsigbar handling, men jeg digger de eldre menneskene forfatteren skaper og da gjør det liksom ingenting at man nærmest vet hva som skjer på neste side.
Landskapet som blir beskrevet minner meg om sommer på sørlandet, og det er slett ikke å forakte når høsten har gjort sitt inntog. Skjønt været har minnet litt om sommer nå i det siste.
Det er mange morsomme episoder underveis og en del vittige kommentarer som jeg lo godt av.Jeg håper jeg får det slik som dette når jeg blir gammel, og derfor er det så kjekt å tre inn i denne» Holmqvist- verden»av mange herlige eldre mennesker. Det er nesten som å være på sommerferie hos en gammel bestemor  ute på landet. Veldig klisjèaktig sagt men det er sånn det oppleves.

Boken virket noe langdryg i enkelte partier men for det meste koste jeg meg med boken, og dette er på ingen måte «stor» litteratur og ingen motstand er å finne men av og til er det godt med slike bøker også. Litt lun humor og bygdesjarm er ikke å forakte innimellom.

 


Forlag: Vigmostad og Bjørke
Original tittel:Akutbjällran
Norsk tittel: Akuttbjellen
Forfatter: Karin Brunk Holmqvist
Oversetter: Anlaug Lia
Format:Innbundet
Sideantall: 239
Utgitt: 2015
Min utgave: 2016
Kilde: Leseeks

 

Forfatter

karin-brunk-holmqvist

Karin Brunk Holmqvist  er født i 1944 og er en svensk forfatter. Ved siden av å være forfatter har hun jobbet som magiker,sosialarbeider og politiker. Hun debuterte som forfatter i 1996 med diktsamlingen Nær Virkeligheten og siden har hun skrevet 10 romaner, et par krøniker og en novellesamling.

 

HILSEN BEATHE

En kommentar om “Akuttbjellen av Karin Brunk Holmqvist

Kommentarer er stengt.