Lars er LOL av Iben Akerlie

lars-er-lol
Iben Akerlie er skuespiller og har blant annet spilt tittelrollen i filmatiseringen av Knut Hamsuns Victoria, og debuterer denne høsten med barneboken Lars er LOL, beregnet på de mellom 9 – 13 år.

Bokens hovedperson heter Amanda og er 15 år, og når boken starter har akkurat skolen begynt igjen etter sommerferien. Hun gleder seg først og fremst til å se Adam igjen, en gutt i klassen hun «alltid» har vært forelsket i. For det andre så skal de dette skoleåret bli fadder for hver sin førsteklassing og dette er noe Amanda virkelig ser frem til.

Hun og bestevennene Kay og Sari henger sammen som erteris, og er alltid der for hverandre slik bestevenner skal. Når de får tildelt den de skal være fadder for så viser det seg at Amanda får ansvaret for en gutt på deres egen alder, en ny gutt i klassen som heter Lars og som har Downs syndrom.
Amanda om ikke var så begeistret for dette til å begynne med tar seg i å storkose seg i Lars og farens hans sitt selskap, og er ofte hjemme hos dem. Hun er på hans nivå når de leker og lager hemmelige trylleord akkurat som Harry Potter.
Men hva skjer den dagen når de «kule» jentene i klassen som hun ser sånn opp til, Anna og Christina, åpenlyst mobber Lars, både ved bruk av mobil og Internett. Kan hun forsvare Lars uten at det går ut over hennes «popularitet» blant de «kule» jentene?

Kroppen min begynner sakte å lee på seg. Den starter med en nølende høyrefot ut på gulvet. Sakte, sakte, følger venstrefoten, og ved hjelp av begge hendene mine klarer jeg å dytte meg opp fra stolen og opp i stående stilling.

Sakte beveger beina mine seg over gulvet, i utakt med hjertet som nærmest slår seg ut av brystet mitt. Hendene er klamme og svette.

Men uten at noen egentlig merker hvor utrolig merkelig jeg er, kommer jeg meg hele veien bort til Adam og Lars der de sitter sammen ved den øverste pulten.

«Hei», sier jeg med en tilnærmet normal stemme.
«Hei», sier Lars, og smiler.

S.36

Til å begynne med synes jeg dette var en fin bok for jeg tenker at den beskriver ungdom på den alderen på en troverdig og fin måte. Både hvordan hun oppfører seg ovenfor Adam som hun er dødelig forelsket i(de fleste har vel oppført seg litt teit og klønete ovenfor den man var hemmelig forelsket i)men også i forhold til skole og andre venner.
Samtidig er det flere partier hvor det er mye som ikke stemmer, og det hele virker lite troverdig i mine øyne. Nå er jo ikke denne boken beregnet på voksne og det kan godt være at dette virker troverdig på de som er i aldersgruppen boken er  skrevet for. Jeg har lyst til å peke litt på hva jeg mener og derfor kan du som ikke vil vite hva som skjer hoppe galant over det neste avsnittet.

SPOILER  – SPOILER – SPOILER – SPOILER- SPOILER

Det er flere ting jeg bet meg merke i underveis mens jeg leste og som jeg ikke fikk til å stemme. For det første så syntes jeg ikke at Amandas ønske om å komme med i gjengen med Anna og Christina kommer sterkt nok frem i boken,ikke når jeg tenker på hva hun plutselig gjør for å komme dit.
For det andre så syntes jeg ikke karakterene til Anna og Christina virker særlig troverdige, enkelte ganger ja, men samtidig burde de vært enda mer fremtredende og tydelige i boken med tanke på at Amanda svikter Lars på den måten hun gjør for å bli en av dem.Slik de fremstår nå så tror jeg ikke helt på dem og derfor tror jeg ikke helt på den situasjonen som utspiller seg heller.
For det tredje virker det veldig lite sannsynlig at Amanda plutselig snur sånn på flisen at hun fra det ene øyeblikket til det andre svikter Lars slik hun gjør. Fra å få mobberne til å slette bilder av Lars til faktisk å sende dem enda verre bilder på få minutter – høres litt rart ut i mine ører.
For det fjerde så har hun blitt valgt ut til å få det ansvaret for Lars nettopp fordi hun har vist seg mer moden og voksen i forhold til de andre i klassen, og med den kontakten som hun fikk med Lars, den fortroligheten de fikk, så virker det usannsynlig på meg at hun ville gjort noe slikt.
For det femte så tok hun og Sari så på vei når de fikk vite at Kay var en av de som hadde  tilgang til den hemmelige nettsiden hvor det ble lagt ut bilder av Lars, og så går hun like etter å gjør noe som er enda verre selv? Jeg får meg ikke helt til å tro på det – da måtte ønske hennes om å være som Anna og Christina kommet enda tydeligere frem før, og da hadde vel hun heller ikke fremstått som mer voksen og moden for alderen og ei heller fått det ansvaret?

 

DA ER DET GRØNT LYS OG DU KAN TRYGT LESE VIDERE!

Boken tar som sagt opp et viktig og ikke minst aktuelt tema, mobbing via mobil og Internett. Og en kan spørre seg om hvorfor  ikke voksne i form av lærere eller foreldre ble varslet om dette. Mobbing er jo veldig alvorlig for dem som blir utsatt for det. Er lojaliteten ovenfor andre medelever og venner så stor at det skal veldig mye til før en varsler voksne om mobbing?
Amanda blir virkelig satt på prøve i denne boken,og hun må stille seg spørsmålet om hva som er viktigst, å bli likt av andre eller å like seg selv?
Som sagt så var deler av boken veldig bra, mens andre deler ikke fungerte så bra etter min mening, og det var veldig synd for den hadde så absolutt potensiale.

Tine har også skrevet om boken, ingen andre som har lest?

 

 


Forlag: Aschehoug
Tittel: Lars er LOL
Forfatter: Iben Akerlig
Format:Ebok
Sideantall: 126
Utgitt: 2016
Kilde: Lånt på eBokbib

Forfatter

akerlie-iben

Iben Akerlie er født i 1988 og er utdannet spesialpedagog og jobber nå som skuespiller.Hun er kjent fra flere filmer og tv-serier, blant annet filmen Victoria og tvserien Mammon. Lars er LOL er hennes første bok.

 

HILSEN BEATHE

7 kommentarer om “Lars er LOL av Iben Akerlie

 1. Veldig kjekt å lese tankene dine om denne boken Beathe! Takk for linking, som du sikkert skjønner er jeg enig i alle innvendingene dine, og har et par til på lur… Spesielt det med Kay reagerte jeg på, og hvorfor lærerne tillot all mobbingen. Hvorfor sto hun ikke opp for seg selv, det var jo ikke hun som hadde gjort det største sviket mot Lars. Vel, vel… Ønsker deg en strålende helg Beathe, jeg har «stillehelg» 48 timer hjemme alene med bøkene mine 🙂

  Liker

 2. […] Åpen klasse: • Bøddel av Torgrim Sørnes – dokumentar (Vigmostad og Bjørke) • 60 damer du skulle ha møtt av Jenny Jordahl og Marta Breen – tegneserie (Forlaget Manifest) • Um sakne springe blome, av Cathrine Blaavinge Bjørnevog – lyrikk (Samlaget) • To Søstre av Åsne Seierstad – dokumentar (Kagge) • Blodskraft av Lise Grimnes – ungdomsroman (Aschehoug) • Lars er LOL av Iben Akerlie – ungdomsroman (Aschehoug) […]

  Liker

  1. Det kommer egentlig ikke tydelig frem i boken hvor gamle disse barna/ungdommene er så mulig jeg har blingset litt der, men uansett så var det dessverre deler av boken som ikke fungerte helt for meg likevel. Men dermed ikke sagt at hele boken var dårlig, noe var bra.

   Liker

Kommentarer er stengt.