Bokhøsten 2016 – Norske bøker

bokhøst norske bøker

I dette innlegget tok jeg for meg hvilke oversatte bøker jeg kunne tenke meg å lese i høst – nå er det på tide å sette søkelyset på de norske bøkene som kommer i høst, ikke minst med tanke på bokbloggerprisen 2016.

Heller ikke her blir det en fullstendig liste over alle de norske bøkene som kommer ut denne høsten for jeg tar kun med de som jeg kunne tenke meg å lese selv.

 

nærmere kommer vi ikkeLikte veldig godt forfatterens debutbok Fuck verden og derfor har jeg store forventninger til denne nye boken som også er en ungdomsroman og en løs oppfølger av den første boken.
Litt om handlingen:Jens er redd for mange ting. Han er redd for å drite seg ut, redd for vann og redd for blod.
Edor er ikke redd for noe. Edor er kul. Han er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader i havet, svømmer lenger ut enn han burde. Edor bader naken sammen med Celia, det gjør ham ingenting. Han kliner med Mariell på fryserommet på Burger King, det er bare for gøy. Edor møter Jens og syns at Jens er kul, for han har motorsykkel, og Edor vil sitte bakpå. Edor trenger ikke hjelm, han er ikke redd for å dø.
Det er bare én ting han er redd for, og det er måten Jens får det til å krible i magen hans på.

 

alltid tilgivelseI likhet med mange andre leste jeg også Neshov-trilogien for en del år tilbake, nå i høst kommer det en fjerde bok i serien og det har gått 3 år siden vi forlot dem sist.
Litt om handlingen:Tre år er gått siden Torunn reiste fra Neshov og søkte tilflukt hos Christer i skogen utenfor Oslo. Erlend og Krumme er blitt travle småbarnsfedre med nye, strålende utsikter til det gode liv i København. Skjønt livet – det kan ingen ta for gitt. Margido har funnet tilbake til sin Gud, men må samtidig ta konsekvensen av at det er nye tider også i gravferdsbransjen. Torunn har fylt førti og begynner å innse at hun ikke har noen fremtid hos den notorisk utro hundekjøreren. Men hva skal hun gjøre med livet sitt videre? Fins det tilgivelse for at hun sviktet Neshov-familien den gangen?

 

 

til bølgeneJeg likte veldig godt forfatterens debutbok, Det fine som flyter forbi,mens bok nummer to, Pappa er et postkort, som var en ungdomsbok ikke falt i smak hos meg. Jeg er veldig spent på denne tredje boken og ser frem til å lese den.
Litt om handlingen:Denne gangen tar hun oss med til en øy utenfor Stavanger. Der bor Zahl. Etter en ulykke i slutten av tenårene har han levd et tilbake-trukket og rutinepreget liv. Når smertene ikke er for store, stopper han ut fugler og går lange turer rundt på øya.
Men da den nye legen setter spørsmålstegn ved den fysiske skaden hans, er han nødt til å utforske tankene rundt hvorfor ting ble som de ble. Hva var det egentlig som skjedde, og hvem sin feil var det? Og hvordan beveger man seg videre hvis alt man vil, er å stå i ro?

 

endetidDenne boken er løst basert på Martine-saken, og det er en sak jeg har lest en del om tidligere.
Litt om handlingen:Hva skjer med en prest som opplever at hans eneste datter blir voldtatt og drept? Hva skjer med troen på Gud når gjerningsmannen havner utenfor norsk politis rekkevidde? Hvordan påvirker en slik tragedie et ekteskap? Og er det lov å drømme om hevn? Finnes det noen rettferdighet å få?

 

 

 

 

eg er eg er eg erRuth Lillegraven er en av mine norske favoritter og i høst kommer hun med to nye bøker – det er bare å glede seg.
Denne som er avbildet er en diktbok beregnet for barn i alderen 6-9 år.
Litt om boken:Gjennom trettini dikt skildrar Eg er eg eg eg er korleis det er å vere ung og levande. Dikta og kjenslene svingar frå vår til sommar til haust og vinter, og lesaren får vere med på den berg- og dalbanen livet kan vere når ein er ung.

 

 

 

 

sigd Ruth Lillegraven
I tillegg kommer hun ut med diktboken Sigd og her har det allerede vært poesikonsert på «Dei nynorske festspela».

 

 

 

 

 

 

 

nei og atter neiJeg har lest romanen Oppløsningstendenser og novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger av forfatteren før og siden jeg har hatt litt blandede opplevelser med dette forfatterskapet så er jeg spent på denne.
Litt om handlingen:Ingrid og Jan har vært gift i et kvart århundre og bor med to sønner i en villa på Nordstrand. Guttene er store nok til å regnes som voksne, men oppfører seg som hotellgjester. For Ingrid har både familielivet og læreryrket mistet glansen. Jan, derimot, får opprykk til avdelingsdirektør i departementet og blir overmannet av en ny og energisk giv. Og av den langt yngre rådgiveren Hanne, som er i ferd med å bli akterutseilt på familiefronten. Det er på tide å ta grep.

 

der savannen enderDenne boken tror jeg skulle vært utgitt for lenge siden for jeg husker at jeg har hatt den med i et lignende innlegg før. Uansett så virker det som en interessant historie.
Litt om handlingen: Norsk familie i intenst gisseldrama på den afrikanske savannen Erik Ødegård er norsk ingeniør på oppdrag i Sør-Sudan. På en biltur til Kenya med familien opplever han det moderne marerittet: De.blir tatt som gisler av væpnede menn. Familien filmes gråtende på kne med geværmunninger mot hodet, videoen legges ut på nettet og norske myndigheter kjemper en desperat kamp mot klokka for å lokalisere gislene og identifisere gisseltakerne. Imens går den bortførte familien langsomt i oppløsning ?.Erik Ødegård bærer på en hemmelighet, og det viser seg at det ikke var tilfeldig at nettopp de ble tatt. De tror redningen er kommet da en lastebil med soldater skrenser inn på plassen foran huset der de sitter fanget. I stedet virvles den norske familien videre inn i malstrømmen, som kasteball mellom mennesker som har altfor lite å tape.

 

joelle joelleDette er forfatterens tredje bok og jeg har ikke lest noe av henne før, men denne virket både interessant og ikke minst spesiell i måten den er skrevet på. Høres definitivt ikke ut som en bok det er enkelt å lese.
Litt om boken:En katt, en fugl og en mann er omdreiningspunkter i Vibeke Tandbergs tredje roman, «Joelle Joelle», hvor handlingen finner sted i en bil, i et hus på et tun, og i en skog hvor grantrærne vokser så tett at solen aldri når ned til skogbunnen. Hovedpersonen er en kvinne, som ser, hører og fornemmer. Det hun iakttar og sanser utgjør romanens handling, og det er gjennom blikket hennes – ikke hennes tanker eller resonnementer – at det antydes et forløp som på mange måter minner om en kriminalgåte. Handlingen i «Joelle Joelle» foregår over et knapt år, men romanen er skrevet i en særlig form for kronologisk uorden, hvor bitene i et hendelsesforløp blir fortalt, gjenfortalt og repetert helt til små refleksjoner, enkeltstående øyeblikk og observasjoner antar absurde dimensjoner.

 

Det er en del av bøkene som ikke har fått noe cover enda, i hvert fall er de ikke lagt ut. Men Linnea Myhre kommer med ny bok og den heter Hver gang du forlater meg, jeg har likt de to andre bøkene hun har gitt ut så jeg er rimelig spent på denne.
Forfatteren bak Julebrevpikene og Nedlagte brudepiker, Karin Bjørset Persen, kommer også med ny bok og den heter Kineserne kommer.
Janne S. Drangsholt kommer med en slags oppfølger til Ingrid Winters makeløse mismot, Winter i verdens rikeste land heter den.

 

Edvard Hoem som jeg enda ikke har lest noe av kommer med ny bok til høsten og den heter  Land ingen har sett.

Jeg har kun lest Jeg kommer snart av Selma Lønning Aarø, og i høst kommer hun med en ny bok som heter Hennes løgnaktige ytre og det står følgende om boken: I april 1897 kunne man lese i Verdens Gang at Knut Hamsun anmeldte forfatteren Anna Munch til politiet og forlangte hennes mentale tilstand undersøkt. Bakgrunnen var at det den våren hadde blitt spredd en rekke anonyme brev som svertet ham. Hamsun var overbevist om at brevene kom fra henne. Dette danner utgangspunktet for en helt særegen kunstnerroman: en tragisk, intens og hittil ukjent historie om å være kvinne og kunstner. Den vekker et glemt forfatterskap til live og kaster nytt lys over norgeshistoriens mest omdiskuterte forfatter. 

Denne boken blir det en sniktitt på på Litteraturhuset i Oslo den 5 juli kl 19 for de som vil og har anledning.

 

Dette var de jeg har fått med meg i denne omgang, men det kommer mange flere bøker enn dette, blant annet er det flere krimforfattere som gir ut bøker i høst. Kommer sikkert til å legge ut tilsvarende innlegg både når det gjelder norske og oversatte bøker når det nærmer seg høst.

 

 

HILSEN BEATHE

 

Kilde: Ulike forlags nettside og bok365.no

16 kommentarer om “Bokhøsten 2016 – Norske bøker

 1. Dessverre lite som frista her, trur eg sparer meg til evt krimutgivelser. Eg las Neshov-trilogien for sikkert ti år sidan, men eg vart så skuffa over Torunns oppførsel at eg ser ikkje føre meg å lese den nye boka. Fant ut i dag at Jørn Lier Horst kjem med ny bok i november ❤

  Liker

  1. Nei, sånn er det jo. Jeg leser fint lite krim så jeg har ikke sett etter det, men vet at flere krimforfattere kommer med bøker, Lier Horst har jeg ikke lest noe av men kanskje en gang….

   Liker

 2. Det blir spennende å se hva norske bokbloggere hiver seg rundt og leser. Jeg skal i alle fall lese de to første, Ida Løkås har jeg ikke likt så den hopper jeg over. Jeg har fått noen leseeksemplarer nå, så jeg begynner med dem, så lar jeg meg nok friste av omtaler etterhvert 🙂

  Liker

  1. Det blir det. Ida Løkås har både gledet og skuffet meg, så det blir spennende å se hva hun gjør med den nye boken. Sikkert lurt å begynne på de man allerede har ja:-)

   Liker

 3. Ikke så mye som frister her for øyeblikket, men det kommer nok mer .. De jeg tenker å lese her er Nina Lykkes nye roman, da jeg likte den forrige veldig veldig godt. Ida Løkås snuser jeg nok på, og Selma Aarøes roman virker interessant. Jeg har imidlertid ikke lest noe av henne før, selv om jeg har en roman i hylla.

  Ellers har jeg fått forhåndseksemplar av Karin B Persens «Kineserne kommer» som jeg skal lese, samt Kim Småges nye «Dameroman m/menn#, samt noen til. Jeg ser blant annet frem til Jan-Erik Fjells nye krimbok, og en bok Tigerforlaget kommer med som heter «Arkitekten i Paris».

  Jeg tenker også å få med meg Ketil Bjørnstads 70-tallet som kommer ultimo juli, men jeg må lese ferdig 60-tallet først. De musteinene er jo så lange….

  Ha en flott kveld Beathe.:)

  Liker

  1. Visste at Bjørnstad kommer med ny bok, men siden jeg ikke har lest den forrige så tok jeg ikke den med her. Gleder meg til Ruth Lillegraven sin «Sigd», håper den er på høyde med «Urd»! Ikke fått forhåndseksemplarer verken fra Tigerforlaget eller Juritzen, men så har jeg heller ikke vært så flink å lese bøker derifra så da faller man vel av lasset tenker jeg, og det er greit det.

   Det er tidlig ennå så jeg regner med at det kommer flere fristende bøker etter hvert, vi blir vel ikke uten nye bøker denne bokhøsten heller tenker jeg 🙂

   En fin kveld til deg også, Anita 🙂

   Liker

 4. Her var det mye fint! Og kjekt med sånne gode bloggere som lager slike fine lister for sånne som meg som ikke klarer å følge med ☺ Anne B Ragde skal jeg definitivt lese, så får vi elkers se hva sommeren og høsten bringer med seg. Ha en velsignet glad dag 🙂

  Liker

  1. Det er tidlig ennå og jeg tenker at de fleste bøkene kommer senere så det skal sikkert dukke opp noe for enhver smak tenker jeg. Ragde skal jeg også defintitvt lese.
   Ha en fin dag du også, Pia 🙂

   Liker

 5. Du er så flink til å lage slike innlegg, og så er du oppdatert! Mye som frister, men venter til sommerferien er over. Ser fram til ny bok med Edvard Hoem!.En jeg er stor beundrer av.

  Liker

  1. Takk for det, Åslaug! 🙂 Det står en god del på forlagene sine nettsider blant annet så ikke så vanskelig å orientere seg egentlig, men jeg savner den nettsiden som de la ned, der var det enkelt å finne kommende bøker. Hoem har jeg enda tilgode men 2 av bøkene hans ligger her- klar til å leses! 🙂

   Liker

 6. Jeg synes Endetid høres interessant ut, men jeg har ikke hørt om forfatteren, og det høres litt ambisiøst ut. Lillegraven sin diktbok for barn må jeg ihvertfall skaffe meg, og ellers tror jeg at jeg avventer litt. Takk for fin oversikt. Jeg bruker Bokelskere for å ha oversikten over årets norske utgivelser som jeg gjerne vil lese etter å ha funnet dem på blogger og forlagssider:-)

  Liker

  1. Jeg har lest en bok om den saken før og det var veldig interessant lesing – dette blir jo en fiktiv fortelling løst basert på saken – jeg får se, men den virker interessant. Jeg også bruker bokelskere.no til bøker jeg har på «ønskelisten» – eller som jeg har lyst til å lese. Syntes det blir oversiktlig og greit, så slipper jeg å ha egne skrevne lister liggende og slenge.

   Liker

Kommentarer er stengt.