Tilgi meg av Lori Nelson Spielman

TILGI MEG
I fjor sommer leste jeg forfatterens debutbok En liste for livet og den likte jeg veldig godt fordi jeg følte den hadde litt dybde ut over det å «bare» være en feelgood-bok.
Dette er med andre ord forfatterens vanskelige andre bok, der forfatteren ofte skal bevise for seg og omverden at de virkelig har noe å fare med.Vel,jeg ble ikke skuffet for å si det sånn, men aller først litt om hva boken handler om.

Romanens hovedperson er 34 år gamle Hannah Farr fra New Orleans ,tv-vertinne med sitt eget talkshow, kjæreste med Michael, selveste borgermesteren i byen. Hun  får stadig jobbforespørsler fra andre tv-stasjoner rundt om i USA. Tilsynelatende lever hun det perfekte liv, men likevel er hun ikke helt fornøyd, for det er noen der ute hun så gjerne skulle bedt om tilgivelse til.

For to år siden fikk Hannah et brev av en tidligere skolevenninne Fiona  Knowles  hvor hun ba om tilgivelse for å ha mobbet henne i flere år.Med brevet fulgte to steiner og en oppfordring, for det er nemlig slik at hun skal sende den ene steinen tilbake til avsender om hun tilgir og den andre skal hun sende til en person hun trenger tilgivelse fra. Fiona      er advokat og en kjent forfatter som blant annet står bak en bok om tilgivelse ( Tilgivelsessteinene) og Hannah er en av 34 personer Fiona sendte brev og steiner til i utgangspunktet. Dette blir etter hvert en trend og Fiona bli invitert til å delta på Hannahs show-dog invitert av assistenten Claudia som ser ut til å være ute etter jobben hennes….

 

«Det er din historie- din sannhet. Og du tror på den, det forstår jeg. Men det betyr ikke at det er sannheten.» Selv om Dorothy Rousseau er blind, kan jeg sverge på at hun ser rett inn i sjelen min.

S.35

 

Etter flere samtaler med sin mye eldre og ikke minst kloke venninne Dorothy bestemmer Hannah seg for å be moren om tilgivelse for en urett som hun mener hun begikk mot henne og stefaren Bob når hun var mindre. Etter hvert som historien skrider frem kommer det frem at Hannah slett ikke har hatt en  god og lykkelig barndom. Og slett ikke alle er fornøyd med at hun skal gå ut offentlig med denne skittentøyvasken, aller minst kjæresten hennes Michael. Men tenker han da på henne eller er han redd for sitt eget rykte?
Men det er ikke bare Hannah som kommer i hardt vær i denne romanen for det er flere som har sine svin på skogen som det skal vise seg. Legger du til et trekantdrama,en viss vinbonde, en tenåringsdatter fra helvete og en alkoholisert far så begynner vi å nærme oss noe.

 

En bedre kvinne ville sagt nei. Selv en middelmådig kvinne ville fått dårlig samvittighet. Men da RJ foreslår at vi skal spise middag på yndlingsrestauranten hans, nøler jeg bare akkurat lenge nok til å legge igjen en kjapp melding på telefonsvareren til Michael.

S.210

 

Det er ingen tvil om at denne forfatteren kan skrive selv om hun kanskje ikke gir leseren så altfor mye motstand underveis, men ikke alle bøker trenger det. Handlingen er for det meste forutsigbar men noen overraskelsesmomenter finnes det selv om slutten ble akkurat slik som jeg trodde, at hun fikk han hun skulle ha og alt er såre vel.

Om jeg jeg ser bort i fra noen litt for opplagte «tilfeldigheter»underveis så var dette en helt perfekt bok for en lat sommerdag – slik den jeg hadde i går. Når det er sagt så nådde den ikke helt opp til debutboken i mine øyne, da måtte forfatteren gått noe mer i dybden med det som hadde med overgrepene å gjøre og ikke bruke så mye plass på dette med Fiona, om hun skulle tilgi henne eller ikke.Men bevares, dette er da en feelgood!

Samtidig er det noe å kjenne seg igjen i her også, for det er vel slik at vi alle en eller annen gang gjennom livet sårer noen som står oss nær, og vi alle trenger vel å bli tilgitt. Men som det skal vise seg så er det kanskje ikke alltid at man er tjent med at hemmeligheter kommer til overflaten, og det ikke alltid slik at vår sannhet er den hele og fulle sannhet.

Forfatteren har brukt god tid på karakterene for jeg føler at vi blir godt kjent med dem, og da særlig Hannah som hovedperson men også eks-forlovedens mor, Dorothty på 76 som Hannah er venninne med. Hun var kanskje den jeg likte aller best av alle karakterene.

Jeg vil si at forfatteren har bestått prøven med glans og hun har så absolutt noe å fare med. Jeg gleder meg til neste bok, hun holder nemlig på å skrive på sin tredje- og kanskje den er klar til neste sommer? Så er du ute etter en lettlest og tildels rørende bok i sommer så er dette boken for deg.
Anbefales!

 


Forlag: Cappelen Damm
Original tittel: Sweet forgiveness
Norsk tittel:Tilgi meg
Forfatter: Lori Nelson Spielman
Oversetter: Kirsti Vogt, MNO
Format:Innbundet
Sideantall: 349
Utgitt: 2015
Min utgave:2016
Kilde: Leseeksemplar

 

Forfatter

LORI

Lori Nelson Spielman er født i 1961 og er en amerikansk forfatter. Hun har tidligere arbeidet som logoped og skolerådgiver, og er nå lærer i hjemmeundervisningen. Hun har nå permisjon fra lærerjobben og holder på med sin tredje roman. Hun debuterte som forfatter i 2013 med romanen En liste for livet.

 

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Tilgi meg av Lori Nelson Spielman

 1. Å, så nyfiken jag blir av din fina recension! Loris första bok kom nyligen ut här i Sverige och jag tyckte mycket om den. Hoppas det inte dröjer alltför länge innan nummer två kommer på svenska – jag kan knappt vänta. 😉 Tusen tack för tipset! 🙂

  Liker

 2. Jeg satte akkurat denne frem på et torg så jeg husker at jeg tenkte den så fin ut 🙂 Dessverre har jeg altfor mange bøker på vent til å velge en bare fordi den ser fin ut. Så omtalen din ble avgjørende for at jeg satte den på leselisten 🙂

  Liker

 3. Leste en annen bok av henne i fjor som het En liste for livet og kjente at det var typisk damelitteratur for meg. Kanskje ikke at denne nødvendigvis er det, men forrige bok var vel forutsigbart 😦

  Liker

 4. Dette hørtes ut som en herlig – og kanskje litt tankevekkende? – bok. Jeg kommer garantert til å trenge noe lettlest og feelgood i sommer, og tilgivelse er et tema som trigger meg. Takk for fin omtale og godt boktips! Ønsker deg en glad sommer!
  (og et lite ps: Bli gjerne med Marianne og meg og skriv bokryggpoesi 🙂 )

  Liker

Kommentarer er stengt.