Man Booker longlist 2016: Hot milk av Deborah Levy

Hot milk
Dette er første bok ut i min meget ambisiøse plan om å lese alle 13 bøkene på langlisten til årets Man Booker prize før kortlisten presenteres 13 september. Det er første gangen jeg tar for meg listen på denne måten.

Det er også mitt aller første møte med forfatteren som tidligere har vært på kortlisten til Manbooker prisen for boken «Swimming home» i 2012.

 

Siden jeg har hørt denne som lydbok og ikke notert underveis slik jeg pleier å gjøre så har jeg kopiert litt av handlingsreferatet fra Goodreads.

Sofia, a young anthropologist, has spent much of her life trying to solve the mystery of her mother’s unexplainable illness. She is frustrated with Rose and her constant complaints, but utterly relieved to be called to abandon her own disappointing fledgling adult life. She and her mother travel to the searing, arid coast of southern Spain to see a famous consultant—their very last chance—in the hope that he might cure her unpredictable limb paralysis.

But Dr. Gomez has strange methods that seem to have little to do with physical medicine, and as the treatment progresses, Sofia’s mother’s illness becomes increasingly baffling. Sofia’s role as detective—tracking her mother’s symptoms in an attempt to find the secret motivation for her pain—deepens as she discovers her own desires in this transient desert community.

 

Først må jeg si at det var høyst uvant å høre på lydbok og att på til på engelsk men det gikk forholdsvis greit. Først og fremst vil jeg si at dette er en roman om et mor-datter forhold, hvor datteren ser ut til å ofre mye av sin tid på sin syke mor, eller er moren så syk som hun liker å gi uttrykk for? De kommuniserer ikke så godt i lag, mor og datter, men det er bare de to etter at faren forlot dem for mange år siden og startet en ny familie, hun besøker imidlertid faren i Athen  hvor han  nå er bosatt med familien. Det er mye undertrykt raseri å spore hos Sofia som kanskje føler at hun lever mye for sin mor og ikke for seg selv. Etter hvert begynner hun å utforske livet og sin egen seksualitet.

Vil si at det er en velskrevet bok og innimellom også litt humoristisk for jeg måtte dra på smilebåndet flere ganger underveis, men slutten ble noe «åpen» etter min smak, og med det mener jeg at det virket ikke som noen av karakterene i romanen fikk avklaring på sine respektive situasjoner. Det var noe jeg savnet, men jeg ble nysgjerrig på forfatteren og kommer sikkert til å prøve meg på hennes andre bøker etter hvert.

Noe usikker på om jeg skal lese denne på nytt i et annet format senere, det er ikke til å legge skjul på at dette er høyst uvant å «lese» bøker på denne måten, og det er ikke helt usannsynlig at jeg har gått glipp av noe underveis selv om jeg føler at jeg har fått med meg selve essensen av hva romanen handler om.
Det blir spennende å se om denne kommer videre til kortlisten.

 

MB2016-Logo-Purple-FINAL


Forlag: Penguin Random House
Tittel: Hot milk
Forfatter: Deborah Levy
Format:Lydbok
Tid:8t 27 min
Utgitt:2016
Kilde: Lånt fra Storytel

 

Forfatter

deborah levy
Foto lånt her.

Deborah Levy er født i 1959 i Sør- afrika og er en britisk forfatter og poet. Hun har i tillegg til å skrive romaner og novellesamlinger skrevet mange teaterstykker, sitt aller første i 1984. Hun har blitt nominert til ulike litteraturpriser for sitt arbeide, blant annet var hun som nevnt på kortlisten til Manbooker prisen i 2012 for boken Swimming home.

 

HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Man Booker longlist 2016: Hot milk av Deborah Levy

 1. Jeg er veldig usikker på om jeg kommer til å lese denne. Swimming Home leste jeg og selv om den var ganske interessant var det ikke en bok jeg likte spesielt godt. Spent på humoren i den og hvordan det fungerer, så får se om jeg begynner på den hvis jeg er flink å lese mange.

  Stilig at du satser på å lese alle tretten! Jeg har også lyst til å klare det en gang, men jeg vet ikke om det er et spesielt realistisk mål for meg. Jeg har inntrykk av at det er flere i år som leser de bookernominerte enn tidligere år, så jeg håper det blir masse diskusjon i år.

  Liker

  1. Det er første gang jeg tar for meg listen på denne måten og det er nok et meget ambisiøst mål og det er slett ikke sikkert at jeg klarer det heller – har nettopp slitt med liten leselyst så jeg kommer til å skrinlegge manbooker planene om jeg merker at det blir for stressende. Men det hadde vært moro om jeg hadde klart det, men ikke alle bøkene virker like interessante. Blir kjekt å følge med og diskutere bøkene, ser frem til det.

   Liker

 2. Eg syns du er råtøff som hopper i det, og eg håper du er med på de fleste bøkene. Eg høyrte den ferdig i dag, og anmeldelsen kjem i morgon. Eg skulle ønske eg hadde lest boka heller for eg har ein mistanke om at eg har gått glipp av enkelte ting. Det eg sliter mest med er tittelen, forstår ikkje heilt kva den har med boka å gjere når det einaste Rose vil ha er vatn.

  Liker

  1. Takk skal du ha, Elida! 🙂 Jeg har det som plan, men jeg ser det an, det er kjekt å være med på. I likhet med deg så skulle jeg også ønske at jeg hadde lest og ikke hørt boken for jeg sitter med en liten følelse av at det er noe jeg har gått glipp av. Når det gjelder tittelen er jeg også usikker på hva tittelen skal betyr, Rose må jo ha sitt spesielle vann hele tiden. Ser frem til omtalen din av denne! 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.