Paris for èn av Jojo Moyes

paris-for-en
Jeg har lest to bøker av forfatteren tidligere, Et helt halvt år og Den ene pluss en som begge er bøker jeg likte godt. Og når man vet at forfatteren har innfridd før så blir det alltid med en viss spenning man tar fatt på en ny bok ført i samme penn.

Paris for èn handler om den 26 år gamle Nell Simmons som skal reise til Paris sammen med kjæresten Pete, men når hun står på togperrongen får hun melding om at han ikke rekker det likevel- han må jobbe.

Hun som har ofret den årlige weekendturen med venninnene sine for hans skyld bestemmer seg likevel for å reise til Paris – alene på kjærlighetsferie.

Når hun kommer dit møter hun på flere utfordringer og hun har mest lyst til å snu og reise hjem igjen men hun kjemper med seg selv og er fast bestemt på at hun skal holde ut denne helgen. Jeg røper ikke for mye når jeg sier at hun treffer en kar, Fabien, kelner og forfatterspire, som viser henne litt hva Paris har å by på.

Nell har ligget på sengen i en time og vet fremdeles ikke hva hun skal gjøre. Pete kommer ikke til Paris. Han kommer rett og slett ikke. Hun har reist til den franske hovedstaden, med nytt undertøy og rødlakkerte tånegler, og Pete har latt henne i stikken.
De første ti minuttene stirret hun bare på meldingen – med et muntert «ha en flott tur» – og venter på fortsettelsen.Men nei, han skulle virkelig ikke komme.

S.53

Dere som har fulgt meg en stund vet jo at jeg er svak for søte kjærlighetshistorier og dette var jo en slik, fylt med masse klisjeer og forutsigbart så det holder. Og som oftest er det helt greit for av og til trenger man, eller jeg, slik lettlest underholdning ispedd en dose kjærlighet.Men dette ble en skuffende opplevelse og jeg vet at Moyes kan bedre enn dette, mye bedre. Greit nok at slike fortellinger ikke har all verdens med innhold, men dette var skrale greier.
Dette er heller ikke en roman men en kort fortelling eller novelle om du vil, og jeg ser at i utlandet blir den gitt ut alene som «billigroman» eller som en novelle i en samling med flere.

Den er tidligere gitt ut i forbindelse med » Quick reads» som er et britisk tiltak som går ut på å få voksne og andre som sliter med lesing til få lyst til å lese bøker. Et godt tiltak for øvrig, men jeg forstår ikke helt hvorfor det norske forlaget har valgt å blåse skriften så voldsomt opp og fylle mange sider med tegninger og tomme sider for at det skal fremstå som en fullverdig roman – noe den ikke er. Sånn sett minner denne boken om en barnebok, skjønt en bok beregnet på barn hadde vært mer givende enn dette.

moyes-collage

Boken ble lest på 1 time og det er godt mulig det tar mindre enn det før den er glemt igjen….


Forlag: Bastion
Original tittel: Paris for One
Norsk tittel:Paris for èn
Forfatter: Jojo Moyes
Oversetter: Elisabeth Haukeland, MNO
Format:Innbundet
Sideantall: 221
Utgitt: 2015
Min utgave:2016
Kilde: Kjøpt

 

Forfatter

jojo-moyes

Jojo Moyes er født i 1969 og vokste opp i London. Hun har blant annet jobbet som blindeskriftskriver og har jobbet i ti år ved The Independent, Siden 2002 har hun jobbet fulltid som forfatter og hun har skrevet en rekke bøker. Det store gjennombruddet fikk hun med boken Et helt halvt år som også har blitt filmatisert.

 

HILSEN BEATHE

7 kommentarer om “Paris for èn av Jojo Moyes

  1. Ja, det er vel blitt litt typisk at de gjør med denne type bøker. Måtte google litt nå når du sa det for det har jeg ikke fått med meg og ser at fotballfrue har skrevet noen få ord om den. Dog hadde hun ikke lest den ferdig og er en slik omtale virkelig verd 50 000 om det er det som er satsen de opererer med så hjelpe meg.

   Liker

 1. Phew… jeg er så glad jeg leste omtalen din! Har tydeligvis utviklet en syvende sans, for da jeg så denne i butikkene (uten å flippe) følte jeg på meg at jeg skulle styre unna. Merkelige greier at de i Norge later som det er en fullverdig roman, jeg er sikker på at forfatteren ikke ville like det. Litt det samme som med Anna Gavalda sin nye, hvor halve boken er Billie som kom ut for to år siden.

  Liker

  1. Det kan godt være at forfatteren hadde reagert på det, og ja,det er veldig betenkelig at de gjør dette. har hørt dette med Gavalda sin bok, jeg har ikke lest noe av henne og da tenker jeg at det går greit. Har boken liggende og skal lese den snart, tror jeg.

   Liker

 2. Eg har ikkje kome til Jojo Moyes, må la hypen legge seg litt etter Et helt halvt år (vert ofte litt lei av opphypa bøker og filmar). Kjente at eg fekk litt mindre lyst til å lesa denne då eg las «omtalen» frå Caroline Berg Eriksen. Turn off. Kanskje eg er litt meir snobbete enn eg eigentleg trur?

  Liker

  1. Du har ikke gått glipp av noe, Signe for selv om dette var en søt historie så var det tynn handling og absolutt ikke et «must» å lese. Et helt halvt år er i en helt annen klasse enn denne bare så det er sagt. Håper du gi både den boken og filmatiseringen en sjanse. Jeg har merket at jeg har blitt mindre glad i feelgood enn det jeg har vært før,så mulig at boksmaken endrer seg litt også. Man vil jo uansett lese bøker en syntes er gode 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.